KAN BLI DÅRLIGST: Jonas Gahr Støre ligger an til å gjøre det dårligste kommunevalget for Arbeiderpartiet noen gang.
KAN BLI DÅRLIGST: Jonas Gahr Støre ligger an til å gjøre det dårligste kommunevalget for Arbeiderpartiet noen gang. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Historisk smell for Jonas Gahr Støre

Med et halvt år igjen ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart fire år siden stod jubelen i taket i Folkets Hus etter at Arbeiderpartiet hadde gjort sitt beste kommunevalg på 28 år.

Dramatisk fall

Et halvt år før høstens valg risikerer Jonas Gahr Støre å gjøre sitt dårligste kommunevalg noen sinne, viser det ferske kommunevalgbarometeret Kantar TNS har laget for TV 2 i mars.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 26,5 prosent på målingen, en tilbakegang på 1,8 prosentpoeng fra den forrige målingen som ble publisert i januar.

– Det er en altfor dårlig måling. Vi har ambisjoner om å gjøre et lokalvalg til høsten som er langt bedre enn dette, sier partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2.

KRISETALL: Partisekretær Kjersti Stenseng tror striden rundt Trond Giske er en årsak til den svake målingen.
KRISETALL: Partisekretær Kjersti Stenseng tror striden rundt Trond Giske er en årsak til den svake målingen. Foto: Pedersen, Terje

Men sammenlignet med forrige kommunevalg som ga maktskifte i flere av storbyene, er Arbeiderpartiets fall hele 6,5 prosentpoeng.

Jonas Gahr Støre risikerer å gjøre det dårligste kommunevalget noen sinne.

– Jeg tror ikke dette blir resultatet i september. Nå har vi hatt to uker med fokus på personstrid og ting som ikke handler om politikk. Det mobiliserer på ingen måte velgere, sier Stenseng.

Historisk bunn for Venstre og KrF

Både Venstre og Kristelig Folkeparti risikerer også å gjøre sine dårligste kommunevalg noen sinne.

KrF får 4,9 prosent, en fremgang på 1,3 prosentpoeng fra januar, men likevel 0,5 prosentpoeng bak valget i 2015 da Knut Arild Hareide ledet KrF til partiets dårligste kommunevalg noen sinne.

– Det er et tall vi vil jobbe lenger opp, men det viser en fremgang siden januar. Vi må holde på det positive og jobbe jevnt og trutt. Vi har hatt en krevende periode bak og nå må vi jobbe i fellesskap for å plante god KrF politikk i kommuner og fylker, sier KrFs konstituerte partileder Olaug Bollestad.

For Venstre er situasjonen minst like ille med 3,0 prosent. Det vil være Venstres dårligste kommunevalg noen sinne. Oppslutningen er 1,5 prosentpoeng bak målingen i januar og hele 2,6 prosentpoeng bak forrige kommunevalg i 2015.

– Det føyer seg inn i bølgedalen Venstre er i på nasjonale målinger. Det viser alvoret i situasjonen. Nå er det viktig at Venstre kommer på offensiven. Vi må bruke tiden frem til valget å besøke lokalag og lokale kandidater, og vise frem Venstres politikk på viktige områder som skole, klima og kamp for de som trenger det mest, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik.

Venstres dårligste kommunevalg var i 1975 og 1991 med 3,7 prosent.

Rekord for Senterpartiet

Senterpartiet kan gå mot tidenes beste kommunevalg og dermed mye makt i mange kommuner. Partiet får 12,4 prosent, en fremgang på 0,8 fra januar og 3,9 prosentpoeng bedre enn forrige kommunevalg i 2015.

– Det er gode tall. Det har sammenheng med at flere ser vårt budskap om tjenester nære folk er viktig. Folk er enige med oss når det gjelder å kjempe mot sentralisering, usosiale avgiftspolitikk og å lytte til folk over hele landet, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Senterpartiets beste kommunevalg var i 1995 da partiet fikk 11,6 prosent.

Også Rødt ligger an til rekordvalg med en oppslutning på 4,2 prosent (+ 0,9 fra januar) og mer enn en dobling fra 2,0 for fire år siden.

Høyre får en oppslutning på 25,1 prosent, en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng fra årets første kommunevalgmåling i januar, men likevel 1,9 prosentpoeng bedre enn valgresultatet partiet oppnådde for fire år siden.

Fremskrittspartiet får 10,6 (+ 1,8 fra januar) og 1,1 over kommunevalget i 2015.

SV får 5,1 (- 0,4), som er ett prosentpoeng bedre enn forrige kommunevalg. MDG får 3,4 (- 0,2) som er 0,8 dårligere enn forrige kommunevalg og andre partier og lokale lister får samlet 4,7 prosent (+ 1,6 fra januar), som er på nivå med den faktiske oppslutningen ved valget for fire år siden.

Om kommunevalgbarometeret

Kommunevalgbarometeret er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige intervjuer av 982 stemmeberettigede i tidsrommet 25. februar - 1. mars 2019. Intervjuene er gjort på telefon. 73,2 prosent oppga partipreferanse.

De som er intervjuet har fått spørsmål ved hva de ville stemme dersom det det var kommunevalg i morgen og hva de stemte ved forrige stortingsvalg.