FIS-direktør Jörg Capol i intervju med TV 2.
FIS-direktør Jörg Capol i intervju med TV 2.

Skitopp oppgitt etter Tour-nei: – Det er en sykdom

Det internasjonale skiforbundet ville ha Tour de Ski-etappe i Liechtenstein. Folket sa nei.

Etter planen skulle det arrangeres Tour de Ski-etapper i Vaduz (Liechtenstein) de to kommende sesongene.

Det var flertall i parlamentet i Liechtenstein for å støtte landets skiforbund med 400 000 sveitsiske franc for å dekke kostnadene ved arrangementet.

Det var partiet De uavhengige motstander av. Partiet startet derfor en underskriftskampanje for å stoppe Tour-planene. Dersom man samler inn mer enn 1000 underskrifter i løpet av en periode på 30 dager, sier lovverket i Liechtenstein at spørsmålet må opp til folkeavstemning. 1730 gyldige signaturer ble samlet inn.

Folkeavstemningen gikk akkurat slik Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde fryktet. 41 prosent stemte for Tour de Ski. 59 prosent stemte mot.

FIS-direktør Jürg Capol er oppgitt.

– Politisk sett er det ikke så lett å komme med slike ideer. Med tanke på budsjettet til Liechtenstein var det snakk om småtterier, sier han.

Selv om pengestøtten uteblir, har Capol fortsatt et håp om å få Tour de Ski til Liechtenstein. Når TV 2 møter Capol, går han med et lite Liechtenstein-flagg i brystlommen.

– Om det er en god eller dårlig idé spiller ingen rolle. De som er kreative har det ikke lett i dag. Hvis sveitserne for 125 år siden skulle stemme på om de ville bygge St. Gotthard-tunnelen, ville det aldri skjedd noe. Pionerer har det vanskelig. Det er litt farlig for hele vår kreativitet i livet, sukker Capol.

– Mener du at det var feil å utlyse folkeavstemning?

– Vi lever i et demokrati hvor det er folkeavstemninger. Det må vi også akseptere. I Sveits stemmer vi på noe hver tredje uke, men folk er gjerne motstander av det som er nytt. Jeg vil kalle det en sykdom, for det ødelegger for kreativiteten, sier han.