SCORET I TRE DERBYER: Rafael van der Vaart elsket å spille mot Arsenal. Nederlenderen scoret fire ganger mot erkerivalen på fire kamper.
SCORET I TRE DERBYER: Rafael van der Vaart elsket å spille mot Arsenal. Nederlenderen scoret fire ganger mot erkerivalen på fire kamper. Foto: Tom Hevezi

van der vaart til TV 2:

– Jeg så at folk gråt på tribunen

Fire scoringer mot erkerivalen Arsenal sikret Rafael van der Vaart heltestatus blant Tottenham-fansen.

Se Tottenham-Arsenal på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no lørdag fra kl. 13.00!

Fotball handler om lidenskap. Og av og til betyr noen kamper mer enn enn andre.

Derbyet mellom Tottenham og Arsenal er en av de kampene, det kan Rafael van der Vaart (36) skrive under på.

– Med en gang jeg kom til Tottenham sa de til meg at du kan spille drittdårlig hele sesongen. Men dersom du vinner mot Arsenal og scorer mot dem, er du for alltid en helt. Det er noe jeg tok med meg, sier van der Vaart til TV 2.

Som sagt, så gjort.

– Viktig at man kjenner historien

Totalt ble det fire kamper og fire scoringer mot erkerivalen Arsenal i sine to sesonger for de liljehvite. I sitt første Nord-London-derby scoret van der Vaart to mål og var med på bryte en 17 år lang borteforbannelse. Samtidig sikret han seg evig heltestatus blant supporterne.

– Vi spilte elendig i den første omgangen og lå under 0-2 til pause. Harry Redknapp kom inn i garderoben og var skuffet. Han sa ikke noe, men gjorde ett bytte. Han tok Lennon ut og Defoe inn. Han bare forlot garderoben, og vi gikk ut, spilte en fantastisk andreomgang og vant kampen. Etter kampen spurte alle meg om den fantastiske pausepraten til Harry, men han sa faktisk ingenting i pausen. Han gjorde bare et bytte. Det var det.

Benoit Assou-Ekotto, Rafael van der Vaart og Gareth Bale jubler for en scoring mot Arsenal på White Hart Lane i 2011.
Benoit Assou-Ekotto, Rafael van der Vaart og Gareth Bale jubler for en scoring mot Arsenal på White Hart Lane i 2011. Foto: Tom Hevezi

Den tidligere nederlandske landslagsspilleren har nå lagt fotballskoene på hyllen og gjester i helgen TV 2s Premier League-studio i forbindelse med et oppgjør han kjenner meget godt til.

– Jeg har alltid sagt at store spillere elsker å spille store kamper. Jeg spilte bra i sånn type kamper. Man oppdager hvor mye det betyr for Spurs-fansen. Da vi vant på bortebane for første gang på nesten 20 år og jeg var med på å avgjøre kampen, så jeg at folk gråt på tribunen, sier van der Vaart.

– Det er alltid viktig at man kjenner til historien og hva som er viktig når man drar til en klubb. Jeg kom fra Ajax, hvor det var to kamper hver sesong man måtte vinne mot Feyenoord. Det er viktig å kjenne til historien og hvem som er rivalene.

– Tottenham er et forbilde

Før helgens derby på White Hart Lane peker formkurven til de to klubbene i tilsynelatende ulik retning. Tottenham kommer fra to strake Premier League-tap - det siste et 0-2-tap for en annen London-rival, nemlig Chelsea, hvor Mauricio Pochettinos menn ikke leverte et eneste skudd på mål og spilte seg ut av tittelkampen. Arsenal har derimot vind i seglene med tre strake seire og en fornyet tro på at topp fire er innenfor rekkevidde.

Mye ligger med andre ord i potten for begge lag når de 22 utvalgte entrer gresset nord i London ved lunsjtider.

– Tottenham er det beste spillende laget sammen med City i ligaen, men de har alltid problem mot de mindre lagene. De tapte mot Burnley og Wolverhampton. Det er det største problemet til Tottenham. Mot Arsenal kommer de til å ha en bra dag, spår van der Vaart, som mener Tottenham er et forbilde for mange i verdensfotballen.

