Bjørndalen: – Han er den som har overrasket meg mest

KAN OVERRASKE: Vetle Sjåstad Christiansen (innfelt) kan overraske i VM, tror TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.
KAN OVERRASKE: Vetle Sjåstad Christiansen (innfelt) kan overraske i VM, tror TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen. Foto: Scanpix/montasje/TV 2
Ole Einar Bjørndalen mener Norge er gullfavoritter på de fleste øvelser på herresiden under VM i skiskyting. Sjekk Bjørndalens vurderinger før VM i Östersund her!

VM i skiskyting starter med mixed stafett torsdag 7. mars. «Kongen av skiskyting», Ole Einar Bjørndalen, skal under mesterskapet jobbe som ekspert for TV 2 Sporten.

Bjørndalen, som har 58 medaljer fra OL og VM - 28 av dem gullmedaljer – spår norsk jubel i VM-løypene i Östersund.

– På herresiden er helt klart de norske favoritter. De har det sterkeste laget som reiser til VM. Johannes er verdenscupleder, mens både Vetle Sjåstad Christiansen og Erlend Bjøntegaard har vært på pallen denne sesongen, så da bør vi nesten forvente pallplasseringer i VM, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2 Sporten.

TV 2-EKSPERT: Ole Einar Bjørndalen.
TV 2-EKSPERT: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Hagen, Fredrik

Han utpeker Johannes Thingnes Bø, som har vunnet 12 av 18 renn denne sesongen, til den store forhåndsfavoritten på lørdagens VM-sprint.

Men Bjørndalen tror samtidig at Vetle Sjåstad Christiansen kan overraske.

– På sprinten er det ingen tvil om at Johannes er den største favoritten. Men alle de tre andre norske kan overraske. Den som kanskje har overrasket meg mest denne sesongen er Vetle Sjåstad Christiansen. Vi har ventet på ham en periode, og nå har han endelig slått gjennom. Han har vært råsterk i de to siste verdenscuprennene, og vi får håpe og satse på at han fortsetter i samme stilen, sier Bjørndalen.

Sjåstad Christiansen er for øvrig en av fire som deltar for Norge i torsdagens åpningsrenn. Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø utgjør resten av det norske laget.

Disse skal gå VM for Norge i Östersund:

Herrer:
Johannes Thingnes Bø, Markane IL
Tarjei Bø, Markane IL
Vetle Sjåstad Christiansen, Geilo IL
Erlend Øvereng Bjøntegaard, IL Beveren
Lars Helge Birkeland, Birkenes IL
Reserve: Henrik L'Abée-Lund, Oslo Skiskytterlag

Kvinner:
Marte Olsbu Røiseland, Froland IL
Tiril Kampenhaug Eckhoff, Fossum
IF Ingrid Landmark Tandrevold, Fossum IF
Synnøve Solemdal, Tingvoll IF
Thekla Brun-Lie, Oslo Skiskytterlag

– Fourcade fortsatt en av favorittene
Johannes Thingnes Bøs rival Martin Fourcade har slitt i verdenscupen denne sesongen. Bjørndalen vil likevel ikke avskrive franskmannen i VM.

– Fourcade har vært litt rufsete denne sesongen og slitt litt. Nå har han stått over verdenscuprenn i Canada fordi han ikke følte langrennsformen var god nok. Han ligger på en sjetteplass totalt, og det tipper jeg er veldig uvant for ham, sier Bjørndalen, og legger til:

– Dessuten har det vært litt rykter om at Fourcade har vært litt syk, uten at jeg har fått det bekreftet. Men stemmer det, så kan det hende at han er litt rufsete mentalt før et VM. Men han er fortsatt en av favorittene og er en kandidat til å vinne renn i VM. Jeg tror samtidig at han har slitt litt med utstyret sitt denne sesongen og har hatt litt dårlige ski. Men jeg tipper at han får det på plass og at han har fått løst den problematikken før VM, poengterer Bjørndalen.

Det mangler imidlertid ikke på sterke konkurrenter til de norske håpene.

– Aleksandr Loginov ligger som nummer to i verdenscupen og kommer helt sikkert til å være med å prege flere av løpene. Han kommer kanskje til å ta noen medaljer også. Jeg er imidlertid litt usikker på om han er typen til å vinne løp. Så har du franskmannen Simon Desthieux som har slått til med gode resultater, sier Bjørndalen.

Spent på svenskene
Bjørndalen er spent på hva de svenske skiskytterherrene kan prestere på VM på hjemmebane i kulden i Östersund.

Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Torstein Stenersen og Fredrik Lindström skal forsøke å forsvare Sverige ære på hjemmebane.

– Svenskene har kjørt sin egen formtopping inn mot VM og deltok i EM i skiskyting i Minsk i år. Der knuste Tarjei Bø svenskene så det jomet etter. Men de gikk et par tre gode løp, så Sverige med Sebastian Samuelsson i spissen blir spennende å følge med tanke på om de har truffet med formtoppingen. Landslagssjef Wolfgang Pichler er flink på det å treffe med formtoppingen. Jeg ser på svenskene som en outsider i angrepsposisjon. Jeg har pratet med trener Wolfgang Pichler, og han er flink til å bygge stein på stein og jeg tror sjansen for at de tar medalje på hjemmebane er ganske så bra, oppsummerer Bjørndalen.

– Marte er mest stabil
Også på kvinnesiden anser Ole Einar Bjørndalen mulighetene for norsk gulljubel til å være absolutt tilstede.

– Marte Olsbu Røiseland har prestert jevnt og bra hele sesongen og er den mest stabile av de norske løperne. Hun kan vi forvente medalje av. Tiril Echoff er helt klart en medaljekandidat når hun får ting til å klaffe. Tiril er en medaljekandidat når hun treffer. Enten så vinner hun, eller så havner hun utenfor pallen. Så enkelt er det, sier Bjørndalen, og fortsetter:

– Ingrid Landmark Tandrevold har sagt at hun skulle på pallen før jul, og det har hun klart. Hun er en joker som kan kline til medalje også i VM, mener han.

Det mangler ikke på sterke konkurrenter for de norske også på kvinnesiden.

– Den største utfordreren kan fort bli Anastasija Kuzmina, som plutselig kan være oppe der og ta flere gull. Dessuten har jo svenskene her Hanna Øberg, som kanskje er det fremste svenske medaljehåpet. Jeg tror ikke hun er fornøyd med VM dersom det ikke blir en mesterskapsmedalje, konstaterer Ole Einar Bjørndalen.

Her er programmet for VM i skiskyting i Östersund:

7. mars:
Klokken 16.15: Mixed stafett.

8. mars:
Kl. 16.30: Sprint, kvinner.

9. mars:
Kl. 16.30: Sprint, menn.

10. mars:
Kl. 13.45: Jaktstart, kvinner.
​Kl. 16.30: Jaktstart, menn.

12. mars:
Kl. 15.30: Normaldistanse, kvinner.

13. mars:
Kl. 16.10: Normaldistanse, menn.

14. mars:
Kl. 17.10: Singel mixed stafett.

16. mars:
Kl. 13.15: Stafett, kvinner.
Kl. 16.30: Stafett, menn.

17. mars:
Kl. 13.15: Fellesstart, kvinner.
Kl. 16.00: Fellesstart, menn.

Lik TV 2 Sporten på Facebook