Suveren Holund vant femmila: – Et VM for de syke historiene

Hans Christer Holund (30) gikk alene i nesten tre mil da han tok sitt første VM-gull. Sjur Røthe spurtslo Martin Johnsrud Sundby i kampen om bronsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan Holund hylles i Camp Seefeld i vinduet øverst!

– Det er et verdensmesterskap for de syke historiene. Så kommer sliteren fra Nittedal, som er en så god lagkamerat. Fy fader, sier en begeistret Niklas Dyrhaug i TV 2s Camp Seefeld-studio.

30-åringen hadde bare ett VM-renn på CV-en fra før. Det var femmila i Lahti for to år siden, der han endte på tiendeplass.

Denne sesongen har han ingen individuelle pallplasseringer i verdenscupen. Og han har aldri gått til topps i et stort, internasjonalt seniorrenn. Han var heller ikke selvskreven da laget ble tatt ut.

Da det så som verst ut i seniorkarrieren, jobbet han som vaktmester ved siden av.

– Det har vært en berg-og-dal-bane. Jeg var god som junior, men hadde noen veldig tunge år i starten som senior. Det er mange jeg kan takke for den medaljen her, sier den nybakte verdensmesteren til TV 2.

– Du har klart å være tøff i hodet og motivere deg selv, kan du forklare hvordan du klarer det?

– Det ligger litt i min natur. Jeg er kanskje ikke det største talentet. Men jeg tror at jeg har gjort en solid treningsjobb. Det er kanskje derfor jeg går fort i dag, svarer han.

– Visste at jeg måtte tørre å gå

Sist gang han vant et renn var i skandinavisk cup i Latvia i 2015.

– Hva skal jeg si ... det er litt uvirkelig. Det er en drøm som man kanskje ikke helt tror på selv. I hvert fall ikke i år. I år har jeg ikke truffet helt med formen. At jeg skal treffe med formen og gjør det løpet jeg gjør i dag ... det er stort, slår nittedølingen fast.

Bak ham tok russiske Aleksandr Bolsjunov stadig innpå på sisterunden. Da var Lyn-løperen helt i kjelleren.

– Jeg ble litt redd. Jeg startet å få krampe med åtte kilometer igjen. Hvis den virkelig setter seg, er det bom stopp. Jeg prøvde å gå på «limit». Jeg hadde ikke helt kontroll, og hadde ikke mer å gå på. Jeg var stokk stiv opp den siste bakken. Jeg er glad det ikke var lengre til mål, forklarer han.

En av Holunds nærmeste treningspartnere, Martin Johnsrud Sundby, beskriver en trøblete vei til toppen for kameraten.

– Hans Christer har hatt en berg-og-dal-bane med tanke på hvordan kroppen har fungert, skader og små mareritt underveis som har satt en stopper for både det ene og andre. Han er verdens fineste fyr, og en utrolig viktig bidragsyter. Det gleder oss ekstremt, slår Sundby fast overfor TV 2.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som også har trent Holund for Lyn, mener gullet er en lagseier.

– Han signerer på sett og vis det fantastiske VM-et vi har hatt. Det har vært noen eventyrlige skirenn, sier Myhr Nossum til TV 2.

– Hvordan har veien vært for Holund?

– Han har hatt en litt spesiell vei til å bli verdens beste skiløper. Noen år satset han kanskje ikke helt, og det gikk litt mot ham. Han var juniorverdensmester, men seniorkarrieren var litt tung. Han hadde ikke den fremgangen han ønsket. Han finner på sett og vis motivasjonen igjen. De fysiske forutsetningene har det aldri vært tvil om. Så har han fått på plass resten, og da står han til slutt som femmilskongen, svarer han.

Gikk alene

Nittedølingen rykket etter 21 kilometer, og så seg aldri tilbake. Han fikk raskt ti sekunder til det store feltet bak seg.

– Dette er bra taktisk. Han har ingen spurt, men han er sterk. Dette er hans eneste mulighet, men det er en god mulighet, konkluderte Dyrhaug.

Fem kilometer senere hadde Lyn-løperen en luke på 43 sekunder. Aleksandr Bolsjunov og Andrej Melnitsjenko dro gruppen bak Holund. Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger passet på ikke å dra en eneste meter for å la lagkameraten få øke forspranget.

– Jeg har aldri sett ham så sprek, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Med to mil igjen til mål bikket forspranget minuttet. Og Holund bare økte. Med halvannen mil igjen hadde han ett minutt og 20 sekunder å gå på. Større ble aldri luken.

Røthe spurtslo Sundby

Før sisterunden stakk Bolsjunov fra feltet i kampen om sølvet. Den unge russeren kappet forspranget til Holund, men hadde hele 37 sekunder opp med fem kilometer igjen. Halvannen kilometer senere hadde han hentet ytterligere ti sekunder. Foran ham så Holund svært sliten ut, men Lyn-løperen klarte å fullføre.

I mål var Bolsjunov 28 sekunder bak. Bak der igjen gjorde Sundby og Røthe opp om bronsemedaljen. Sistnevnte var hakket hvassere i spurten, og slo lagkameraten med én skolengde.

Simen Hegstad Krüger ble nummer fem.

– Bare til å lage film

Den nybakte verdensmesteren hylles av TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad.

– Han var helt i toppen som junior, og kom opp på rekrutteringgslag der han gikk rett i veggen. Han fikk kjempeproblemer med en kropp som ikke fungerte, og var helt ute av det. Han jobbet litt som vaktmester for NSB og i en sportsbutikk. Så kom inn i Lyn-systemet og fikk god hjelp, og fant tilbake lysten og gleden ved langrenn og har tatt stegene. Han har kjent på det å ha en kropp som ikke fungerer, akkurat som Sjur Røthe. Det bare å lage en Hollywood-film, sier Skinstad i Camp Seefeld-studio.