Bekrefter GPS-forstyrrelser over hele Nord-Norge

Piloter har opplevd GPS-forstyrrelser fra Brønnøysund til Kirkenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare uker etter at Russland ble anklaget for elektronisk jamming i nordområdene, ble det torsdag registrert nye GPS-forstyrrelser i Nord-Norge.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) opplyser til TV 2 at de ble varslet om GPS-problemene av Luftfartstilsynet torsdag.

Luftfartstilsynet har sendt ut et varsel til alle piloter som flyr nord for Bodø om å være på vakt, i tilfelle nye forstyrrelser skulle oppstå.

Varselet gjelder frem til neste torsdag, bekrefter Luftfartstilsynet overfor NRK.

GPS-forstyrrelsene er også registrert i Kirkenes, ifølge norske luftfartsmyndigheter. Det er blitt utstedt en såkalt «Notice to airmen» i Kirkenes som varer ut fredag, ifølge Avinor.

Bekrefter stort geografisk omfang

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynet sier at piloter i Norwegian og Widerøe varslet dem torsdag morgen.

– Det er alvorlig når GPS-signaler blir forstyrret. I verste fall kan dette forårsake uheldige episoder, sier Pedersen til TV 2.

Seksjonssjefen i Luftfartstilsynet sier at det er første gang at GPS-forstyrrelsene har skjedd over et stort område.

– Denne gangen har vi fått varsel om at det har vært større geografisk utstrekning på feilsituasjonene som har vært. Det har vært registrert så langt sør som Brønnøy-området, men også flere spredte tilfeller i luftrommet helt opp til Kirkenes, sier seksjonssjefen i Luftfartstilsynet til TV 2.

Ettersom GPS-forstyrrelsene har funnet sted over hele Nord-Norge, er det lite trolig at problemene denne gangen er forårsaket av små GPS-jammere i biler, legger han til.

Et bortfall av GPS-signaler rammer både sjøfart og luftfart, og kan føre til tap av menneskeliv.

TV 2 fortalte i februar at luftambulansetjenesten i en periode måtte innstille sin aktivitet på en av flyplassene i Finnmark.

– Det som vi har fått melding om i NKOM, er utfall av GPS-systemer i fly i nærheten av Bodø og muligens Tromsø, sier avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i NKOM til TV 2.

Gjorde målinger torsdag

NKOM tok torsdag i bruk to fjernstyrte målestasjoner i Bodø og Tromsø, og registrerte støysignaler i Tromsø, forteller avdelingsdirektøren.

– Da vi gikk nærmere inn på signalene som har forekommet i Tromsø, kunne vi se at det var forstyrrende signaler tilstede, sier Heimdal.

Tilsynsmyndigheten ser ikke bort fra at disse støysignalene kan stamme fra jammere som er plassert i kjøretøy.

– Hvis en bil har en jammer, en forstyrrende støysender, kan det ødelegge i flere hundre meter og opp til en kilometer unna, sier Heimdal.

Avdelingsdirektøren i NKOM kan ikke si om Russland er knyttet til dette tilfellet av GPS-forstyrrelser.

– Det kan vi ikke si basert på våre målinger. Noen av målingene kan tyde på at det kan være lokalt, men det er det for tidlig til å si noe om, understreker avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal.