VÅR I LUFTA: (f.v.) Jesper Pettersson, Kai Mellberg, Marius Korsett og Torbjørn Lund nøt vårtemperaturer på årets siste vinterdag i Oslo torsdag.
VÅR I LUFTA: (f.v.) Jesper Pettersson, Kai Mellberg, Marius Korsett og Torbjørn Lund nøt vårtemperaturer på årets siste vinterdag i Oslo torsdag. Foto: Anders Eid

«Genser-vær» og høy solbrille-faktor – men så slår kulden til igjen

Nå kommer våren – og kulda ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var skyhøy solbrillefaktor og stor tetthet av åpne jakker i Oslo torsdag, med sol som varmet fra skyfri himmel.

Genser-vær

Kai Mellberg (20) fra Halden var en av mange som nøt klarværet fra operataket, og hadde som eneste i kompisgjengen også droppet jakken.

– Vi skal på helgetur til Bergen for å besøke noen kompiser som studerer der. Det er deilig å reise uten jakke i dette været, forteller Kai.

– Har dere pakket med paraply?

– Nei, men det kjøper vi der. De selger vel det overalt i Bergen. Sikkert på McDonald's også, gliser han.

Det kan vise seg å bli en nødvendig investering.

For mens fredagen blir fin i Sør-Norge, ser det dårlig ut for resten av helgen.

Og Bergen er (selvfølgelig) en av byene som får mest nedbør.

Lørdag svekkes høytrykksryggen som har ligget over Sør-Norge og det kommer inn et lavtrykk som treffer Vestlandet og Sørlandet først. I løpet av lørdag og søndag kan det komme opp mot 20 mm nedbør.

– Nedbøren vil komme som regn i lavlandet i vest, men kan komme som sludd i noe høyereliggende og indre strøk. Snøgrensen vil ligge på rundt 600 meter, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø til TV 2.

Påfyll av snø

Sent lørdag kveld og søndag vil nedbøren trolig treffe Østlandet, og her kan man få påfyll av snø. Men prognosene er torsdag fortsatt noe usikre.

  • Bergen +5
  • Oslo +6
  • Kristiansand +9
  • Trondheim +3
  • Ålesund +3
  • Bodø +1
  • Tromsø -2

– Søndag kan vi få rundt 10 cm snø flere steder på Østlandet. Særlig i litt høyereliggende strøk og nord for Mjøsa. Oslo-området er litt i grenseland, og kan få sludd, men det er håp for påfyll av snø oppe i marka, sier Slettebø.

STORM.NO: Sjekk været der du bor her

Midt-Norge kan også få en del snø fremover, men her vil det komme mest fredag.

– Det kan bli tett snøvær fredag med mellom 20 og 30 cm mange steder mellom Trondheim og Bardufoss, sier Slettebø.

Snøværet er ventet å fortsette i Trøndelag lørdag, før det gir seg i løpet av søndag.

Kaldere

Etter milde temperaturer i det siste – med null grader på Finnmarksvidda i helgen, påsketemperaturer på høyfjellet, og ny februar-rekord for Aust-Agder med 18,7 grader i Grimstad tirsdag – blir det nå kaldere i hele landet.

Litt ironisk, med tanke på at februar sier takk for seg, og fredag er årets første vårdag.

– I helgen vil temperaturene ligge på mellom null og fem grader i lavlandet i Sør-Norge, men fra mandag av vil det bli kaldere i hele landet på grunn av kraftig nordavind, sier Slettebø.

Temperaturen vil ligge på minussiden de fleste steder på Østlandet, og mellom null og fem grader i i lavlandet i Sør-Norge for øvrig de første dagene av kommende uke.

Les også: Her er det full snøkrise

Sola speiler seg i et syltynt islag utenfor operaen i Oslo torsdag. Sola varmer godt, til tross for at det er relativt kaldt i lufta. Foto: Anders Eid
Sola speiler seg i et syltynt islag utenfor operaen i Oslo torsdag. Sola varmer godt, til tross for at det er relativt kaldt i lufta. Foto: Anders Eid

Disse får best helgevær

I nord er det kjølig, med under 20 minusgrader på Finnmarksvidda i natt.

Helgen blir også relativt kjølig, men etter to begredelige helger på rad, kan nordlendingene endelig juble over at det ligger an til å bli en bra helg for å komme seg ut på tur.

– Nord-Norge blir værvinneren i helgen. Det kan komme litt snøbyger fredag, og da særlig i Nordland, men i løpet av lørdag blir det oppholdsvær og sol. Det varer ut søndag mange steder, så det blir en fin dag for å komme seg ut på tur, sier Slettebø.

Også her blir det kaldere fra mandag, og Slettebø tror mange steder i nord kan få oppleve tosifret antall minusgrader til uka.

STORM.NO: Sjekk været der du bor her