PREMIESEREMONI: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Calle Halfvarsson ble nummer fire, fem og seks på femmila i VM.
PREMIESEREMONI: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Calle Halfvarsson ble nummer fire, fem og seks på femmila i VM. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sundbys svar fikk svensken til å ane at det var fare på ferde

Plutselig skjønte Calle Halfvarsson nordmennenes plan.

Hans Christer Holund tok VM-gull på 50-kilometeren i Seefeld etter en taktisk triumf av det norske laget.

Holund rykket etter 21 kilometer, uten at noen andre ville, eller turte å følge.

Svenskene ble rett og slett tatt litt på sengen.

– Jeg tenkte at dette kommer vi til å kjøre inn. Det tror jeg alle tenkte. Det vant han vel på, sier svenske Calle Halfvarsson til Aftonbladet.

For de andre norske i feltet var det uaktuelt å føre an i jakten på lederen.

Holdt seg til sin plan

Halfvarsson skjønte alvoret, og den norske taktikken, da han tok kontakt med Martin Johnsrud Sundby da forspranget til Holund bare økte og økte.

– Jeg sa til Sundby at «nå begynner luken å bli ganske stor». Da svarte han at «det er opp til dere å kjøre ham inn.» Da var det klart at de ikke kom til å gjøre det, sier Halvfarsson.

– Jeg tenkte at jeg ikke kom til å gjøre det i alle fall. Min plan var å henge med i feltet. Til slutt ble det å sikte mot en medalje.

Halfvarsson ble til slutt nummer seks, bak ytterligere tre nordmenn: Sjur Røthe (3.), Johnsrud Sundby (4.) og Hegstad Krüger (5.) Det var hans beste resultat i mesterskapet.

– Gir oss gullet

Selv om Norge gjorde det samme på tremila i OL i Pyeongchang, der Simen Hegstad Krüger vant foran Johnsrud Sundby og Holund virket det som om ingen av konkurrentene skjønte hva som foregikk.

– Det er fascinerende hvordan de bare gir oss gullet, sier Johnsrud Sundby til Expressen etter løpet.

– Jeg forstår ikke. Lagtaktikk skal ikke fungere i langrenn, men nå har det funket i to strake mesterskap... Hva de andre tenker... Det er ikke opp til oss å vurdere. Jeg forstår ikke, men for oss er det fantastisk. Det var ingen som prøvde.

Når han spørsmål om hva han tenkte etter Halfvarssons spørsmål, ler han.

– Jeg tenkte: «Hva tror du?»

Taktisk overlegne

Den eneste som gjorde et helhjertet forsøk var russiske Aleksandr Bolsjunov. Holund var pinnestiv mot slutten, men holdt unna for Bolsjunov, som måtte nøye seg med sølvet etter å ha startet sluttspurten litt for sent.

MÅLGANG: Martin Johnsrud Sundby liggende, mens Calle Halfvarsson krysser målstreken.
MÅLGANG: Martin Johnsrud Sundby liggende, mens Calle Halfvarsson krysser målstreken. Foto: Matthias Schrader

– Jeg skjønte at jeg måtte jobbe, men jeg er litt skuffet over at feltet ikke ville gjøre det samme. Ingen støtte meg, sier en tydelig skuffet Bolsjunov etter løpet.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum avslører at planen hele tiden var at en av dem skulle gå og forsøke.

– Det skjer litt etter boken. Vi skulle begynne å leke litt, for å si det litt flåsete, og slite ut motstanderne våre. Det klarer vi, sier landslagstreneren til TV 2.​

– Det er ingen som tar ansvar for å hente inn. Det er for halvhjerta det som skjer bak. Det er litt rart at ingen av utlendingene var obs når Holund gikk, og tok ryggen. At ingen tok sjansen, sa landslagsløper Niklas Dyrhaug i TV 2s Camp Seefeld.

– På meg virker det som om når det kommer til taktikk, så er Norge nærmest et verdenshav foran konkurrentene, sa programleder Marius Skjelbæk.

Han viste også til hvordan Norge har opptrådd på de andre øvelsene. Som ikke å kjøre først ned etter å ha klatret til topps i sprintbakken og inn mot mål på sprint-øvelsene.

Hjalp Røthe til medalje også

Også Jens Burman, som ble nummer ti, trodde noen andre ville gjøre jobben for dem da Holund gikk.

– Det gikk veldig sakte. Plutselig hadde han 25 sekunder. Det var synd, for jeg kjente meg pigg, sier Burman.

Holunds triumfferd blir sammenlignet med Johan Olssons gulløp i Val di Fiemme i 2013. Forskjellen var bare at nordmannen fikk en mye større luke enn Olsson noen gang hadde.

– Min sjanse var å gå tidlig. Veldig mange femmiler har jeg ikke turt. Jeg har vært litt for feig, og holdt igjen litt for mye. I dag tenkte jeg at jeg skulle virkelig prøve, så fikk det briste eller bære. Planen var å gå, men kanskje ikke så tidlig, sier Hans Christer Holund til TV 2.

– Han er en av mine nærmeste treningspartnere. Han er en sliter, som jeg drar veldig nytte av i treningen. Han er gjennom sommer og høst akkurat så sterk som han viser her i dag. Det er morsomt at han får gått et skirenn på sin måte, og avgjort et VM på den måten, kanskje den eneste måten han kan vinne på, sier Johnsrud Sundby.

Sjur Røthe tror løpsopplegget også gjorde at han kunne smykke seg med en bronsemedalje. Spesielt siden han har kjent seg sliten de siste dagene.

– Det hjelper nok med at HC drar avgårde tidlig, så slipper jeg å bruke krefter på å dra i front. Da kan jeg komme snikende til slutt. Det ble en vinn-vinn-situasjon.