Vil la bensinstasjoner og kiosker selge øl

Virke KBS mener bensinstasjoner og kiosker må kunne søke om salgsbevilling for alkohol på samme måte som dagligvarebutikker kan gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har bensinstasjoner og kiosker ikke lov til å søke om å selge alkoholholdig drikke. Forskjellsbehandling, mener Iman Winkelman, leder i bransjeforeningen Virke KBS.

– Vi ser talløse eksempler på at bensinstasjoner i distriktene får konkurranse fra dagligvarebutikker som setter opp drivstoffanlegg og selger alkohol, mens våre stasjoner ikke får søke om salgsbevilling. Det er forskjellsbehandling, og Konkurransetilsynet peker på at det er diskriminerende, sier Winkelman.

Han understreker at organisasjonen ikke vil ha fri flyt av alkohol i kiosker og bensinstasjoner, men at de må få samme muligheter som dagligvarebutikkene har.

– Dette gjelder spesielt i distriktene, hvor det ikke er så mange andre servicetilbud. På mange små steder er bensinstasjonen som en lokalbutikk, men de mangler den siste varegruppen – alkoholsvake drikker som øl, rusbrus og cider.

Får levere, men ikke selge

Bransjeorganisasjonen får støtte av Frp.

– Det er snart ikke forskjell på en bensinstasjon og en kolonialbutikk, så hvorfor det ikke skulle være ølsalg på en bensinstasjon, det forstår vi rett og slett ikke, sier Morten Ørsal Johansen, som representerer Frp i Stortingets næringskomité.

Virke KBS mener det er et paradoks at det er mulig å bestille alkohol via nettløsningene til ulike dagligvarebutikker og få varene utlevert i kiosker hvor det ikke er lov til å selge alkohol.

– Handelen er blitt veldig digitalisert. Det ser vi også i dagligvarehandel via nett. Utviklingen har gått framover, mens regelverket har stått bom stille, sier Winkelman.

Tror ikke folk vil drikke mer

Frp tror ikke folk vil drikke mer selv om de får lov til å kjøpe øl i kiosker og på bensinstasjoner.

– Nei, det tror jeg ikke. Om du får en vridning mot svakere alkoholholdige drikker, så er ikke det noen stor utfordring, for å si det sånn, sier Morten Ørsal Johansen, og fortsetter:

– Det som er en veldig positiv effekt, er at du får en mye likere konkurranse mellom bensinstasjoner som i praksis er dagligvarebutikker og dagligvarebutikker som nå begynner å bli bensinstasjoner.

– Har du ingen betenkeligheter med koblingen mellom rus og bilkjøring om det tillates ølsalg på bensinstasjoner?

– Når du reiser på Rema og kjøper øl, så setter du deg ikke i bilen og drikker. Det gjør du ikke om du kommer inn på en bensinstasjon heller.

Liten støtte

Virke KBS er også bekymret over at deres bransje ikke får ta del i omsetningen av øl. Ifølge organisasjonen er alkoholsvake drikker den største og mest lønnsomme varekategorien i norsk dagligvare, med en årlig omsetning på 13 milliarder kroner.

SER INGEN GRUNN TIL FORSKJELLSBEHANDLING: Frps Morten Ørsal Johansen forstår ikke hvorfor bensinstasjoner ikke kan få selge øl. Foto: André Riise/TV 2
SER INGEN GRUNN TIL FORSKJELLSBEHANDLING: Frps Morten Ørsal Johansen forstår ikke hvorfor bensinstasjoner ikke kan få selge øl. Foto: André Riise/TV 2

En stortingsmelding om varehandel ligger nå til behandling i Stortingets næringskomité. Forslaget om å tillate salg av alkohol i kiosker og bensinstasjoner er del av meldingen, men i innstillingen gjør Næringsdepartementet gjør det klart at de ikke vil gå videre med forslaget.

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet synes det er en god idé å tillate salg av øl på bensinstasjoner.

– Vi mener det ikke er noen god løsning. I dag har vi øl i dagligvarebutikker og vin og sprit på Vinmonopolet. Det er alltid noen som vil utfordre grensene, men vi synes vi har et system som fungerer bra i dag og ønsker ikke å utvide det med salg av alkohol på bensinstasjoner, sier Arbeiderpartiets Terje Aasland.

– Uheldig kobling

Kårstein Eidem Løvaas (H) ser problemet med at bransjene glir stadig mer over i hverandre, men mener det ikke er et vektig nok argument i denne saken.

– Vi vet at økt tilgjengelighet fører til økt forbruk, og flere utsalgssteder er økt tilgjengelighet. I den alkoholpolitiske og sosialpolitiske bedømmingen må vi definitivt ha med det. Det er en av grunnene dette er ikke tiden moden for nå, slik Høyre ser det, sier Løvaas.

Også Senterpartiet mener nordmenn får klare seg uten øl på bensinstasjoner. Geir Pollestad mener blant annet at salg av øl på bensinstasjoner gir en uheldig kobling mellom alkohol og bilkjøring.

– Vi kommer til å vende tommelen ned for dette, og tror jeg også flertallet på Stortinget kommer til å gjøre, sier Pollestad.