INNRØMMER DOPING: Georg Preidler har lagt alle kortene på borde og innrømmet doping. Her er han i aksjon under OL-tempoen i RIo i 2016.
INNRØMMER DOPING: Georg Preidler har lagt alle kortene på borde og innrømmet doping. Her er han i aksjon under OL-tempoen i RIo i 2016. Foto: Bryn Lennon

Nok en syklist med dopinginnrømmelse

Dopingskandalen vokser i omfang. Nå har også den østerrikske syklisten Georg Preidler innrømmet doping.

I et intervju med den østerrikske avisen Kronen Zeitung innrømmer syklisten Georg Preidler (28) at han har dopet seg.

– Har vært et mareritt

Han legger alle kortene på bordet og sier at han ikke klarte å leve med hemmeligheten i kjølvannet av avsløringene de siste ukene.

Preidler skal selv ha meldt seg til politiet og hevder at han har tappet sitt eget blod, men at det ikke skal ha blitt injisert tilbake. Den 28-årige FDJ-rytteren forklarer at han startet med doping nylig, og at bloddoping ikke krever mye innsats.

– De siste dagene har vært et mareritt. Jeg har ikke sovet og spist. Jeg vet ikke om jeg ville blitt dømt. Jeg vet ikke hvordan dopinglegen har kryptert alt, men jeg kunne ikke leve med denne hemmeligheten lenger, sier Preidler til Kronen Zeitung.

Nyheten kommer kort tid etter at fem langrennsløper ble tatt i forbindelse med ski-VM i Seefeld, og i helgen innrømmet også syklisten Stefan Denifl bloddoping.

Preidler er tre ganger østerriksk mester på tempo, har vunnet én etappe i Polen rundt og deltatt i Giro d'Italia fire ganger, Tour de France to ganger og Vuelta a Espana to ganger. Hans beste plassering er en tredjeplass på en etappe i Giroen i 2016 - samme år endte han på 26. plass sammenlagt. Preidler sier imidlertid at all suksessen hans i Giroen ble gjort som ren utøver.

– De kommende ukene blir tøffe for meg, men jeg kjenner ikke til navnet på andre utøvere. Men jeg kan se for meg at det kommer til å bli et internasjonalt jordskjelv, sier Preidler.

Lunke: – Et sjokk

Nordmannen Sindre Lunke (25) syklet sammen med Preidler i to sesonger på Giant-Alpecin og Team Sunweb. De to var blant hjelperytterne som var med på å bringe Tom Dumoulin frem til triumf i Giro d'Italia i 2017.

– Det kom som et sjokk. Vi var jo lagkamerater i to sesonger. Vi hadde et bra forhold. Vi har kjørt mange løp sammen, og han virket som en flink og kul fyr. Det er klart at jeg aldri hadde trodd at han skulle dope seg, sier Lunke til TV 2.

– Det er sånn du ser i intervjuer at lagkamerater sier de er sjokket, at de aldri kunne tenkt at det kunne skjedd, men nå sitter jeg her selv og sier det.

Sindre Lunke, Georg Preidler og resten av Team Sunweb feirer Tom Dumoulins Giro d'Italia-triumf i 2017.
Sindre Lunke, Georg Preidler og resten av Team Sunweb feirer Tom Dumoulins Giro d'Italia-triumf i 2017. Foto: Antonio Calanni

Ifølge avisen skal Prediler hatt kontakt med samme lege som de to langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf, nemlig Mark Schmidt. Dopinglegen skal være villig til å legge kortene på bordet, og det er ventet at skandalen vil vokse i omfang de kommende ukene.

Østerrikske medier antyder at det kan handle om mer enn hundre utøvere totalt.

Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Sindre Lunke syklet to sesonger med Georg Preidler. Nå holder trønderen til i det danske laget Riwal Readynez Cycling Team.
Sindre Lunke syklet to sesonger med Georg Preidler. Nå holder trønderen til i det danske laget Riwal Readynez Cycling Team. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Vil ha politiet på banen

Lunke sier at han ble rystet da han så videoen som gikk viralt under ski-VM der Hauke ble tatt på fersken mens han gjennomførte en blodoverføring. For nordmannen er det ubegripelig at idrettsutøvere fremdeles benytter seg av doping.

– Det er langt fra min verden å tenke på å dope seg. Jeg er fra Norge. Her er det kriminelt å dope seg. Når du blander inn politiet, som i Østerrike, så finner de fortere ut av saker enn i andre land der man ikke får fengselsstraff. Det er veien å gå. Det er synd at dopingmyndighetene er på etterskudd. Det virker som at politiet må ta sakene, fordi det tar lang tid før blodpasset klarer å fange det opp, sier Lunke.