Johaug slått av Nilsson: – Jeg gjorde mitt beste

Therese Johaug tok ut alt hun hadde som ankerkvinne. Men Sverige og Stina Nilsson ble for sterk.

Se Camp Seefeld her.

​Se sprinten til Nilsson i vinduet øverst. Bilder med tillatelse fra NRK.

Verdens beste distanseløper ble slått av verdens beste sprinter.

Stina Nilsson ble rett og slett for sterk for Therese Johaug da Sverige tok gull på stafetten, 3,1 sekunder foran Norge.

– Jeg er veldig fornøyd med egen etappe. Jeg tok igjen 20 sekunder på Stina. Denne løypen her er det ikke mange bakker å ta ut av. Jeg gjorde mitt best ut fra forutsetningene jeg hadde. Vi alle visste at Stina var sterkere enn meg i en spurt, så jeg måtte gjøre det i langbakken. Jeg tok hun igjen der, og ga det et forsøk, men hun bet seg fast. Det er sånn det er, sier Johaug til NRK.

Johaug som ankerkvinne: – Feil uttak

Norge overrasket da de kom med uttaket til torsdagens stafett. Therese Johaug var nemlig tildelt rollen som ankerkvinne.

Norge gikk dermed følgende torsdag:

1. etappe: Heidi Weng
2. etappe: Ingvild Flugstad Østberg
3. etappe: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
​4. etappe: Therese Johaug

Landslagstrener Ole Morten Iversen uttalte at at den oppstillingen ville gi Norge størst sjanser for å vinne.

– Vi prøvde et annet oppsett enn det vi har hatt før, så får vi se hva vi gjør neste gang, sier Johaug til NRK etter stafetten.

TV 2s ekspert Petter Northug mener Norge hadde gjort et feil uttak.

– Hvorfor skal vi ikke bruke Therese på en etappe der vi kan få et forsprang? Det er taktisk bom på laguttaket. Johaug på en tredjeetappe, som kan gå ut i tet med mer ro, tror jeg kan gjøre mye mer enn når hun må jage bak som hun måtte nå, sier Northug og legger til:

– Det er sånn på stafett at det bare er gull som er godt nok.

– Styrte Astrid som hun ville

Northug mener Jacobsen lot seg styre av Charlotte Kalla.

– Kalla styrte Astrid som hun ville. Hun fikk andreposisjon. Hvorfor skulle Astrid ta første føring? På stadion ville Kalla ha henne frem, og grunnen til at hun ville ha frem Astrid da var at hun følte seg såpass bra at hun kunne gå fra. Du må ikke finne på å ta en føring. Du må stoppe og vise at du skal faen ikke dra en meter, men hun går opp som en hund og bare gjør en jobb. Det skal hun ikke gjøre. Det handler om å komme først til mål, mener Northug.

– Litt «taskigt sagt»

Jacobsen ble konfrontert med meningene til Northug etter stafetten.

– Det må han få lov til å si. Jobben hans er å ha meninger, så det må han få lov til å gjøre. Det er greit, sier hun til TV 2.

– Jeg kunne sikkert gjort noen ting annerledes, men det var jeg som var der ute. Jeg visste at det var om å gjøre å ikke invitere flere inn i varmen. Northug får stå for det han mener, og så får ikke jeg gjort noe annerledes nå uansett, legger Jacobsen til.

Østberg slår tilbake mot Northug.

– Det er jobben hans å komme med utspill som sparker litt. Han får jo ikke gått i skiløypa, vist seg frem og få oppmerksomhet der. Så da må han gjøre noe for å få litt oppmerksomhet. Da lønner det seg å trøkke litt ekstra til i uttalelsene. Vi tar det med et smil. Petter liker å lage litt show, men jeg tror ikke det er vondt ment fra noen sin side.

– Vi vet at det er mange eksperter der ute, og det er kanskje lettere å sitte å se på tv enn å gå selv, sier Johaug.

Northug har vært et av forbildene til kometen Frida Karlsson. Hun er ikke overrasket over hunde-kommentaren.

– Det var kanskje litt «taskigt» sagt, men det er vel litt hans stil, sier Karlsson.

Hun synes Kalla løste etappen sin taktisk perfekt.

– Det var bra for Kalla å komme litt inn i løpet. Hun lå bak og kjente at hun hadde mer å ta ut. Da hun kom i mål sa jeg til Charlotte: «Dette har jeg sett på TV i mange år». Det var deilig å se det live, sier Karlsson.

Jacobsen: – Jeg som ble for svak

Landslagstrener Geir Endre Rogn forteller at de gamblet med oppsettet.

– Det var litt gambling inne i bildet, men samtidig følte vi at det var vårt beste kort å avgjøre før spurten. Ingen av jentene følte seg trygge om de skulle møte Stina i en duell. Da var vårt beste kort å gå fra før avslutningen, sier Rogn til TV 2 og legger til:

– Vi hadde bred støtte blant utøverne, også blant de som ikke gikk, at dette var det beste laget.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk tredjeetappe for Norge. Hun mente hun kostet Norge gullet.

