Demokratene starter korrupsjonsjakt:

Krever svar fra Trumps to sønner – Ivanka går fri

BEDT OM INFO: Eric Trump (midten) og Donald Trump Jr. har i motsetning til Ivanka Trump blitt bedt om å overlevere informasjon de tidligere har gitt i andre etterforskinger til justiskomiteen i Representantenes hus i USA.
BEDT OM INFO: Eric Trump (midten) og Donald Trump Jr. har i motsetning til Ivanka Trump blitt bedt om å overlevere informasjon de tidligere har gitt i andre etterforskinger til justiskomiteen i Representantenes hus i USA. Foto: Tasos Katopodis
Eric Trump og Donald Trump Jr. er på listen av 81 personer og virksomheter Demokratene nå vil ha info fra. Men datteren Ivanka går foreløpig fri.

Mandag sendte lederen av justiskomiteen i Representantenes hus ut en fyldig bunke med krav om hva de vil ha svar på om Trumps virksomhet og oppførsel.

Etterforsker hele Trump-verden

81 personer, organisasjoner og virksomheter er blitt innkalt, inkludert Trumps hovedselskap, valgkampanjen hans, veldedighetsorganisasjonen the Trump Foundation og innsettelseskomiteen hans.

Temaene de lurer på går inn på alt fra korrupsjon og maktmisbruk til hindring av rettsvesenet. Målet er å ha svarene inne til 18. mars.

Til New York Times uttaler lederen, demokraten Jerry Nadler, at de ikke akter å vente på spesialetterforsker Robert Muellers svar i Russland-etterforskningen, og at de nå vil ta grep selv.

– Dette er en kritisk tid for nasjonen vår, og vi har et ansvar for å etterforske disse sakene, og holde høringer slik at folket har alle fakta. Det er akkurat det vi har som mål å gjøre, sier Nadler til avisen.

– Dette viser at Demokratene har gått fra å vente på Mueller-rapporten, til å ta saken i egne hender. De har mye makt i kontroll-funksjonene de har fått i Representantenes hus, og det begynner vi å se resultatet av nå, sier TV2s USA-kommentator Sofie Høgestøl.

Har allerede gitt info

Alle personene og organisasjonene på listen har tidligere bidratt til informasjon i forskjellige allerede pågående etterforskninger. Ifølge Nadler har det også vært intensjonen deres, siden de i motsetning til Mueller ikke har en storjury i ryggen som mye lettere kan stevne informasjon.

Men til CNN uttaler Nadler at Demokratene kommer til å stevne informasjon om de må. Ett av navnene på listen, Randy Credico, som har blitt spurt om å overlevere informasjon om Wikileaks og den tiltalte Roger Stone, har mandag sagt til CNN at han vil motsette seg kravene i brevet.

– Han vil gi oss alt vi kredibelt spør om. Det vil andre også. Eller så kommer de til å være utsatt for en stevning, og eventuelt vil det bli vurdert at de viser forakt for stevningen. Det er ikke opp til dem hvilken informasjon de skal gi, sier Nadler.

Pressetalsperson ved Det hvite hus, Sarah Sanders, er ikke imponert over etterforskningen.

– Nadler har åpnet en skammelig og skadelig etterforskning inn i falske anklager som allerede er etterforsket av spesialetterforskeren og komiteer i begge kamrene i Kongressen, sier hun til Washington Post.

Det politiske strategen Phil Schiliro, som har erfaring fra kontrollkomiteen i Representantenes hus, mener veien Demokratene tar nå er den rette.

– Antallet skandaler som svirrer rundt Det hvite hus rettferdiggjør den lange listen. Ingen Kongress, og ingen gruppe reportere, har noensinne måtte håndtere noe sånt, sier han.

– De fleste demokrater vil ikke snakke om riksrett, men det er vanskelig å se disse etterforskningene som noe annet enn starten på en mulig prosess mot presidenten, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl.

Alle navnene på listen kan du lese her. Dette er blant dem som har mottatt brev fra Representantenes hus' justiskomité:

Allen Weisselberg

SPURT OM INFORMASJON: Finansdirektør i The Trump Organization, Allen Weisselberg.
SPURT OM INFORMASJON: Finansdirektør i The Trump Organization, Allen Weisselberg. Foto: Evan Vucci

Finansdirektøren i Donald Trumps hovedselskap The Trump Organization ble nevnt ved navn en rekke ganger da presidentenes tidligere advokat Michael Cohen ble grillet i en åpen høring i Representantenes hus forrige uke.

