Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år har Svein Østvik gjemt seg bak ablegøyer, sirkus og charterfeber.

I en alder av 57 har han innsett at forklaringen bak klovneriet er relasjonen han hele livet hadde med sin avdøde far.

Til God kveld Norge forteller hele Norges «Charter»-Svein om en barndom preget av frykt for å skuffe faren.

– Jeg skulle aldri ha noe dårligere enn meget på skolen. I tillegg skulle jeg trene voldsomt mye. Vekttrening fra jeg var ung, og lange løpeturer – ofte med fatteren i bilen som fulgte med.

Se God kveld Norge lørdager klokken 22.00 på TV 2 og TV 2 Sumo.

Autoritær

Svein påpeker at han aldri har blitt fysisk mishandlet, men at farens autoritet var så sterk at han ikke turte annet enn å lystre.

Allerede som tiåring hadde han sin første psykologtime. Svein slet etter hvert som årene gikk med både angst, begynnende alkoholproblemer og søvnproblemer.

En natt ble han oppringt av faren, som da var over 70 år gammel. Han hadde behov for å lette hjertet sitt.

– Da sa han: «Svein, jeg må bare begynne å fortelle om ting. Jeg skjønner at du har det forferdelig.» Da fortalte han meg stort sett hele livshistorien sin, hvor han mellom hver setning sa: «Jeg ber om unnskyldning, Svein.»

TV-profilen fikk der og da et håp om å få til livet likevel.

– Det er kanskje det flotteste jeg har opplevd. Han hadde vært en skremmende og autoritær person som hadde gjort meg liten i store deler av livet mitt. Fra da av begynte jeg å elske han mer og mer.

Har gjort samme feil med egne barn

– Hvordan har dette preget deg selv som far?

– Jeg har vært nødt til å være ærlig på at jeg hadde noe av det samme synet på mine barn da de var små. Jeg bar videre dette med å lete etter feil. Det har sittet så graverende dypt. Og jeg må bare innrømme at jeg har gjort feil. Noen av de samme feilene og kanskje vel så ille som fattern, sier han, og avslutter:

– Men jeg tror nok at forskjellen er at jeg har vært en unnskyldende pappa underveis. Jeg har gjort så godt jeg kan, og jeg skal fortsette og bli bedre.