Bare noen dager før stafetten i OL hadde Hans Christer Holund tatt bronse på 30 km med skibytte.

Han var sikker på at det holdt til en stafettplass, men i stedet var det Didrik Tønseth som fikk gå. Tidligere landslagstrener Tor Arne Hetland hadde en magefølelse på at Tønseth var rett mann.

– Sjokkert

Holund tok vrakingen svært tungt. Et år seinere sier Holund at han ble snytt for et stafettgull.

– Heldigvis hadde jeg tatt medalje noen dager før. Hadde jeg blitt nummer fire hadde det vært ganske mye tyngre. Men jeg ble litt sjokket. Jeg var god nok for en stafettplass.

– Følte du deg sviktet?

– Jeg vil ikke helt bruke det ordet, men jeg var veldig skuffet.

– Hva sa du til Hetland?

– Det tror jeg ikke at jeg skal si. Jeg var mest sjokket. Jeg sa noen ord veldig bestemt før jeg gikk ut. Det var ikke mer enn det. Jeg tror ikke det var noen lett avgjørelse for Hetland. Det er lov å være uenig. Hetland var trener i fjor da jeg tok OL-medalje. Han skal ha litt av æren for det og, sier Holund.

– Stort av Didrik

I fjor var det Tønseth som tok Holunds plass. I år kom han inn på laget etter at Tønseth sa fra seg plassen på femmila. Holund takker lagkameraten.

– Jeg var egentlig ikke kvalifisert. Jeg gikk bra på femmila på Beitostølen. Da ble jeg nummer fem. Det er mange måneder siden. Siden har jeg mange middels resultater. Det var Didrik som var litt usikker på om han ville holde i fem mil. Han har høy forbrenning, så han går fort tom. Det er stort av Didrik at han åpnet opp for at jeg kunne gå femmila, sier Holund, og legger til:

– I dag var det min mulighet til å bli verdensmester. Det kan fort ha vært min siste sjanse, selv om jeg nå har friplass til VM om to år, smiler han.

Holund trives svært bra under vingene til Eirik Myhr Nossum.

– Eirik er en veldig flink trener. Han er veldig flink med personer. Eirik er flink til å spille på de rette tingene og få deg i riktig modus før skirenn. Han skal ha en stor del av æren han også, sier gullvinneren.