Oberstdorf, Tyskland 20190102.
Emil Iversen vinner under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag. Didrik Tønseth t.v.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oberstdorf, Tyskland 20190102. Emil Iversen vinner under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag. Didrik Tønseth t.v. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Iversen vraket seg selv – får likevel gå stafett

Didrik Tønseth får ikke gå VM-stafetten.

Emil Iversen avskrev seg selv på det norske stafettlaget i VM etter 15-kilometeren i Seefeld, men 27-åringen er likevel med.

Det ble klart da landslagstrener Eirik Myhr Nossum presenterte laget til fredagens stafett over 4 x 10 kilometer torsdag kveld.

Foruten Iversen består det norske laget som ventet av Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo. Iversen går åpningsetappen, og har de ferske verdensmesterne Sundby og Røthe på etappene etter seg.

Sprintverdensmester Klæbo blir som ventet norsk ankermann.

Tønseth vraket seg selv

Det ble klart da landslagstrener Eirik Myhr Nossum presenterte laget torsdag kveld. Han bekreftet at vurderingene var svært vanskelige, særlig i kampen mellom Tønseth og Iversen om åpningsetappen.

– Didrik var fryktelig sliten etter 15-kilometeren. Hans inngang til VM har vært tøff. Han har sin måte å toppe formen på, og den er utrolig tøff. Det er en gambling, og den har kostet. Jeg er ikke villig til å gamble på en VM-stafett, sa Nossum.

Han bekreftet at Tønseth avskrev seg selv i uttakskampen.

– Tønseth er dønn ærlig på det selv, og sa «vurder andre enn meg. Jeg vet ikke hvordan jeg er på dag to etter en sånn kraftanstrengelse». Jeg vurderte helt klart Didrik veldig sterkt til den etappen, men han er dønn ærlig og gir fra seg plassen, til tross for at han kan ha sin beste dag i karrieren i morgen, sa Nossum.

Tønseth aktuell

Didrik Tønseth gjorde en meget sterk 15 kilometer i klassisk stil onsdag. Femteplassen gjorde han høyaktuell for stafettlaget, og lagkamerat Emil Iversen var blant dem som mente Tønseth var inne på den ene av de to klassisketappene.

Iversen, som har vært Norges beste i klassisk denne vinteren, gjorde det krystallklart at han ville vraket seg selv i duellen mot Tønseth.

– Jeg regner med at stafettplassen røk, sa han etter tiendeplassen på 15-kilometeren.

– Jeg er nok en bra kandidat, men det er nok fire som er bedre. Det får jeg ta som en mann og være glad for det gullet jeg har fått med meg, tilføyde han.

Skal forsvare gullet

Iversen tok gull på lagsprinten sammen med Johannes Høsflot Klæbo tidligere i mesterskapet i Seefeld. Nå får han sjansen til å ta enda et gull.

Alle de fire norske løperne som skal gå fredagens stafett har tatt gull tidligere i VM.

Norge er tittelforsvarer og favoritt til å vinne stafetten.

I VM i Lahti for to år siden gikk Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh for Norge. Sundby er den eneste av dem som får sjansen fredag.

(©NTB)