Bjørkepollen-sesongen er ennå en god stund unna, men den kan bli vesentlig kraftigere enn fjoråret.
Bjørkepollen-sesongen er ennå en god stund unna, men den kan bli vesentlig kraftigere enn fjoråret. Foto: Janerik Henriksson / TT (illustrasjonsbilde)

Pollensesongen kan bli ekstra ille i år

Pollensesongen kan bli ekstra ille i år. – Selv ikke-allergikere kan merke det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pollensesongen startet tidlig i år, og pollen fra or og hassel er først ut.

Det er varslet moderat og beskjeden spredning langs kysten i Sør-Norge fredag og lørdag.

Det er dårlig nytt for mange nordmenn. Om lag 900.000 nordmenn har en pollenallergi.

– Spredningen av pollen har holdt på i over en uke nå, og vi har hatt dager med kraftig pollenspredning på Vestlandet, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved NTNU og ansatt ved Astma og Allergiforbundet til TV 2.

Den svenske forskeren Åslög Dahl, har uttalt at at årets pollensesong kan bli en av de verste i Vest- og Sør-Sverige på 45 år.

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.
Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Ramfjord på sin side mener pollensesongen i Norge vil bli verre enn fjoråret, men understreker at det er svært vær-avhengig, og derfor vanskelig å forutsi hvor ille det vil bli.

– Det at det var så varmt i fjor sommer kan bety at man får stor produksjon av rakler på trærne, noe som legger til rette for en kraftig pollensesong. Men det var også veldig tørt i fjor sommer, og plantene trenger vann for å produsere raklene, påpeker Ramfjord.

Varm vår kan gi pollen-eksplosjon

Forskeren forteller at været under blomstringsfasen for bjørk i slutten av april vil være avgjørende. Er det oppholdsvær og 15-20 grader, kan det bli et svært kraftig utbrudd.

– Hvis det klaffer, kan man få en skikkelig pollen-eksplosjon og høye pollentall. Spredningen er på topp første uken i bjørkepollensesongen. Dersom det blir regn i denne perioden, dempes spredningen, så det er vanskelig å forutsi, sier han.

Astma- og Allergiforbundet har utabeidet denne kalenderen som viser når de ulike artene blomstrer. Foto: naaf.no
Astma- og Allergiforbundet har utabeidet denne kalenderen som viser når de ulike artene blomstrer. Foto: naaf.no

I fjor bidro den uvanlig lange vinteren til at spredningen av pollen ble lav. Ramfjord er sikker på at årets sesong vil by på langt større spredning.

– Mye ligger til rette for at det kan bli mer enn i fjor. I 2018 var det nokså beskjedne mengder av bjørkpollen i Oslo med bare en tredjedel av gjennomsnittet for bjørkpollen. Det er realistisk at vi får en tredobling fra i fjor, sier Ramfjord.

Den gode nyheten for de som sliter nå, er at den kjøligere perioden vi går inn i bokstavelig talt kan legge spredningen på is.

Les mer: Kulda vender tilbake

– Man sier gjerne at godt vær for andre er dårlig vær for allergikere og vice versa. Allergikere har grunn til å glede seg over at vinteren kommer litt tilbake og trykker spredningen av or og hassel litt ned. Når det blir varmere igjen kommer det tilbake, men da blir det ikke de samme mengdene, sier han.

– Allergikere blir ledd av

Pollenallergi er svært ubehagelig for de som rammes, men problemene er ofte skjult for andre.

– Det en skjult rullestol. Et problem eller en svakhet som folk har, som man ikke nødvendigvis ser på deg. Særlig kan det være et handicap for unge i eksamenstiden, sier Ramfjord.

Hans svenske kollega, Åslög Dahl, ved Göteborgs Universitet, tok nylig et oppgjør med skolene, og mener pollenallergikere ofte henges ut eller diskrimineres.

– Folk ler ofte av pollenallergikere, men faktum er at mange får like store problemer som ved en influensa. Man blir veldig trøtt og ukonsentrert og får vanskeligheter på skole og i arbeidsliv, sier hun til TV 2.

Forsker ved Göteborgs Universitet, Åslög Dahl
Forsker ved Göteborgs Universitet, Åslög Dahl

En undersøkelse fra Storbritannia viser at elever med pollenallergi presterer dårligere ved eksamen i pollensesongen og kan risikere å gå ned en hel karakter, skriver Astma og Allergiforbundet. Dersom man er allergiker, er det mulig å søke om utvidet eksamenstid.

– Jeg tror ikke alle ikke-allergikere forstår hva det virkelig innebærer å ha pollenallergi. Arbeidsgivere og ikke minst lærere kan misforstå. Barnet er ikke lat etter uinteressert, men har kanskje allergiplager, sier Dahl til TV 2.

Denne pollensesongen kan imidlertid bli så kraftig at selv ikke-allergikere kan føle ubehag, mener hun.

– Selv de som ikke er allergikere kan føle seg trøtt og orker ikke like mye som før. Det er fordi pollenkornene inneholder stoffer som ligner de kroppen har ved sykdom, sier Dahl.

Kan gi vår-depresjon

Ramfjord forteller at ekstra kraftig spredning, dessuten kan føre til at flere utvikler allergi som ligger latent i kroppen.

– Man kan ha en allergi som ligger latent i kroppen, og som først bryter ut i en sesong med mye pollen. Når man først har brutt barrièren, kan allergien vare i nokså mange år, sier han.

  1. Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser.
  2. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
  3. Man blir i økende grad munnpustere, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.
  4. Mange opplever at de blir trøtte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid, familie og fritidsaktiviteter.
  5. Mange med pollenallergi kan oppleve kryssreaksjoner, for eksempel at man får en allergisk reaksjon når man spiser nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

Kilde: Astma og Allergiforbundet

En dansk studie fra 2012 viste at over 40 prosent av deltakerne hadde allergi uten å vite om det.

Hvis du føler deg slapp, deprimert kombinert med rennende øyne eller nese – kan pollenallergi være årsaken.

​– Hvis man merker at formen blir dårligere fremover eller at man utvikler en vårdepresjon – kan pollenallergi være årsaken. Det er ikke alle som vet at man er allergisk, men tror man har en vårforkjølelse, sier Dahl.

Dersom man tror man har pollenallergi, må man dra til legen. Da kan man få tilgang til andre medisiner enn det man får kjøpt reseptfritt, forteller Dahl.

Se fem tegn på pollenallergi i faktaboksen.