Tove (69) og Leik (72) har hatt udrikkelig vann i fem måneder

TV 2 hjelper deg: Tove Nyberget (69) er syk og må ha flere liter rent vann hver dag. Etter at de fikk ny brønn har hun og ektemannen måttet bruke flaskevann til alt.

– Det lukter kloakk av vannet vårt, og det er ubrukelig til matlaging eller kaffekoking, sier Leik Nyberget (72).

Skanska er i gang med å bygge ny riksvei mellom Elverum og Løten, et prosjekt til totalt 5,5 milliarder kroner.

Se TV 2 hjelper deg torsdag kl 20:30 eller på TV 2 Sumo

Etter at veiutbyggingen kom til Skråveien der Tove og Leik bor, har de mistet drikkevannskilden som har forsynt nabolagets tre hus med vann siden 1983.

Lukter og smaker vondt

I juni i fjor varslet naboene Skanska om at vannkilden var sårbar.

Da de merket at veigravingen påvirket vannforsyningen, ba de Skanska ta grep.

Skanska borret to nye brønner for å erstatte vannkilden, og mente først naboene selv måtte bekoste tilkobling til rundt 30.000 per hus. Da naboene protesterte, tok Skanska regningen likevel.

Men vannet fra de nye brønnene har for høye verdier av mangan som gir dårlig smak, jern som missfarger klesvask, servanter og fliser, og hydrogensulfid som lukter kloakk.

For lang tid

Her har en stripe av flisene i dusjen fått en grundig omgang med stålull. (Foto: TV 2 hjelper deg).
Her har en stripe av flisene i dusjen fått en grundig omgang med stålull. (Foto: TV 2 hjelper deg).

Når TV 2 hjelper deg møter beboerne, har det gått snart fem måneder siden brønnene ble boret.

– Skanska visste jo før de begynte å bygge at det ligger flere brønner oppover her og burde vært i forkant med å gi oss brukbart vann. Med Toves sykdom har vi nok å stri med som det er, sier Leik Nyberget.

Å ha dårlig vann kan ikke bare måles i kroner og øre, mener ekteparet. Bare det å ta seg en dusj er vanskelig på grunn av stanken.

Dessuten er badet nyoppusset, og Tove tørker omhyggelig av fliser og servant etter bruk for å unngå misfarging. Doskålen har for lengst fått en brun ring på grunn av jernet i vannet.

– Hva er vel noen tusenlapper i renseanlegg og det som skal til for at folk får tilfredsstillende vann, mot de milliardene som slike veiprosjekter koster.

Kan renses med filter

Skanska har sagt de kan bekoste filter og salt som filteret trenger i tre år for å rense vannet, men så må beboerne selv ta regningen.

Det syns både ekteparet Nyberget og de to naboene som delte vannkilden, er urimelig.

Vegard Paulsen (47) har bodd i Skråveien i 19 år. Han og familien har vært svært fornøyd med vannkilden som var både vedlikeholds- og kostnadsfri.

– Filteret til den nye brønnen må ha jevnlig påfyll av antirustmiddel, salttabletter og filterpatroner, og ikke minst kreves service til flere tusenlapper hvert tredje år. Dessuten er det begrenset levetid på slike filtre, så når det svikter må jeg betale for et nytt, sier Paulsen.

Vegard Paulsen (47) mener det er fullstendig urimelig at han og naboene må ta regningen for å få rent drikkevann fremover. (Foto: TV 2 hjelper deg).
Vegard Paulsen (47) mener det er fullstendig urimelig at han og naboene må ta regningen for å få rent drikkevann fremover. (Foto: TV 2 hjelper deg).

Mener brønnen er bedre

Skanska mener brønnen med filter er en bedre løsning permanent for beboerne i Skråveien enn den opprinnelige vannkilden.

– Brønnen er på cirka 90 meters dyp, den ligger nærmere huset og den er mindre utsatt for overflateforurensning, tørke og frost, sier Ketil Sand som er prosjektdirektør i Skanska.

Men Vegard mener vannkilden deres har vært svært stabil i årene siden den ble tinglyst som drikkevannskilde.

– Fjorårets vinter med sprengkulde med 30 minus, og tidenes rekordtørke på sommeren til tross, vannkilden ga nok og rent vann til alle tre hus, sier han.

En vannprøve som ble tatt av kilden før den ble erstattet, viser at det var svært godt vann bortsett fra et marginalt avvik på pH.

Vil løse problemet med taksering

Skanska beklager at det har gått for lang tid med å få på plass en filterløsning, spesielt hos ekteparet Nyberget.

Prosjektdirektør Ketil Sand i Skanska mener taksering av brønnen vi gi et bedre grunnlag for å komme til enighet.
Prosjektdirektør Ketil Sand i Skanska mener taksering av brønnen vi gi et bedre grunnlag for å komme til enighet. Foto: TV 2 hjelper deg

Når TV 2 hjelper deg møter Skanska, spør vi om de vil betale for filteret i de 20 årene som Skanska har ansvar for å vedlikeholde veien.

– Vi ønsker å på eget initiativ å få tatt en uavhengig takst av den nye løsningen for drikkevann i forhold til den gamle. Hvis det viser seg at vi påfører eiendommene en merkostnad så vil vi erstatte det, sier Ketil Sand i Skanska.

Men naboene føler de er like langt.

– Det hjelper ikke oss om den nye brønnen får en høyere takst enn den vannkilden vi mistet, vi skal jo ikke selge huset. Vi hadde rent og godt vann i springen. Nå må vi bruke penger og tid på et filter, sier Vegard Paulsen.