Trendy mat fra Middelhavet

Middelhavsmaten omtales ofte som verdens sunneste. Her gir wenche deg en liten knippe småretter du kan servere til de fleste anledninger.

Vi anbefaler at du serverer pitabrød som tilbehør til disse små-rettene.

Blomkål tabbouleh

12 tørkede aprikoser

1 blomkål

2 klementiner

5 ss olivenolje

saft av 1 sitron

1-2 ts honning

1 ts salt

grovmalt pepper

frisk mynte (en liten potte)

friske koriander (1 liten potte)

granteplekjerner

hakkede mandler / mandel flak ( lett stekt/ ristet i en tørr stekepanne)

Slik gjør du

Legg aprikosene i bløt i litt lunkent vann i ca 10 min.

Skjær de grønne bladene fra blomkålen. Hold blomkålen over en dyp skål/fat og høvle det hvite av blomkålen eller riv på den grove siden av et råkostjern.

Skrell klementiner, bruk gjerne en kniv slike at de hvite hinnene fjernes, del klemtingene i biter. Legg over blomkålen i fatet.

Del granateple i to og brekk det i mindre biter, plukk ut de røde kjernene. Fordel kjernene over blomkål og klementiner. (Ferdig rensede granteplekjerner finner du også i grønnsakdisken.)

Del de utbløtte aprikosene i strimler og legg over blomkålsalaten. Fordel over mandel flak og hakket persille.

Rør sammen saft fra sitron og honning og smak til med salt og pepper. Ringle over salaten.

Yoghurt marinert kylling

3-4 store kyllingfileter, skåret i lange ikke for tynne strimler

Marinade:

2 dl yoghurt naturell

1 ts malt spisskum

1 ts malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts malt ingefær(tørket)

1-2 krm malt chili

1 ts salt

2 fedd finhakket hvitløk

Slik gjør du

Rør sammen alle ingrediensene til marinaden og legg kylling strimlene i marinaden i ca.1 time. Tre kyllingstrimlene på grillpinne av tre og stek i en varm stekepanne/ grillpanne 2-3 min. Legg over i et ildfast fat og etterstek i varm stekeovn 125 grader i 6-8 min til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørrstekt. (Stek i ettervarmen fra de stekte paprikaene.)

Grillede små paprika. Legg paprika i div farger i et ildfast og vend dem i olivenolje, dryss over litt salt. Stek i varm stekeovn i 10-15 min til de begynner å bli brune/ godt stekt.

Hummus

Denne kan lages i god tid før servering, oppbevar på et tett glass.

I boks (ca 200 g) hermetiske kikerter, skylt i vann , godt avrent

1 fedd hvitløk

1-2 ss thaini

2 ss olivenolje

1/2 ts spisskummen

1 ss sitronsaft, ev littsalt og pepper

hvis tykk på konsistens rør inn 2-3 ss kaldt vann

Tips: Thaini kjøpes i asiatiske butikker eller større dagligvare butikker)

For å få en fin en ”kremet ” konsistens på humus, varm opp kikertene før de moses.

Mos alle ingrediensene ( unntatt vann) i en liten hurtighakker eller med en stavmikser til en glatt kremet konsistens. Spe ev med litt vann for å få rett konsistens, humus skal ha en kremet , ikke for bløt konsistens. Smak til med pepper, ev litt salt og sitron.

Tzatsiki

5 dl gresk yoghurt eller matyoghurt

½ slangeagurk

2-3 fedd hvitløk

¼ ts salt

1 ss ekstra Virgin olivenolje

1-2 ts sitronsaft

½ ts sukker

2 ss finhakket frisk mynte

Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min, klem/press væsken ut av agurken. Bland agurk i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, ev litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatsiki stå trekke smak et par timer før servering.