– Vi har alle gjort så godt vi kunne i dag, men det var jeg som ble for svak idag til at vi skal klare gullet. Det eneste som var bra med min etappe, var at vi fikk ristet av Russland som kunne blitt farlig på slutten. Men ellers må jeg si at det er min innsats i dag som gjør at det blir sølv, og ikke gull, sier Jacobsen til NRK.

Weng på 1. etappe: – Har gjort alt riktig

Først ut av de norske var Heidi Weng. Med steikende sol og klisterføre så det ut som Norge hadde valgt rett med smurningen.

Det glapp smått for flere løpere i starten, men Weng holdt seg fint på beina og fikk en fin start på løpet. Etter første halvdel var det så og si et samlet felt, og ingen store avstander å snakke om.

Men ut i andre runde begynte flere av løperne å vise svakhetstegn. Det gjorde ikke Weng. Norges største konkurrent Sverige, med Ebba Andersson så lett ut etter de første 3,5 kilometerne, men Weng hang på.

Andersson glapp gang på gang på stigningen og slet med festet. Weng på sin side virket sprek opp bakken.

Russland, Norge og Sverige gikk frem i tet og fikk dannet seg en luke. De tre nasjonene kom omtrent likt inn til første veksling.

– Heidi har gått veldig smart. Hun har gjort alt riktig. På dette føret er det viktigst å være med og ikke gjøre noen feil, sier Petter Northug i TV 2s studio.

Østberg ristet av seg russerne

Ingvild Flugstad Østberg tok over for Weng og holdt Norge i teten på den andre etappen. Men flere lag hadde klart å ta igjen Norge, Russland og Sverige.

På toppen i sprintbakken stoppet det litt opp. Østberg lå fremst nedover og inn på det flate partiet.

En gruppe på fem lå i teten med Norge, Sverige, Russland, Tyskland og Italia.

Østberg banket til på det flate partiet og presset Frida Karlsson til å følge på. Russland og Tyskland hang på, mens Italia falt av.

Både Østberg og Karlsson var sterk og det virket vanskelig for noen av dem å stikke i fra den andre. Russland og Tyskland falt bak og tapte ganske mye.

Østberg staket seg inn til en liten ledelse og ga stafettpinnen videre til Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Veldig god etappe av Ingvild. Veldig bra at hun klarer å riste av seg russerne, oppsummerer TV2s langrennekspert Petter Skinstad.

Northug: – Jeg tror Iversen angrer på taktikkvalget

Ut på tredje etappe lå Jacobsen i teten for Norge med svenskenes Charlotte Kalla hakk i hæl.

De to åpnet rolig og kjente på hverandres styrker. Men etter hvert satte Kalla opp farten og satte press på Jacobsen. Så ville ikke Kalla dra lenger, men Jacobsen var ikke interessert i å dra heller. Det roet seg igjen og noen sekunder gikk. Tyske Sandre Ringwald kom nærmere.

Men gullkampen sto mellom Norge og Sverige, og Jacobsen og Kalla knivet seg inn mot sprintbakken.

Kalla satte inn støtet i bakken, og Jacobsen virket sliten. Det gikk rett og slett seigt for Norge, mens Kalla holdt trøkket oppe.

– Astrid går fryktelig mye dårligere på ski når hun er stiv, sier Skinstad i TV 2s studio.

Sverige gikk inn til siste veksling hele 18,8 sekunder foran Norge. Spørsmålet var om det var for mye for selveste Therese Johaug. 15 sekunder spådde landslagssjef Ole Morten Iversen at Johaug kunne ta igjen før stafetten.

– Jeg tror Ole Morten Iversen angrer på taktikkvalget, konkluderer Northug etter den tredje etappen.

Johaug hentet inn sekunder

Så var det klart for superduellen. Therese Johaug mot verdens beste spurter, Stina Nilsson. Men med 18 sekunder å ta igjen for Norge, så dette vanskelig ut.

– Vi har sett det før med de norske jentene. De er fryktelig gode på lengre distanse og kapasitet, men når det blir kortere og mer taktikk, har de fått mer problemer, mener Skinstad.

Men Johaug hadde krutt i beina og nærmet seg Nilsson. Spenningen levde i beste velgående.

På den første runden hadde Johaug tatt ti sekunder, og lå nå kun 8,3 bak Nilsson.

– Det er en bra førsterunde av Therese, men ikke outstanding, mener Skinstad.

Og hun fortsatte å ta innpå. 6,6 sekunder skilte de to med 1,5 kilometer igjen.

Tok igjen Nilsson

I sprintbakken tok Johaug igjen NIlsson. Hun prøvde å stikke i fra, men fikk ikke luken hun ønsket. Nilsson bet seg på.

Men Nilsson virket for sterk og det lå an til sprint inn mot målgang.

Nilsson ble for sterk og sikret gull til Sverige, 3,1 sekunder foran Norge som tok sølvet.