DOPINGTATT: Karel Tammjärv, her fra et verdenscuprenn i Lillehammer i 2016.
DOPINGTATT: Karel Tammjärv, her fra et verdenscuprenn i Lillehammer i 2016. Foto: Nesvold, Jon Olav

Fem utøvere suspenderes – avslører at han har vært dopet siden 2016

De fem langrennsløperne som ble tatt under onsdagens dopingrazzia er suspendert med umiddelbar virkning.

Det bekrefter Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding.

Utøverne er østerrikske Dominik Baldauf og Max Hauke, estiske Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu og kasakhstanske Aleksej Poltoranin.

Tammjärv, Veerpalu og Poltoranin er midlertidig suspendert av FIS. Baldauf og Haukes saker blir håndtert av østerrikske antidopingmyndigheter, men straffes på samme vis.

Dopet siden sommeren 2016

Tammjärv snakker ut i et intervju med estiske Ohtuleht. 29-åringen avslører at han begynte å dope seg allerede sommeren 2016, på initiativ fra treneren Mati Alaver.

– Det er vanskelig å huske hva jeg tenkte på da. Men jeg ville bli sterkere og raskere, sier Tammjärv, ifølge svenske Expressens oversettelse.

Estlenderen har ingen resultater å vise til i internasjonal sammenheng. Han vil ikke skylde på media, men innrømmer at rapportene om at langrennssporten hadde store problemer med doping gjorde det lettere for ham å fuske.

– I begynnelsen føltes det som en fryktelig ting å gjøre, men jeg begynte å venne meg til det. Alle de gode resultatene jeg har gjort, er med hjelp av dopingen. Men jeg har ikke klart å nyte dem, sier Tammjärv.

Hans beste resultat i verdenscupen denne sesongen er en 16. plass fra sprinten på hjemmebane i Otepää. På 30-kilometeren med skibytte tidligere i VM ble han nummer 27.

Skal inn til høring

Alle fem blir suspendert med umiddelbar virkning, og siktes for «bruk eller forsøkt bruk av forbudte midler».

FIS jobber nå med å avslutte etterforskningen. Så skal utøverne inn til høring, før en endelig avgjørelse blir tatt.

– Samtidig som de siste dagers hendelser kaster et negativt lys over sporten, sender det også et signal om at doping ikke blir tolerert av FIS og at det får store konsekvenser. Jeg håper at denne handlingen sender en klar beskjed til andre utøvere om at det blir betydelige personlige, rettslige og sportsmessige konsekvenser for dem som bryter dopingbestemmelsene, sier FIS-president Gian Franco Kasper i en uttalelse.