DOPINGTATT: Andreas Veerpalu studerer på Nord universitets avdeling på Meråker.
DOPINGTATT: Andreas Veerpalu studerer på Nord universitets avdeling på Meråker. Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Norsk universitet kan neppe frata dopingtatt VM-løper studieplassen

– Spørsmålet er om han tør å komme tilbake, sier lektor om Andreas Veerpalu (24).

Det har vært tunge dager for Nord universitets avdeling på Meråker etter at en av deres studenter, estiske Andreas Veerpalu (24), ble pågrepet for doping under ski-VM i Seefeld.

Langrennsløperen studerer idrett på universitetet og er en del av det gode treningsmiljøet i kommunen. Det har han vært siden han flyttet til Meråker for å gå på toppidrettsgymnaset der som 16-åring.

– Nyheten kom som et sjokk på oss. Han er en veldig flink og pliktoppfyllende student, som var godt integrert i miljøet, sier Per-Øyvind Torvik, lektor ved universitetet.

Fortsetter som student

Veerpalu er en av fem VM-løpere som ble pågrepet etter en razzia i den østerrikske byen torsdag. Han har, som alle de fem andre, innrømmet bruk av bloddoping til politiet.

Foreløpig er estlenderen ikke dømt for forholdene, men på Nord universitet har de allerede nå begynt å tenke på hva de skal gjøre dersom han blir det.

– Jeg tror ikke vi har mulighet til å ta fra ham studieplassen, sier Torvik.

– Studieretten står sterkt. Skal vi ta fra Andreas studieplassen må det eventuelt hjemles i universitets- og høyskoleloven, men det er altfor tidlig om denne saken kan medføre utestengelse. Enn så lenge er han fortsatt student hos oss, sier hans kollega, faggruppeleder Vegar Sælleg Brenne.

Ingen åpenbar hjemmel i loven

Kriteriene for at en student skal miste studieretten i en offentlig høyskole eller universitet, er ganske strenge.

Bruk av bloddoping faller ikke innunder noen av punktene i universitets- og høyskoleloven, som hovedsakelig tar for seg grovt forstyrrende oppførsel eller oppførsel som setter andres liv og helse i fare - i tillegg til eksamensjuks.

Enkelte studieretninger, for eksempel lærerstudiet, krever en ren politiattest, men idrettsstudiet på Meråker er ikke i den kategorien.

Bloddoping befinner seg uansett i en juridisk gråsone. TV 2 har vært i kontakt med Antidoping Norge for å få klarhet om bloddoping er kriminelt i Norge, men stiftelsen kunne ikke med sikkerhet slå noe fast.

Ettersom bloddoping er at utøveren overfører sitt eget blod til seg selv, kan det foregå uten at noen av de forbudte stoffene nevnt i lovverket blir brukt. Derfor er det ikke sikkert en kan bli straffeforfulgt ved bruk av bloddoping i Norge.

Det er universitetet selv som behandler saker om utestenging.

Vil bli utestengt fra trening

Treningen til Veerpalu kommer ikke universitetet, som samarbeider tett med Norges Idrettsforbund, ikke lenger til å legge til rette for - dersom han blir dømt.

– Meråker-studentene er knyttet opp til trenere, har felles treningsøkter og har tilgang til diverse treningsfasiliteter. Om han fortsatt skal ha tilgang til det, avhenger av andre ting enn studieretten. Vi må rette oss etter det som kommer i dommen og bestemmelsene i Norges Idrettsforbund, sier Brenne.

– Hva tenker du at en utøver som er flasket opp i det norske idretts- og utdanningssystemet er mistenkt for doping?

– Det er selvsagt en kjedelig sak. Det er synd for medstudenter og hele miljøet som har fulgt ham opp, sier lederen.

– Spørs om han tør å komme tilbake

Antidopingarbeid er en del av skolens sosiologi-fag, og er noe som diskuteres daglig av universitetets studenter og ansatte.

– Hvordan tror du han vil bli mottatt dersom han kommer tilbake?

– Det er vanskelig å si. Enkelte medstudenter har uttalt seg litt om temaet. Men så lenge han har studierett, vil vi følge ham opp som en student i likhet med andre studenter, sier Brenne.

Torvik legger til:

– Spørsmålet er om han tør å komme tilbake. Vi må uansett få kontakt med ham og ta en prat.

Verdensmester på både stafett og sprintstafett, Emil Iversen, er blant de andre studentene på universitetet. Han var tydelig på hva han mente om Veerpalu etter pågripelsen.

– Han er en trivelig kar, men hvis han er tatt for doping så vil nok inntrykket mitt av ham endre seg litt, sa Iversen.