Rafael van der Vaart tilbragte to sesonger i Real Madrid før ferden gikk videre til Tottenham.
Rafael van der Vaart tilbragte to sesonger i Real Madrid før ferden gikk videre til Tottenham. Foto: Daniel Ochoa De Olza

– De har strålende spillere og en fantastisk trener. De fortjener mye mer. De fortjener en tittel, men jeg tror ikke det kommer til å skje i år.

– Men tror du de klarer å vinne titler med det laget og tilnærmingen de har til overgangsmarkedet?

– Jeg elsker måten de gjør det på. Jeg synes det er veldig positivt. Man har mange klubber som bruker enorme summer. Det er selvsagt sånn det er i disse dager, men jeg er glad for at Tottenham prøver å bygge noe med egne spillere og store talenter. Derfor tror jeg det er bra at Tottenham får vist frem at man kan oppnå suksess uten å bruke mye penger.

Angrer på Spurs-exit

Selv om forholdet bare varte i to sesonger før van der Vaart dro videre til Tyskland og Hamburg, virker kjærligheten mellom fansen og mannen med den gylne venstrefoten å vare evig. På 77 kamper i Spurs-trøyen leverte van der Vaart 28 scoringer før Harry Redknapp ble sparket og André Villas-Boas tok over styringen.

– Jeg kom til Tottenham fra Real Madrid. Real Madrid var en av drømmene mine. Jeg måtte forlate klubben, så derfor dro jeg til Tottenham. I Real Madrid var alt som i paradis. Det var utrolig. I Tottenham var det mer en familie. Alt var perfekt, sier van der Vaart.

– Det ble bare to sesonger i Tottenham. Angrer du på at du dro?

– Jeg har alltid angret på at jeg dro tilbake til Hamburg. Det hadde vært bedre å bli værende, men man tar av og til dumme valg.

Rafael van der Vaart og Nederland maktet ikke å hindre Andres Iniesta i å sikre seier til Spania i VM-finalen i 2010. Samme sommer ble van der Vaart solgt til Tottenham på Deadline Day.
Rafael van der Vaart og Nederland maktet ikke å hindre Andres Iniesta i å sikre seier til Spania i VM-finalen i 2010. Samme sommer ble van der Vaart solgt til Tottenham på Deadline Day. Foto: Frank Augstein

Til Nederland for kjærligheten

Minnene forsvinner likevel ikke selv om karrieren aldri ble det samme. Tre år i Hamburg, én sesong i Real Betis ble etterfulgt av en gigantisk sportslig nedtur i danske Midtjylland og Esbjerg. Men det betyr ikke noe nå.

– Jeg kom hit på grunn av kjærligheten. Av og til gjør man ville ting for kjærligheten, flirer van der Vaart.

Og kjærligheten heter Estavana Polman (26). Den ti år yngre samboeren er en av Nederlands store håndballstjerner og spiller til daglig klubbhåndball i danske Esbjerg.

– Når du treffer en fantastisk jente, så kommer fotballen i andre rekke. Jeg var også i en alder som det passet fint å spille i Danmark i. Jeg følte ikke at jeg var på topp av karrieren, så jeg kunne dra til Danmark. Så det var en god avgjørelse, sier van der Vaart.

Skader og benkesliting ble til slutt van der Vaarts bane, og derfor valgte han å legge skoene på hyllen for godt i november i fjor. Nå nyter han tilværelsen som omreisende fotballekspert, og ikke minst pappa til lille Jesslynn som kom til verden sommeren 2017.

– Vi har et normalt familieliv, men jeg har flere plikter hjemme nå. Det er et annerledes liv enn det jeg har vært vant med, men jeg liker å ta vare på familien. Det er det jeg gjør. Men jeg reiser også en del. Det er ikke et kjedelig liv, sier van der Vaart.

Det er tydelig at van der Vaart har funnet seg godt til rette i rolige omgivelser i den lille kystbyen Esbjerg sammen med familien.

– Jeg kom hit på grunn av kjæresten min, og jeg er så glad for at vi har en livsstil som vi liker. Det er rolig og folk lar oss være alene. Det er noe av grunnen til at jeg liker Danmark. Det er rolig her. Dersom vi drar til Tyskland eller Nederland, så er det annerledes. Her føles det ok, sier van der Vaart, vel vitende om at lille Esbjerg er noe helt annet enn Amsterdam, London og Madrid ...