Maktdemonstrasjon av Karsten Warholm

GLASGOW, STORBRITANNIEN 20190301.Karsten Warholm, Norge, kvalifisering 400 m.Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix
GLASGOW, STORBRITANNIEN 20190301. Karsten Warholm, Norge, kvalifisering 400 m. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix Foto: Erik Simander/tt
Karsten Warholm innløste enkelt finalebillett til 400-meteren i friidretts-EM innendørs i Glasgow. Han noterte tiden 45,95 i semifinalen fredag kveld.

Sunnmøringen hadde full kontroll og kunne nærmest jogge over målstreken i det andre semifinaleheatet. Ingen var i nærheten av å matche Warholm. Nærmeste konkurrent ble slått med godt over seks tidels sekund.

– Jeg må ærlig innrømme at dette var det enkleste løpet jeg har hatt under 46 sekunder, men nå vil jeg ikke ta av. Det er i morgen det gjelder, sa Warholm til NRK og la til om maktdemonstrasjonen i semifinalen:

– Alt som «booster» selvtilliten er gull.

Finalen avvikles lørdag. Warholm er en av flere store norske gullhåp i mesterskapet, der Norge kan få sitt første gull i innendørs-EM noensinne. Jakob Ingebrigtsen er for eksempel klar for finale på både 1500 og 3000.

Debutant

NRKs reporter ville i intervjuet etter semifinalen vite om gull er det eneste som er godt nok. Da svarte Warholm kjapt:

– Nei, det er det ikke lov å spørre om.

Warholm er både regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk, men i innendørssammenheng stiller han i Glasgow som mesterskapsdebutant. Sunnmøringen er likevel favoritt til å vinne EM-gullet på 400 meter flatt. Han er den eneste europeeren som har løpt under 46 sekunder på distansen så langt i år.

Beste europeer

Allerede i sesongåpningen slo Warholm til med 45,56. Det gjorde han i hjemlige trakter i Ulsteinvik i slutten av januar, og med løpet satte han nordisk innendørsrekord.

I Glasgow har han så langt nytt godt av sin enorme startegenskaper.

– Det er en fordel her. Å starte godt gjør at jeg får plassert meg godt ved lista og får løpet dit jeg vil, sa Warholm.

Tidligere på dagen løp 23-åringen kontrollert inn til seier i sitt kvalifiseringsheat. Han klokket da inn til 47,05. De to beste i hvert heat gikk automatisk videre til semifinalene.

Warholm hadde fjerde beste tid i kvalifiseringen, der Luka Janezic fra Slovenia var raskest med 46,88. Nordmannen var langt fra å ta seg ut.

Nedtur for syk Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal greide ikke å være med i medaljekampen på 3000-meteren under friidretts-EM innendørs i Glasgow fredag. Hun havnet på 5.-plass. 28-åringen var i mål på tiden 8.52,12.

Etter løpet avslørte hun at hun har slitt med sykdom siste uken.

– Jeg hadde jo håpet på litt bedre enn dette, men jeg kjente ganske tidlig at kroppen ikke var helt på lag. Nå har jeg vært syk i en uke før dette, og jeg visste at det var litt usikkerhet. Det var ikke den store forkjølelsen jeg hadde, men det slår ut når du skal prestere på maks her, sa Grøvdal til NRK og fortsatte:

– Jeg følte meg ti ganger bedre i Rudhallen under nordisk (friidrettslandskamp), så det er litt kjedelig, men samtidig synes jeg det er gøy å være med.​

Distansert

Laura Muir tok gullet som hun ville og satte mesterskapsrekord med 8.30,61. Briten distanserte alle på tampen.

Grøvdal falt av i teten etter snaut fem minutter. Da gikk det et rykk som hun ikke klarte å henge med på. Det ble en stor luke, og Grøvdal ble liggende litt i ingenmannsland.

Hun avsluttet godt og løp inn til 5.-plassen ved å ta igjen nederlandske Maureen Koster. Det er absolutt godkjent på denne tiden av året.

Grøvdal har i vinter for første gang i karrieren satset skikkelig på å løpe innendørs. Nylig smadret hun Ingrid Kristiansens nesten 34 år gamle norske rekord på 3000-meteren. Det gjorde hun med tiden 8.44,68 i et sololøp.

Grøvdal ble for øvrig fredag tidenes første norske kvinne til å løpe distansen i et innendørs-EM. (©NTB)

Lik TV 2 Sporten på Facebook