Foto: Georg Hochmuth

Vil snyte Klæbo for VMs kongetittel

– Vi får kjøre en «Oslo-økt» på femmila, så få vi se. Klart det er en gulrot å kunne snyte Johannes for VM-konge-tittelen!

Martin Johnsrud Sundby er i perlehumør før søndagens siste øvelse, 50 kilometer fellesstart i fristil.

– Femmila er jo drømmeøvelsen, sier mannen som under dette mesterskapet tok sitt første individuelle gull da han gikk seirende ut av sekundstriden på 15 kilometer klassisk.

Kan snyte Klæbo

Før det siste rennet er det Johannes Høsflot Klæbo som er VM-kongen av Seefeld. Han har ett individuelt gull og to stafett-gull. Både Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby har også et individuelt gull hver - i tillegg til stafettgull. Seier til en av de to på femmila betyr også VM-konge-tittel på kjøpet!!

– Jeg må jo være ærlig å si at det også er en bitte, bitte liten gulrot.Tenk, både Sjur og jeg kan snyte Johannes!

Oslo-økta

Martin Johnsrud Sundby forteller hva oppskriften på femmils-suksess er:

– Hvis gutta i smøretraileren fortsetter å levere så gode ski så får vi kjøre en «Oslo-økt»!

– Javel, og det betyr?

– Vi som holder til i Oslo-området, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Simen Hegstad og meg selv trener jevnlig sammen, derfor navnet.

Det var landslagstrener, Eirik Myhr Nossum, som innførte «Oslo-økta». Han understreker at disse herrene ikke bare driver beinhard kapasitetstrening.

– Å trene sammen innebærer at vi utnytter hverandres styrker og svakheter gjennom tøffe økter, og det kan det bli i dag, forklarer Johnsrud Sundby.

– Dette, Myhr Nossum, tyder ikke på trening for hvem som helst?

– Nei, dette er tøffe karer, skikkelig kapasitetsløpere.

– Hvem av guttene har vært best på de økter som kan sammenlignes med hva som er i vente i Seefeld i dag?

– Det er selvfølgelig vanskelig å trekke noen paralell mellom trening og renn, men jeg kan si såpass at i sommer og høst så har Simen Hegstad Krüger vært den sterkeste, men også Martin Johnsrud Sundby har imponert. Jeg kan også røpe at Sjur Røthe ikke har best på noen av disse øktene, men han har jo vært best i flere skirenn i vinter!

Fort, fortere, fortest

– Ingen av dagens løpere er noen spurtkanoner så her er vel taktikken å gå fort, fortere og enda fortere?

– Aller helst fortest! Neida, vi skal være smarte. Dessuten er det noe annet å spurte etter en femmil enn etter et kort løp, sier Myhr Nossum.

– Hva slags femmil blir dette, Johnsrud Sundby?

– Jeg ser for meg at dette blir et seigt løp - og hvis de ikke salter i løypetraseen for å få den fastere - kan det i enkelte stigninger etterhvert bli vanskelig å flytte beina. Jeg tror at det kan bli en løpstid på to timer og 15 minutter, altså en lang 50 kilometer. Jeg er forberedt på det. Det blir et slit!