Riiber hylles etter super-spurt: – Han leker Klæbo og Northug

Igjen var det ingen som kunne matche Jarl Magnus Riiber (21) på oppløpet. Han gikk Norge inn til gull i lagkonkurransen.

Se video med tillatelse fra NRK i vinduet øverst.

– Du får ikke en mer spennende stafett enn det her, sa Niklas Dyrhaug i TV 2s Camp Seefeld-studio da Riiber ble sendt ut på ankeretappen.

På ankeretappen knivet det norske kombinert-esset med østerrikske Lukas Klapfer og tyske Vinzenz Geiger om gullet.

Tempoet var så rolig at Akito Watabe, som startet minuttet bak, nesten kom seg opp.

På toppen av sprintbakken stoppet trioen opp. Ingen ville kjøre først utfor, som i så mange andre VM-renn. Klapfer tok ansvar på grunn av Watabe som jaktet bak, og Riiber sørget for å få andreposisjon.

– De visste ikke hva de skulle gjøre

Opp den siste bakken gikk det igjen rolig. Riiber rykket på toppen, og fikk flere meter til Geiger. Tyskeren hadde ikke sjans til å matche 21-åringens fart, og det norske laget kunne glise for det første VM-gullet i en lagkonkurranse siden 2005.

– Vi fikk ikke det dramaet vi ønsket på herrestafetten i går, men kombinertgutta har levert. Det har vært en såpeopera uten like de siste to etappene, sier Petter Northug i Camp Seefeld.

– Riiber er så flink til å treffe på skyvene i svingen der og få med seg fart. Det er der han avgjør det, følger den tidligere superspurteren opp.

21-åringen forklarer at det gir selvtillit å få ros av Northug.

– Jeg har sett mye opp til både Klæbo og Northug. Å se på de taktiske avgjørelsene de gjør, hvordan de leker seg med terreng og snø, gir meg inspirasjon til å gjøre det samme. Jeg bruker det som en motivasjonskilde før jeg går inn i et mesterskap, sier kombinertstjernen til TV 2.

– Jeg føler jeg har levert gode avslutninger som kan gå inn i den kategorien. Northug og Klæbo har sjelden tapt en spurt, og jeg har i hvert fall vært der litt i år, følger han opp.

Sammenlignes med Klæbo og Northug

Sportssjef Ivar Stuan holder ikke tilbake når han hyller Norges ankermann.

– Alle fire er veldig sterke skihoppere og gode skiløpere. Så har vi kongen selv, Jarl Magnus Riiber til å leke og leke Klæbo og Petter Northug. Treenigheten Klæbo, Northug og Riiber synes jeg er bra, sier en ekstatisk Stuan til NRK.

At det skulle ende opp med gull, kom ikke som noe sjokk på Riiber på grunn av løpsutviklingen.

– Jeg har vært såpass heldig at jeg har vært i denne situasjonen mange ganger i løpet av vinteren. Det er sånn løpene har blitt avgjort. Jeg merket at de rundt meg ble litt stresset. De visste ikke helt hva de skulle gjøre, sier 21-åringen til TV 2.

– Koser du deg i den situasjonen?

– Ja, det vil jeg si. Da vi gikk inn på stadion og det så vidt gikk fremover, tenkte jeg at «jaja, det blir en sånn dag», svarer han og gliser.

– Jeg stoler på spurten min når jeg er uthvilt. Jeg er ganske rask, og vil benytte meg av det. Det synes jeg at jeg har klart å få til, fortsetter han.

Hylles av lagkameratene

Lagkameratene lovpriser ankermannen.

– Han er kjølig, og en kald fisk til å være såpass ung og har vært med såpass kort tid. Han er fryktelig rask. Han holder hodet kaldt, og da stoler vi på ham, sier Jan Schmid til NRK.

– Jarl er den raskeste. Når han får være uthvilt og de ikke finner på noe sprell før de kommer inn på stadion, graver de sin egen grav. Det er vi takknemlig for, følger Jørgen Graabak opp.

Bjørnestad parkerte Rydzek

Det norske laget startet langrennet på tredjeplass, 17 sekunder bak Østerrike og 16 bak Japan.

Fjerdeplasserte Tyskland startet 24 sekunder bak Norge.

Espen Bjørnestad – det svakeste kortet i langrennsløypen, men han som hoppet lengst i lagkonkurransen – gikk første etappe.

Han tapte mye tid til østerrikske Bernhard Gruber, og ble hentet av tyske Johannes Rydzek. Men idet Rydzek kom seg opp, rykket Bjørnestad og parkerte en helt ferdig tysker. Avslutningen på etappen var fenomenal.

– Da kjente jeg at dette var vår dag, sier Bjørnestad til NRK.

Bjørnestad kappet forspranget til Østerrike, og sendte Jan Schmid ut 28 sekunder bak Mario Seidl på andre etappe. Luken ned til Tyskland var på over halvminuttet.

Fenomenal Frenzel-etappe

Schmid gikk en sterk etappe. Avstanden opp til Østerrike ved veksling var halvvert. Samtidig gikk Eric Frenzel gnistrende. Tyskeren hentet Schmid, og fikk seg en liten luke. Fabian Riessle gikk ut elleve sekunder bak Franz-Josef Rehrl, med Jørgen Graabak hakk i hæl.

Tidlig på tredje etappe var det tre lag i tet. Det ble stående til siste etappe, etter et taktisk lureløp som man blant annet så på herrenes sprint. Jarl Magnus Riiber ble sendt ut sammen med Lukas Klapfer og Vinzenz Geiger – etter en tredjetappe der ingen var særlig villig til å dra.

Der kunne ingen av dem matche Riiber.