I denne låven ble verdensmester Røthe lurt til å slite seg ut

Voss nærmer seg hundre medaljer i OL og VM i ulike skigrener. Sjur Røthe (30) er den siste i rekken av mestere skibygden på Vestlandet har produsert.

Se reportasje fra Voss øverst

Låven på gårdstunet til Hermann Skjeldal er romslig. Krams er stablet langs veggene, i midten er det et stort, tomt areal som kan brukes til flere ting.

Strafferunder, for eksempel.

I mange år har Skjeldal brukt gården sin - og skiløypene rundt - til aktiviteter for ungdommer i Voss. Og en av de mest populære har vært skiskyting.

Da er låven blitt omgjort til standplass, med skyteskiver av isopor og dartpiler som våpen. De som bommer må ut i strafferunder - inne på gården.

– Etter hvert som de ble eldre, gjorde vi rundene lengre, sier Skjeldal.

– Lurt til å slite oss ut

Med hjemmesnekret utstyr festet til traktoren - en patent han har solgt til flere land - har han tråkket skiløyper på Bulken i over 25 år. Løypene, som snirkler seg gjennom skogen i 13 kilometer, er blitt brukt av flere store skiløpere.

GULLGLIS: Sjur Røthe vant gull på både tremil og stafett under ski-VM i Seefeld.
GULLGLIS: Sjur Røthe vant gull på både tremil og stafett under ski-VM i Seefeld. Foto: Pedersen, Terje

OL-medaljør Kristen Skjeldal vokste jo opp på nabogården. Og i sine ungdomsår tok den nybakte verdensmesteren Sjur Røthe og hans kompiser turen ut dit fra Voss sentrum.

– Han lurte oss til å slite oss ut. For med en gang det var litt konkurranse inne i bildet, så klarte han å tenne oss alle sammen. Øktene vi hadde der, har vært en viktig del av min utvikling, sier 30-åringen, som dro fra ski-VM i Seefeld med to gull og en bronse.

Han husker skiskytingen på låven godt. Det gjør Skjeldal også.

– Sjur var ikke den beste til å skyte, men han var veldig god til å løpe, sier ildsjelen.

98 medaljer

Siden 1960-årene har kommunen med rundt 15.000 innbyggere produsert den ene skistjernen etter den andre. Noen, som Røthe, har vært seige i motbakker, andre har faktisk vært gode til å skyte. Noen har til og med vært gode til å kjøre over kuler og hoppe over kulen.

EN AV MANGE: Kulekjører Kari Traa er en av mange vossinger som har vunnet gull i et internasjonalt mesterskap. Her jubler hun for gullmedaljen i Salt Lake City.
EN AV MANGE: Kulekjører Kari Traa er en av mange vossinger som har vunnet gull i et internasjonalt mesterskap. Her jubler hun for gullmedaljen i Salt Lake City. Foto: Åserud, Lise

Til sammen har Røthe, Kristen Skjeldal, Egil Gjelland, Lars Bystøl, Astrid Lødemel, Eirik Kvalfoss, Kari Traa og alle de andre profilene på voss vunnet 98 medaljer i VM og OL i ulike skigrener.

Et antall selv noen store nasjoner ikke kan matche.

– Det er vel noe i luften på Voss, da, sier Røthe og flirer.

– Nei da, det er et veldig fint sted å vokse opp, legger han til.

Vurderer en "wall of fame"

For det blir i stor grad lagt til rette for at barna i bygden skal være i aktivitet. Enten de er en del av lekene og treningen til Hermann Skjeldal, eller en del av de mange idrettslagene i kommunen.

– Skiidrett har lange tradisjoner på Voss. Vi har et også et godt samarbeid mellom idretten, kommunen og næringslivet, som har gitt oss anlegg som har gjort det lett for vossinger å være ute og i aktivitet, sier Tore Tvilde, daglig leder i Voss idrettslag.

– Vi har diskutert å få en "wall of fame", for å vise frem Voss som en skibygd. Dette er så rotfestet her. De siste åtte årene har vi arrangert NM i langrenn, NM i alpint, NM i skiskyting og verdenscup og fristil. Det hadde vi aldri fått til dersom folket her ikke hadde vært interessert i det, legger Tvilde til.

Trodde ikke Røthe kom til å bli best

Skiinteressen - og kompetansen - har også resultert i et eget skigymnas i kommunen. Det var Røthe selv en del av som tenåring.

Sportssjefen der, Knut Steinar Skiple, har vært tett på Røthe siden den ferske verdensmesterens barndomsår.

NR. 98: Dette innslaget sørget for at Sjur Røthe tok sin tredje medalje i ski-VM. Bronsen fra femmilen var også Voss' medalje nummer 98 i OL og VM i ulike skigrener.
NR. 98: Dette innslaget sørget for at Sjur Røthe tok sin tredje medalje i ski-VM. Bronsen fra femmilen var også Voss' medalje nummer 98 i OL og VM i ulike skigrener. Foto: Hagen, Fredrik

– Han var alltid veldig aktiv og allsidig, men jeg forestilte meg ikke den gang at han kom til å bli verdensmester i langrenn, sier Skiple.

– Hvorfor ikke?

– Det er lett å tenke at de som er best som barn blir best til slutt, men Sjur lå litt etter i vekst. Han var sent utviklet. Men da han nærmet seg 15-årsalderen, så vi at noe var på gang, sier sportssjefen, som beskriver Røthe som en drømmeelev.

– Han har vært helt suveren å jobbe med. Han hører etter, tenker og diskuterer, sier han.

Lov å være god

– Hvorfor er det så mange medaljører fra Voss?

LÆREMESTER: Kristen Skjeldal var en langrennsstjerne da Sjur Røthe vokste opp. Skjeldal har siden fulgt sambygdingens karriere tett.
LÆREMESTER: Kristen Skjeldal var en langrennsstjerne da Sjur Røthe vokste opp. Skjeldal har siden fulgt sambygdingens karriere tett. Foto: Claudio Scaccini

– Jeg tror det handler om at noen har gjort det før. De som kommer etterpå har sett at det er mulig. Det har nok vært vanskeligst for dem som har brøytet vei, sier Skiple.

En av dem er Kristen Skjeldal, som nå er trener på toppidrettsgymnaset.

– Det har vært gode tilretteleggere i bygden, flinke trenere og foreldre. Og så har utøverne vært sta nok til å bli blant de beste. Og når noen først klarte det, ser andre at det går an, sier han.

– I tillegg er det en idrettskultur på Voss. Det er liksom lov å være god. Vi heier på dem som er gode, i stedet for å trekke dem ned igjen, legger Skiple til.