Johaug suveren på tremila: – Bare å ta av seg hatten

Therese Johaug gikk alene i mer enn 23 kilometer da hun tok sitt tiende VM-gull. Ingvild Flugstad Østberg sørget for dobbelt norsk med en rå avslutning.

– Det er klasseforskjell på Johaug og resten. Det har det vært hele sesongen. Det er bare å ta av seg hatten, sier Niklas Dyrhaug i TV 2s Camp Seefeld-studio.

30-åringen reiser hjem fra Seefeld som VM-dronning.

– Det er helt rått. Å reise hjem fra Seefeld med tre VM-gull ... det hadde jeg aldri i verden trodd, sier Johaug til TV 2.

– Målet var å reise hjem med medalje. Jeg hadde en drøm om å ta gull, men det er sånn i mesterskap at alle lader maksimalt opp. I verdenscupen prioriterer alle ulikt. Det er ikke bare å hente gullet. Det så vi på ti-kilometeren, der måtte jeg virkelig bite hardt fra meg. Det er utrolig moro å få det mesterskapet her, fortsetter VM-dronningen.

Parkerte utfordrerne tidlig

Skistjernen fra Dalsbygda begynte hardkjøret fra start. Allerede etter to kilometer bestod frontgruppen av åtte løpere. Ragnhild Haga og Krista Pärmakoski var borte.

Ved fem kilometer var Charlotte Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen hektet av.

To kilometer senere, opp sprintbakken for første gang, kvittet Johaug seg med resten av utfordrerne. Ved 7,5 kilometer var en gruppe bestående av Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jessica Diggins, Teresa Stadlober og Ingvild Flugstad Østberg 13 sekunder bak henne.

– Et sjokk for min egen del

Luken bare vokste og vokste. Halvveis i tremila var den på 40 sekunder. På det meste var den 50 sekunder. I mål var den «bare» 37 sekunder, som følge av et enormt hardkjør av Ingvild Flugstad Østberg de siste kilometerne.

Gjøvik-jenten kjempet en hard kamp med Frida Karlsson om sølvet. De gikk sammen opp sprintbakken på siste runde. På flaten rykket Østberg, og den svenske junioren hadde ikke sjans til å følge henne. Dermed ble det dobbelt norsk, og en ny VM-medalje til 19 år gamle Karlsson.

– Det Ingvild gjør taktisk i dag, er terningkast seks, mener Dyrhaug.

Den oppfatningen deles av landslagets sportssjef, Vidar Løfshus.

– Måten hun løser slutten på, er utrolig bra. Jeg var redd for at hun skulle bli litt hissig på grøten og bruke opp kreftene, men hun gjør akkurat som Ole Morten (Iversen, landslagstrener journ. anm) sier på radioen at hun skal gjøre. Hun legger seg bak, kjører forbi og tar en skikkelig Klæbo, gliser Løfshus i intervju med NRK.

Ble inspirert

Selv legger hun ikke skjul på at hun er blitt inspirert.

– Tanken var å prøve å gjøre det de beste gutta har gjort der. Jeg tenkte at jeg får prøve det, selv om det ikke var sikkert at det skulle lykkes. Jeg ville gjøre det som så smartest ut, sier Østberg til TV 2.

– Jeg følte meg ganske smart i dag. Jeg synes at jeg gikk et veldig klokt løp fra start til mål, fortsetter en storfornøyd sølvvinner.

Karlsson, som nå reiser hjem med tre medaljer fra VM-debuten, medgir at Gjøvik-jenten rett og slett ble for sterk.

– Jeg var veldig, veldig sliten. Jeg gravde dypt i kjelleren for å hente krefter, men Ingvild var sterkere. Jeg er veldig, veldig fornøyd med bronsemedaljen, sier Karlsson til TV 2, mens hun gliser fra øre til øre.

– Jeg kommer nok ikke til å sove på noen dager nå, følger hun opp.

Lagvenninnene hyller Johaug

På spørsmål om hva som har imponert dem mest med Johaugs vanvittige comeback, trekker Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen frem én egenskap: At hun er blitt mer voksen.

– Hun er blitt roligere som person. Hun er litt stresset og vimsete innimellom, men det er mindre av det. Hun er blitt mer voksen og har mer perspektiv på ting. Det tror jeg hun kommer styrket ut av, sier Haga til TV 2.

– Therese har blitt en enda bedre skiløper enn før hun var ute en stund. Hun er mer voksen. Det lover veldig godt for årene som kommer, og gjør det lettere å prestere på langt sikt også, følger Jacobsen opp.

Sølvkamp

I realiteten var det bare en kamp om sølvet på tremila. Der de andre i gruppen bak hadde prøvd å holde følge med Johaug så lenge som mulig, slapp Østberg – for så å gå seg sakte opp igjen. Da hun kom seg opp, lot hun svenskene dra. Tour de Ski-vinneren ble rost av ekspertene i TV 2s Camp Seefeld-studio.

– Ingvild har gått veldig smart, slo Petter Northug fast.

– De andre har kanskje gått over «limit», så det er kanskje fordel Ingvild i kampen om medaljene nå. Hun og Karlsson har gått billigere enn resten, fulgte Niklas Dyrhaug opp.

Svakt skibytte

Ved 18 kilometer valgte løperne i sølvkampen å bytte ski. Da sprakk gruppen. Diggins og Karlsson var lynraske, mens Østberg somlet. Ut fra skibyttet var Gjøvik-jenten ni sekunder bak duoen.

Karlsson kvittet seg fort med Digginis. Østberg var rask med å hente amerikaneren, distanserte henne og hentet også den svenske junioren. Da Karlsson og Østberg skulle gjøre opp om sølvmedaljen, var det rått parti i favør Gjøvik og Norge.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga fullførte som henholdsvis nummer elleve og 13.

Lik TV 2 Sporten på Facebook