SVEKKET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er svekket, men fløypartiene går frem på TV 2s prognose før kommunevalget og sikrer dermed flertall for venstresiden i hovedstaden.
SVEKKET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er svekket, men fløypartiene går frem på TV 2s prognose før kommunevalget og sikrer dermed flertall for venstresiden i hovedstaden. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

TV 2s KOMMUNEVALGPROGNOSE:

Kan bli sittende på Rødts nåde

Arbeiderpartiet lever farlig, men kan beholde makten i Oslo på fløypartienes nåde, viser TV 2s prognose et halvt år før kommunevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampen om makten tilspisser seg i de store byene. Med et halvt år igjen til valget satser partiene tungt på slaget om Oslo og Bergen.

Rødt i Oslo

TV 2s prognose viser at den røde blokken ligger an til å kunne beholde makten i hovedstaden. Arbeiderpartiet som sitter i byråd med SV og De Grønne får 31 mandater sammen med Rødt på TV 2-prognosen, mens de borgerlige partiene får 28.

– Jeg tror dette kommer til å bli avgjort på valgdagen. Det er så jevnt i Oslo nå. Det kommer til å stå mellom et byråd ledet av Høyre og et blodrødt byråd på Rødts nåde, sier byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H)

Prognosen er laget på bakgrunn av kommunevalgbarometeret Kantar TNS har laget for TV 2 i mars.

Mens den røde blokken ledet med 30-29 på prognosen i september i fjor, var det i januar knappest mulig forsprang for de fire borgerlige partiene med 30-29.

Arbeiderpartiet er bare knepent større enn de andre partiene på venstresiden.

Nytt byråd i Bergen?

Arbeiderpartiet, som i dag styrer Bergen sammen med KrF og Venstre, er langt fra flertall på TV 2s prognose i mars.

Dersom de to sentrumspartiene er villige til å utvide samarbeidet til også å gjelde SV, Rødt og MDG vil en slik blokk få flertall.

Dersom KrF og Venstre går tilbake til borgerlig side, viser prognosen at blokkene står så godt som likt, mens den nye bomlisten et halvt år før valget ligger an til å havne på vippen i bystyret i Bergen.

Dermed er det helt åpent hvem som ligger an til å styre Bergen de neste fire årene.

Rødt i Trondheim

I nye Trondheim (slås sammen med Klæbu) ser det ut til at ordfører Rita Ottervik (Ap) går mot en ny periode. TV 2-prognosen viser at venstresiden beholder flertallet.

Ottervik sikret seg imidlertid et valgteknisk samarbeid med flere partier etter forrige valg. (Ap, MDG, SV, V, PP, KrF, Sp). Dersom alle partiene holder sammen ligger hun an til å sikre seg solid flertall og fornyet tillit hos velgerne.

Blått i Stavanger

I nye Stavanger kommune (blir slått sammen med Rennesøy og Finnøy) er det borgerlig flertall. I dagens Stavanger samarbeider Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet. Samlet har denne blokken klart flertall på TV 2s prognose.

Dagens Stavangerordfører Christine Sagen Helgø har takket nei til gjenvalg. Her blir Jon Petter Hernes ny listetopp og utfordres av Kari Nessa Nordtun (Ap).

Norges femte mest folkerike kommune Bærum viser prognosen at det ligger an til et klart borgerlig flertall. Det samme er tilfellet i nye Kristiansand (slås sammen med Søgne og Sogndalen).

I nye Drammen (slås sammen med Nedre Eiker og Svelvik), viser prognosen også borgerlig flertall. I nye Asker (slås sammen med Hurum og Røyken) viser prognosen klart borgerlig flertall.

I nye Lillestrøm (slås sammen med Sørum og Fet), ligger an til rødgrønt flertall et år før valget. I dagens Skedsmo samarbeider Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, KrF og Venstre. Mens det er klart rødgrønt flertall på prognosen for Norges tiende mest folkerike kommune, Fredrikstad.

I Sandnes samarbeidet Ap, Frp, SV og Sp etter forrige valg. Dersom de fire holder samen beholder de flertallet i nye Sandnes (slås sammen med Forsand). Om Frp går til borgerlig side ligger det an til borgerlig flertall.

I Tromsø ligger det an til klart flertall for venstresiden. I nye Ålesund (slås sammen med Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy), viser TV 2s prognose borgerlig flertall. Dagens Ålesund har Arbeiderparti-ordfører.

Også i Sandefjord og Nordre Follo (en sammenslåing av Oppegård og Ski) ligger det an til borgerlig flertall, mens det er klart rødt flertall i Sarpsborg.

I Skien ligger det an til dødt løp mellom blokkene, med Bypartiet på vippen. I Bodø er det knappest mulig flertall for venstresiden, mens det i nye Moss (slås sammen med Rygge) er knappest mulig borgerlig flertall. I Norges tjuende mest folkerike kommune Larvik ligger det an til knappest mulig rødgrønt flertall et halvt år før kommunevalget.

Om TV 2-prognosen

Kommunevalgprognosen er basert på nasjonale tall fra kommunemålingen Kantar TNS har laget for TV 2 i mars, et halvt år før kommunevalget.

I de mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015. Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015, og blir når det nærmer seg valget høsten 2019 justert for lokale forhold.