Ifølge Cohen sitter Weisselberg, som har håndtert Trumps penger siden 1973, på mye av svarene på det Demokratene vil spurte om i høringen, deriblant om betalingen av de omtalte hysj-pengene til pornostjernen Stormy Daniels, og Cohens påstand om at Trump skal ha bedrevet forsikringssvindel. Weisselberg har fra tidligere blitt innvilget begrenset immunitet i etterforskningen drevet fra Southern District of New York, der Michael Cohen ble dømt.

Donald Trump Jr og Eric Trump

DRIVER FORRETNINGEN: Donald Trump Jr. og Eric Trump er sjefer i The Trump Organization.
DRIVER FORRETNINGEN: Donald Trump Jr. og Eric Trump er sjefer i The Trump Organization. Foto: Carlos Barria

Trumps to sønner er blitt bedt om å frigi en rekke informasjon relatert til et vidt spekter av tema, blant annet rundt sparkingen av tidligere FBI-sjef James Comey, om planene om å bygge et Trump Tower i Moskva og møtet der Donald Trump Jr. og to andre øvre medlemmer av administrasjonen møtte den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya.

Jared Kushner

SENIORRÅDGIVER: Jared Kushner, som er rådgiver for Trump, er gift med hans datter Ivanka.
SENIORRÅDGIVER: Jared Kushner, som er rådgiver for Trump, er gift med hans datter Ivanka. Foto: Joshua Roberts

Trumps siste voksne barn, Ivanka Trump, er ikke blitt spurt om å bidra med informasjon. Det er derimot hennes mann, Trumps seniorrådgiver Jared Kushner. Han må blant annet svare på påstander om at han selv skal ha blitt truet med sparken. I tillegg må han svare på mye av det samme som Eric Trump og Donald Trump jr.

Julian Assange

I EKSIL: Wikileaks-sjef Julian Assange har bodd ved ambassaden til Ecuador i London siden 2012.
I EKSIL: Wikileaks-sjef Julian Assange har bodd ved ambassaden til Ecuador i London siden 2012. Foto: Frank Augstein

Lederen av Wikileaks er blitt bedt om å fremskaffe informasjon han tidligere har gitt om hans kunnskap om møtet mellom Donald Trump Jr. og Veselnitskaya i Trump Tower.

Videre ber Demokratene han om all informasjon han sitter på om mulig innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016, og kunnskap om all kontakt mellom organisasjoner og mennesker tilknyttet Donald Trump og Russland. Wikileaks publiserte eposter som var blitt stjålet fra Demokratene under valgkampen i 2016.

Assange blir også bedt om å frigi informasjon på alle ganger han har hatt kontakt med Trump og mennesker knyttet opp mot presidenten.

58th Presidential Inaugeral Committee

I starten av februar ble Trumps innsettelseskomité stevnet for en rekke dokumenter fra føderale etterforskere i New York. Etterforskerne har blant annet sett på hvorvidt enkelte av de største donorene ga penger i bytte mot å få tilgang til Trump-administrasjonen.

Hvorvidt givere fra Qatar og Saudi-Arabia har gitt ulovlige midler til komiteen, og hvorvidt dette kan være i strid med USAs korrupsjonlovgivning, har også vært en del av etterforskningen. Det Demokratene spør om nå er den samme informasjonen som skal ha blitt gitt til etterforskerne i New York.

Rhona Graff

Washington Post trekker frem Rhona Graff, som har jobbet for Trump gjennom over 30 år ved Trump Tower som en av de mer interessante skikkelsene på listen. Hun har tidligere blitt intervjuet av etterretningskomiteen i Representantenes hus, men det var før Demokratene hadde flertall.

Ifølge avisen er hun en av dem som har mest kunnskap om Trumps verden, sammen med finansdirektør Weisselberg og Michael Cohen.

Hope Hicks

FORLOT JOBBEN: Tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks.
FORLOT JOBBEN: Tidligere kommunikasjonsdirektør Hope Hicks. Foto: Evan Vucci

Tidligere kommunikasjonsdirektør ved Det hvite hus, Hope Hicks, forlot stillingen sin etter få måneder i jobben, kort tider etter en langvarig intervju med etteretningskomiteen i Representantenes hus.

I forkant av intervjuet hadde hun blant annet sagt at det ikke hadde vært noen kommunikasjon mellom Trumps valgkamp og utenlandske aktører, noe hun ifølge Washington Post fikk mye kritikk for.

Ifølge Washington Post er også hun sammen med Rhona Graff blant de mer interessante valgene på listen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook