Her får KrF-Ropstad sin egen rap

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kom med fem millioner kroner. Da fikk han sin egen rap komponert i lydstudioet til Forandringshuset på Grønland i Oslo. – Jeg er nok mer komfortabel med korsang enn med rap, sier KrF-politikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barne og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deler i år ut 319 millioner kroner til ferie og fritids-aktiviteter til barn som vokser opp i fattige familier.

– At barn og unge får den muligheten betyr enormt mye. Da opplever de mestring, får venner og blir inkludert i samfunnet. Det er ekstremt viktig for å sikre at det er få forskjeller mellom folk, sier Ropstad.

Det er rekordmye penger, men de siste årene har antallet barn i familier med lav inntekt steget hvert eneste år. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå lever hele 106.000 barn i familier som har lav inntekt over tid.

Barne og familieministeren møtte personlig opp på Forhandringshuset på Grønland i Oslo, som drives av KFUK/KFUM for å dele ut pengene de får til aktivitetstilbud.

Gratis for alle

På Forandringshuset kan unge fra 13 til 26 år komme, enten bare for å henge eller drive med ulike aktiviteter, som musikk. Aktivitetshuset ligger i en bydel med et stort antall familier med lav inntekt.

– Vi vil rett og slett bare skape en åpen møteplass for ungdommer hvor de kan løfte seg selv som person, sier Ali Al-Smemmari (19), som sammen med Shad Ibrahim Hussein (19) driver Kafe B04, én kafe for og med ungdom på Forandringshuset.

– Hvor viktig er det at dette tilbudet er gratis?

– Det er veldig viktig, fordi vi vet at ungdommer generelt ikke har råd til å betale for mat, som er veldig dyrt. Ungdom, spesielt i dette området, har ikke så mye penger, sier Ali.

De skaffer også unge ekstrajobb for å spe på økonomien, hvis det er trangt økonomisk hjemme,

Nede i kjelleren finnes et lydstudio og Ropstad setter seg godt til rette foran miksepulten. Snart banker det beats ut av høyttalerne. Statsråden avslører at han ikke er helt ukjent med lydstudioer. I sitt eget utdrikningslag måtte han lage sin egen rap. På Forandringshuset får han hjelp til både afrorytmer og improvisert sang.

– Jeg er nok mer komfortabel med korsang enn med rap, sier KrF-politikeren og ler.

– Passiv regjering

Vi flytter oss til Sarpsborg hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker utlånssentralen til Kirkens Bymisjon. Sarpsborg har flere familier med lav inntekt enn gjennomsnittet for landet. Forskjellene i Norge øker.

Arbeiderpartiet mener regjeringen ikke gjør nok for dem som ikke henger med økonomisk.

– Det som uroer oss er at de ti prosentene som har lavest lønn i Norge, de faller. De får altså dårligere økonomisk uttelling ettersom årene går, selv om de har jobb. Det har vi sett i andre land i Europa, og det må ikke skje hos oss. Da barna sittende i en fattigdomsfelle, sier Støre.

Han mener regjeringen er for passive når det gjelder tunge tiltak for å avhjelpe fattigdom, som å skaffe arbeid til alle.

Ropstad svarer tilbake at Norge er det landet i Europa med minst forskjeller.

– Selv om du vokser opp på Grønland så har du like store muligheter for å bli en leder som om du kommer fra Holmenkollen, sier Ropstad.

– Men forskjellene øker?

– Forskjellene øker, og det gjør de i alle landene rundt oss. Men vi må gjøre alt vi kan for å motvirke forskjellene, sier han.

Mulighets-melding

Fredag legger fire statsråder fram stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft». Internt i regjeringen kalles den mulighetsmeldingen. Den skal gi både forklaringer og forslag til løsninger for blant annet barnefattigdom. På en pressekonferanse på Løkenåsen skole i Lørenskog deltar både finansminister Siv Jensen (FrP), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).