RØRT: Rikke Lill Holund både lo og gråt da nasjonalsangen ble spilt.
RØRT: Rikke Lill Holund både lo og gråt da nasjonalsangen ble spilt.

Her triller tårene for mamma Holund

Det ble et svært følelsesladet øyeblikk da Rikke Lill Holund fikk se sønnen øverst på seierspallen.

Hans Christer Holund satset alt og gikk inn til gull på femmila i Seefeøld søndag. Nittedal-løperen fikk en luke etter 21 kilometer og så seg aldri tilbake.

Mens Holund så rolig og avslappet ut underveis, var nervene i helspenn hos mor Rikke Lill Holund og tante Trude Ordemann ute i løypen.

– Vi hadde troen på Hans Christer. Han var skikkelig tent før løpet. Jeg synes det var tøft da han gikk tre mil før mål, sier mamma Rikke Lill Holund.

– Jeg hadde troen. Jeg var superoptimist. Rikke Lill sa det var for tidlig, men da sa jeg «nå må vi tro». Hans Christer er kjempesterk. Vi sto i sprintbakken og gjorde det vi kunne for at han skulle holde fokus hele veien. Det greide han, sier tante Trude Ordemann.

Mamma Holund var redd for at sønnen ville bli tatt igjen, men hun kunne puste lettet ut mot slutten.

– Jeg var veldig redd for russeren som kom bakfra, men jeg skjønte at det ville bli gull da det var to kilometer igjen, sier hun.

Moren var svært rørt da sønnen tok steget helt øverst på pallen.

– Dette var veldig emosjonelt. Jeg blir jo rørt. Når han kjemper så hardt og endelig lykkes, er det helt utrolig.

– Du ler litt også?

– Ja, jeg ler fordi han er en sånn herlig gutt. Jeg vet hva han tenker på. Da ler jeg litt. Det er herlig. Jeg er hes og helt tom, men veldig, veldig lykkelig på Hans Christers vegne.

Hans Christer Holund var helt i verdenstoppen som junior, men så kom noen tunge år. Han måtte ta jobb som vaktmester for å tjene til livets opphold.

– Det har ikke alltid vært like lett. Han jobbet som vaktmester i BaneNor og i sportsbutikk. I tillegg studerte han ved siden av. Han kunne bare glemme trening en periode, men jeg har alltid trodd på ham. Vi har støttet ham hele veien, roser moren.

Det var tøft for Holund å møte motgang i de første seniorårene.

– Han vant alt som junior- og gutteløper. Så kom motgangen. Da var jeg og faren til Hans Christer Team Holund. Vi reiste rundt på Skandinavisk Cup og Norgescup. Vi jublet for hans første 20. plass i NM for en del år tilbake. Nå er han her.

– Hvordan er han som type?

– Hans Christer en en rolig, lugn og ærlig person. Og så har han god humor.