– Panikkartet av NRK å ikke spille Michael Jackson-musikk på radio

– Vi viser hensyn til folks følelser, svarer NRK på kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at den avdøde popstjernen Michael Jackson er blitt beskyldt for seksuelle overgrep i en ny dokumentar, har NRK bestemt seg for ikke å spille Michael Jacksons musikk i to uker.

NRKs beslutning kommer etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO.

Der anklages han for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle. Michael Jackson døde av hjertestans i juni 2009.

– Vi har sett på reaksjonene som dokumentaren har vakt og brakt, og velger å midlertidig ta Michael Jackson ut av musikken som ruller og går på kanalene våre, sier NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne til TV 2.

NRKs musikksjef sier det er flere årsaker til at NRK har fattet beslutningen om å stanse spillingen av Jacksons musikk de neste to ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.

– Panikkartet

Musikkjournalist Robert Gjestad i Aftenposten mener at NRKs avgjørelse fremstår som panikkartet.

– Jeg tror at folk klarer å skille mellom kunsten og kunstneren her, altså mellom musikken til Michael Jackson og personen Michael Jackson, sier Gjestad til TV 2.

Dokumentaren ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK bestemte seg søndag for at dokumentaren skal vises søndag 10. mars. Også britiske BBC Radio 2 har bestemt seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene.

– Det er ikke noe nytt om personen Michael Jackson som kommer frem. I 2005 var det en rettssak som han for øvrig ble frikjent i. Såvidt jeg husker, spilte NRK Michael Jackson i sine kanaler da. Folk tålte det i 2005, men ikke i 2019? spør Gjestad.

FORTALTE OM OVERGREP: Wade Ronson og James Safechuck fortalte sine historier til regissør Dan Reed (i midten), som har laget HBO-dokumentaren «Leaving Neverland».
FORTALTE OM OVERGREP: Wade Ronson og James Safechuck fortalte sine historier til regissør Dan Reed (i midten), som har laget HBO-dokumentaren «Leaving Neverland». Foto: Taylor Jewell/INVISION /TT/NTB scanpix

Ifølge NRK er det spillelistene på radiokanalene P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

Radio Norge opplyser til Kampanje at de ennå ikke har tatt noen beslutning, og følger utviklingen i saken. P4 opplyser at de først vil se dokumentaren, og gjøre en egen vurdering av den.

– Vi må se på hva slags reaksjon den skaper hos publikum og vil være lydhøre for den diskusjonen, sier P4-sjef Kenneth Andresen til Kampanje.

– Burde sitte stille

Advokat Hans Marius Graasvold mener NRK gjør seg til både dommer og bøddel når musikken til Michael Jackson stanses etter beskyldninger i en dokumentarfilm.

Advokat Hans Marius Graasvold er fast advokat for en rekke organisasjoner, opphavsmenn og utøvende kunstnere innen kunst- og kulturfeltet. Han er sterkt kritisk til at NRK slutter å spille Jacksons musikk på grunn av beskyldninger som rettes mot ham i en film.

– Det er ikke NRKs rolle å vurdere artisters moralske lødighet. Her gjør de seg til både dommer og bøddel i en sak uten at jeg helt ser at det er deres rolle, sier Graasvold til NTB.

Graasvold sammenligner situasjonen med at NRK til stadighet bruker materiale av Knut Hamsun i sine produksjoner. Dette til tross for at forfatteren tok parti med Quisling og nazismen under andre verdenskrig og bare unngikk en tiltale om landsforræderi etterpå fordi han ble kjent utilregnelig.

– NRK som allmennkringkaster bør være nøytrale. Nå forskutterer de en reaksjon når de av alle burde sitte stille i båten. Et prinsipielt problem kommer nå den dagen en levende person blir utsatt for tilsvarende anklager, sier Graasvold.

– Brudd på avtale

HBO-dokumentaren er flere ganger blitt forsøkt stanset av den avdøde popstjernens familie. Filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO er beskyldt for ikke å ha latt familien komme til orde, men protestene har ikke ført fram.

I et søksmål som er tatt ut, heter det at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter.

I kontrakten står det at HBO får vise «Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour», og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, heter det i søksmålet hvor det antydes et krav om erstatning på over 100 millioner dollar.

Blitt frikjent

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier at alle påstandene som kommer fram i filmen, har vært oppe i retten, og at Jackson ble frikjent. Dette kommer også tydelig fram i filmen.

– Michael Jackson er død og kan ikke svare for seg, og det bringer med seg et grunnleggende dilemma. Vi har fulgt med på debatten i USA og England, som dreier seg om at Jackson-familien ikke ble kontaktet i løpet av arbeidet med filmen, sier Kalbakk til NRK. (TV 2/NTB)