14-åringer slår alarm:

– Jenter blir kalt «hore» og «pulbar» i skolegården

Ella, Ellisiv og Ea har sett seg lei på kommentarene jenter får i skolegården. Nå håper de på en holdningsendring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund er 14 år gamle og går i 9. klasse.

Ifølge jentene har bruken av nedsettende seksuelle bemerkninger økt de siste årene. De forteller at jenter på deres alder daglig får slengt nedsettende kommentarer etter seg i løpet av skoledagen.

Ord som «billig», «slut», «hore» og «fitte» er noen av ordene som går igjen, ifølge jentene.

– Veldig mange steder er det normalt at gutter skriker «hore» i gangene. Guttene vurderer om vi er «pulbare» eller ikke, og de har veddemål om når vi kommer til å ha sex, forklarer jentene til TV 2.

Saken ble først omtalt i et Si ;D-innlegg i Aftenposten, som 14-åringene har skrevet sammen.

– Bagatelliserer problemet

14-åringene er godt klar over at kommentarene ikke alltid er ment seriøst. Likevel synes de ordbruken er problematisk, da dette er skjellsord som er kvinnefiendtlige.

Ifølge dem har de gjort lærere oppmerksomme på ordbruken en rekke ganger, uten hell.

– De tar det ikke seriøst nok. Vi ønsker å si ifra, men vi føler at vi ikke får noe hjelp. De bagatelliserer det ved å si at «gutter bare er sånn», men det er de ikke. Slike holdninger er ikke noe du er født med, det er noe du utvikler, sier de.

Trioen forteller at de har hørt flere historier der voksne har prøvd å ta tak i problemet ved å si at jentene skal kle på seg mer for å ikke distrahere guttene. Det synes de er hårreisende.

– De sier at vi ikke skal ta oss nær av det. Men dette er ikke noe vi skal tåle, slår de fast.

Vil opplyse

Nå ønsker jentene å gjøre elever, lærere og foreldre mer oppmerksomme på hva som skjer i skolemiljøet til veldig mange unge.

– Det må bli mindre tabu å snakke om dette. Vi bør lære mer om kjønnsroller og sexisme på skolen, slik at de skjønner hva det betyr når man kaller noen for en hore. Foreldrene må snakke med barna sine om hvordan man skal oppføre seg, sier de og legger til:

– Slik oppførsel hadde aldri blitt akseptert på en arbeidsplass. Vi skjønner ikke hvordan det kan bli akseptert på en skole der folk er mye mer påvirkelige.

Taler under 8. mars

8. mars er som kjent den internasjonale kvinnedagen. Jentene har fått innvilget en parole i Oslo som har fått navnet «Jeg går på skole, ikke kall meg hore – stopp sexismen».

– Vi ville lage en parole som ungdom kan relatere seg til. Noe som engasjerer unge jenter, og som angår dem.

14-åringene skal også holde en appell denne dagen. Det ser de fram til.

– Det er helt sykt. Det blir veldig spennende, og det er utrolig gøy at vi har fått denne muligheten slik at vi kan sette lys på dette temaet.

– Tøffe

Pressekontakt for 8. mars komiteen i Oslo, Hanne Størset, forteller at seksuell trakassering mot unge jenter ikke er noe nytt. Flere ganger har dette også fått fokus under kvinnedagen.

Da de unge jentene foreslo en egen parole under 8. mars, var komiteen derfor ikke i tvil.

HEIER: Pressekontakt for 8. mars komiteen i Oslo, Hanne Størset, synes jentene er tøffe som tar opp problematikken. Foto: Privat
HEIER: Pressekontakt for 8. mars komiteen i Oslo, Hanne Størset, synes jentene er tøffe som tar opp problematikken. Foto: Privat

– I år fikk vi inn over 160 forslag. Dette var selvsagt noe vi ville ha med. Seksuell trakassering og seksualisert vold er noe jenter ofte blir utsatt for, og det er en viktig sak for oss, sier hun til TV 2.

Det har gått ett år siden metoo-bølgen herjet over Norge for fullt. Likevel mener Størset at tematikken er like aktuell nå.

– Denne saken er ikke ferdig på noe vis, og vi må ha bedre seksualundervisning på skolen. Det at voksne mennesker bagatelliserer trakassering er helt feil, og skadelig for begge kjønn.

Også hun ser fram mot å se jentene tale førstkommende fredag. Størset tror at det årlige arrangementet vil få nærmere 20.000 publikummere i år.

– De er tøffe, og jeg er veldig glad for at de vil være med oss. Vi er kjempeglade for det engasjementet de har, sier hun.