Klæbo tok Ustjugov på sengen i «merkelig» stafett: – Jeg skulle bare kødde litt

Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til Norges tiende strake VM-gull i herrestafett. Sisteetappen ble alt annet enn hva en hadde sett for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg VM med Camp Seefeld her!

– Jeg fikk noen billige meter på andrerunden, så tenkte jeg at jeg bare skulle kødde litt, og se hva som skjer. Så fikk jeg ti sekunder, og da tenkte jeg at jeg bare måtte gå til mål, sier Klæbo til NRK.

Klæbo gjorde opp med Sergej Ustjugov om gullet i det man trodde skulle bli en taktisk duell. Russeren gikk i front, mens Klæbo tok ryggen og sparte krefter.

– Hadde ikke sett for meg dette

Men, fremfor å vente til sisterunden, parkerte Klæbo ham på andre runde. I den siste motbakken hadde ikke «den russiske bjørnen» sjans til å følge trønderens tempo. Inn på siste runde hadde Klæbo åtte sekunder å gå på.

– Med åtte-ti sekunder var det bare å gå. Det var kult, sier Klæbo, som var overrasket over at han fikk forspranget, til TV 2.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er spesielt. Det er stas å gjøre det på stafett. Du kjenner presset på deg når du vet at Norge har vunnet ganske mange år på rad i VM-sammenheng. En føler at en må levere. Når man gjør det på den måten her, og går først i mål, er det spesielt, følger ankermannen opp.

Det er blitt ryktet at Ustjugov slet med mageproblemer i forkant av stafetten. Dette avfeier «den russiske bjørnen», som sier til TV 2 at han følte seg fin.

– Jeg brukte for mye krefter i begynnelsen av etappen, og jeg hadde ikke nok krefter til å følge ham i den farten, forklarer Ustjugov.

Norges ankermann blir hyllet av lagkameratene.

– Vi hadde ikke diskutert dette scenarioet. Jeg trodde ikke mine egne øyne, og fikk ingen forståelse av hva som skjedde på sisterunden. Johannes går fantastisk. Han er en kunstner på ski, slår Sundby fast overfor TV 2.

– Det viser repertoaret Johannes har inne. Han hadde håpet på spurt, men går ifra med flere kilometer igjen. Han er en unik skiløper. Vi er privilegert som får gå på lag med ham, følger Røthe opp.

– Johannes har det psykiske overtaket på så å si alle. Han får det som han vil, og bare glir forbi. Han gjør det på en eksepsjonell måte, sier Iversen.

– En havari-dag

Langt bak ham i løypen så Ustjugov helt ferdig ut.

– Det er en merkelig stafett. Det er tungt føre, men ikke så tungt. Det er tydelig at Ustjugov har en veldig dårlig dag. Vi har sett det før at med ham kan man få alt fra en eksplosjon til å havarere totalt. Nå ser det ut som en havari-dag, sier den norske landslagssjefen Vidar Løfshus til NRK.

Løpsutviklingen fikk ekspertene til å måpe i Camp Seefeld-studio.

– Klæbo skjønner ikke helt selv hva som har skjedd, sa Petter Northug, før Niklas Dyrhaug fulgte opp:

– Det må ha vært noe med skiene.

I mål var Ustjugov hele 38,8 sekunder bak. 20 sekunder bak ham igjen spurtet Richard Jouve det franske laget inn til bronse i duell med Perttu Hyvärinen.

Sterk etappe av Iversen

Emil Iversen gikk førsteetappen, opp mot russiske Andrej Larkov. Trønderen dro feltet store deler av etappen, før Larkov satte et voldsomt tempo i feltet på sisterunden.

Iversen klarte å følge, og sendte Martin Johnsrud Sundby ut med Aleksandr Bessmertnykh og tyske Andreas Katz i tet.

Sundby og Bessmertnykh tok det imidlertid rolig fra start, og lot de andre nasjonene hente inn ledelsen på om lag seks sekunder.

– Det er store forskjeller på skiene her. Norge, Tyskland og Sverige har gode ski, kommenterte Niklas Dyrhaug fra Camp Seefeld-studio underveis i Sundbys etappe.

Taktisk bom av Halfvarsson

På andre runde prøvde Calle Halfvarsson å stikke i sprintbakken. Bare Sundby, Bessmertnykh og Iivo Niskanen holdt følge. På sisterunden var det Niskanen som var tempodriver. Halfvarsson fikk betale for hardkjøret på andrerunden og måtte slippe. Ved veksling var han nesten halvminuttet bak.

Sjur Røthe ble sendt ut på første skøyteetappe sammen med Aleksandr Bolsjunov og Matti Heikkinen. Svenske Jens Burman åpnet forrykende, og hadde hentet inn forspranget allerede etter 2,5 kilometer. Men også Burman fikk betale, og måtte slippe på andrerunden.

Bolsjunov prøvde å stikke i sprintbakken, men Røthe hang med. Samtidig kvittet de seg med Heikkinen. Dermed var det duket for duell mellom Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo på sisteetappen.

Akkurat som i alle andre VM-stafetter for herrer siden 2001, vant det norske laget etter det som ble en merkelig stafett.

– Det er den viktigste distansen i VM, og et enormt «boost» for hele laget. Også for dem som dessverre er reserver. De er en del av laget, og har vært med å kjempe siden starten av mai for de plassene her. De har gitt guttene som går ekstrem støtte. Det her er rett og slett stort, sier suksesstreneren Eirik Myhr Nossum til TV 2.