Kombinert-kongen ble best i verden:
– Han var iskald

21-åringen har allerede imponert stort denne sesongen og sikret verdenscupseieren. Torsdag tok han VM-gull.

Se Camp Seefeld her.

Se mesterspurten til Riiber i vinduet øverst bilder med tillatelse fra NRK.

Jarl Magnus Riiber hadde allerede avgjort verdenscupen for lengst, men nå har han også et VM-gull på merittlisten da han vant torsdagens kombinert.

– Jeg stolte på spurten min i dag, sier Riiber til TV 2.

– Det føles litt annerledes ut fra den motgangen jeg har hatt her nede. Når man klarer å snu noe fra å være helt bånn i bøtta, til å stå her med gullmedalje, nei det, smaker enda bedre, fortsetter Riiber.

Like etter målgang fortalte Riiber betydningen av det etterlengtede norske gullet.

– Nå har jeg det helt ubeskrivelig bra. Det gikk akkurat som jeg ønsket uti der, sier Riiber til NRK.

– Det er tungt vet du, når det har vært snakket om gull i så, så mange år. Det er noe å bryte. For vi har vært ekstremt fornøyd med sølv, men det har vært mange sølv bak Tyskland de siste årene, og gullet har liksom hengt over oss som noe negativt istedenfor at det gir energi. Å klare å bryte den har vært så deilig, sier Riiber.

21-åringen tok dermed Norges første individuelle VM-gull i kombinert på 18 år. Og det på lekreste vis med en sluttspurt i verdensklasse.

– Han var iskald, sier Petter Northug om Riiber etter målgang.

– Han sa det var lett

– Det er et historisk øyeblikk. Det er fremtidens kometløper vi så i dag, og detn kommer til å bli vanskelig å slå i fremtiden, sier sportssjef i kombinert Ivar Stuan til TV 2.

– Jarl er en fantastisk skiløper og fantastisk skihopper, derfor vinner han i dag. Jeg ga han en klem da han kom inn og spurte hvordan dette var, han sa det var lett, sier Stuan og smiler.

– Han tok en Northug?

– Ja, han tok en Northug. Han sa det var lett, og jeg tror han hadde veldig kontroll.

I TV 2s studio var Magnus Moan fra seg av begeistring.

– Dette var utrolig kult. Det har vært så nære norsk gull så mange ganger, sier den tidligere kombinertutøveren.

Gikk ut som førstemann

Riiber vant hoppdelen på torsdagens kombinertrenn med 107 meter, og gikk dermed ut som førstemann på langrennsdelen med et forsprang på syv sekunder.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Franz-Josef Rehrl fra Østerrike tok igjen de sekundene.

Riiber testet østerrikeren i den første bakken, men Rehrl hadde ingen problemer med å henge på. Etter de første 2,5 kilometerne lå de to likt.

Stakk i fra

Nordmannen holdt et jevnt høyt tempo og Rehrl måtte etter hvert se seg nødt til å slippe. Etter 3,6 kilometer hadde Riiber dannet seg en luke på 16 sekunder ned til østerrikske Bernhard Gruber på andreplass, mens Rehl nå lå 17 sekunder bak nordmannen.

Halvveis hadde Riiber drøyt 15 sekunder ned til gruppen som jaget bak.

Ble tatt igjen

Men gruppen nærmet seg stadig og tok igjen Riiber. Nordmannen tok det rolig opp stigningen, og Gruber og Rehl nå lå oppe med nordmannen, sammen med japanske Akito Watabe.

– Nå hadde jeg ventet. Han holder igjen. Det har så mye å si å ha litt bedre bein enn resten av gruppa på en sisterunde. Men han kan også virkelig klinke til. Gruber i gruppa bak begynner å bli sliten, så Riiber kan få det forspranget han trenger hvis han klinker til, sier Petter Northug fra TV 2s studio.

Riiber ventet med å klinke til og det var nå Watabe som førte an, med Riiber like bak. Deretter fulgte de to østerrikerne tett på.

– Dette blir en gullkamp mellom Watabe og Riiber. De to bak er så slitne, mener TV 2s Petter Skinstad.

Rehl falt av, og det sto nå mellom Watabe, Riiber og Gruber i front.

Satte alle på plass

I det de passerte 8,6 kilometer stoppet trioen opp. Det så ut som at det ville ende med en spurt.

– Det er bra for Gruber at det stopper litt opp. Han får hentet seg litt inn igjen. Riiber går bra på ski. Han sparer krefter til the final dance, mener Northug.

Så satt Riiber inn støtet. Det gjorde de to andre også. Med 250 meter igjen skjøt Riiber fart.

Han fosset i fra de to andre, og tok et etterlengtet VM-gull i kombinert for Norge for første gang på 18 år.

Lik TV 2 Sporten på Facebook