SEEFELD, ØSTERRIKE 20190228.
Heidi Weng veksler med Ingvild Flugstad Østberg  og sveriges Ebba Andersson veksler med Frida Karlsson under 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SEEFELD, ØSTERRIKE 20190228. Heidi Weng veksler med Ingvild Flugstad Østberg og sveriges Ebba Andersson veksler med Frida Karlsson under 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

Ordkrig etter stafetten: – Jeg ble irritert

Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg lot seg irritere over sin stafettrival.

Ebba Andersson bidro til at Sverige snøt Norge for gullet på VM-stafetten i Seefeld. Etterpå var hun irritert på Heidi Weng.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sprakk på VM-stafetten og ga ikke Therese Johaug en real sjanse til å rette opp missen. Stina Nilsson ordnet svensk gull.

Ebba Andersson, som har slitt med sykdom i VM, gikk første etappe da Sverige snøt Norge for det edleste metallet.

For Norge gikk Heidi Weng etappen, men Andersson var ikke helt fornøyd med hvordan den norske jenta oppførte seg.

Det ga hun tydelig beskjed om.

– Jeg ble irritert på at hun lå på mine ski hele tiden, så jeg vendte meg mot henne og skrek til henne. Men det er slike ting som skjer under en slik konkurranse, spesielt under første etappe når det er så veldig tett. Men jeg synes at oppførselen min var berettiget, sier Ebba Andersson til Aftonbladet.

Men det var ikke bare Andersson som lot seg irritere over at rivalen gikk på skiene. På etappen etter var det nemlig motsatt, da Ingvild Flugstad Østberg irriterte seg over at Frida Karlsson.

– Hvis hun ikke gikk på skiene mine hele veien ville det gå fortere for oss begge. Da kunne vi kanskje gå fra de andre lagene enda mer. Jeg tenkte at jeg kunne si fra om det, sier Østberg.

– Fikk du noe svar?

– Nei, det kom ikke noe svar.

Karlsson bekrefter at det ble en liten disputt med Østberg.

– Det er trangt i fellesstarter når man kjører mann-mann og kvinne-kvinne, sier hun.

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg gikk de første etappe for Norge. De to gikk bunnsolid og holdt følge med Sverige gjennom de to etappene i klassisk stil.

– Jeg var altfor nervøs. Jeg ga alt og har sittet og spydd etterpå, faktisk. Jeg ville vise alle at jeg kunne gå fort på ski, sa Weng til NRK etter sin førsteetappe.

Norge hadde vunnet alle kvinnestafetter i verdensmesterskapet fra og med 2011. Det hittil siste nederlaget før torsdag kom i Liberec to år tidligere da Finland vant foran Tyskland og Sverige.

Men i Seefeld var det altså Sveriges tur for første gang i VM-historien.

– Jentene la det opp slik at jeg hadde 15 sekunder på Therese Johaug og tenkte at Therese virkelig måtte jobbe for å ta meg igjen. Da hun hentet meg inn tenkte jeg bare at jeg heller dør enn å bli nummer to, så det var bare å gi alt, sa Sveriges ankerkvinne Stina Nilsson til SVT etter gullet.

– Det er en drøm som blir virkelighet. Vi ble overrasket over at Therese skulle gå siste, så det var inspirerende for oss å lage en luke for Stina på siste, sa Charlotte Kalla til TV 2 Sporten etter Sveriges gulltriumf.

Det norske laguttaket ble en snakkis etter at det ble offentliggjort 19 timer før start.

Landslagstrener Ole Morten Iversen sa dette til NRK rett etter starten på førsteetappen:

– Det har ikke akkurat vært kø av norske kvinneløpere til å gå sisteetappen, men Therese tok utfordringen. Det ble litt som vi fryktet og ventet. Stina var litt for god for oss. Vi får aldri svar på hva som hadde skjedd om vi hadde valgt annerledes, sa Iversen til NRK etter løpet.