Adaptiv cruisekontroll kan være sterkt vanedannende. Men du skal helst ikke skade sensoren i fronten av bilen.
Adaptiv cruisekontroll kan være sterkt vanedannende. Men du skal helst ikke skade sensoren i fronten av bilen.

Smart å ha – men kan koste deg en liten formue

Også denne medaljen har en bakside...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no varer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Vi ser på nyere bruktbil for tiden og har blitt rådet veldig til å kjøpe en med adaptiv cruisekontroll. Har ikke det på Passsaten vi har i dag, men etter et par prøveturer skjønner jeg at det sikkert er noe man blir lett avhengig av.

Så leser jeg hos dere at dette er en av tingene som kan koste veldig mye å reparere, hvis man får en skade i fronten av bilen. Er det noe som gjør at du fraråder å kjøpe med dette utstyret?

Det er snart tid for øvelseskjøring med eldstemann i huset, og da er det naturligvis også en fare for at det kan bli noen bulker på bilen...

Benny svarer:

Adaptiv cruisekontroll var tidligere noe vi bare fant på de aller dyreste bilene. Nå har det blitt mer og mer vanlig og det skjønner jeg godt: Dette systemet er kjempesmart!

Akkurat som cruisekontroll, sørger den adaptive cruisekontrollen for å holde jevn hastighet på bilen. Men i tillegg sørger den for å tilpasse farten etter trafikken rundt deg.

Kort fortalt fungerer dette slik at en sensor i fronten av bilen måler avstanden til bilen foran. Du kan selv stille inn hvor du mye avstand du ønsker, det er jo blant annet viktig i forhold til hvor fort du kjører. Dessuten stiller du inn en maks-hastighet.

Men det er en bakside på denne medaljen også. Det koster ikke veldig mye ekstra å bestille en nybil med adaptiv cruisekontroll, men hvis du skader sensoren i fronten, kan det fort bli veldig kostbart. Jeg har vært borti eksempler hvor dette har kommet på flere titusen kroner.

Denne sensoren sitter også utsatt til, helt i fronten av bilen. Det skal ikke noen stor smell til før den kan bli ødelagt.

Derfor er det så dyrt å ha enkelte biler på verksted

Adaptiv cruisekontroll gjør at bilen holder fast avstand til bilen foran. Det gir både tryggere og mer behagelig kjøring.
Adaptiv cruisekontroll gjør at bilen holder fast avstand til bilen foran. Det gir både tryggere og mer behagelig kjøring.

Styre unna?

De siste årene har bilene fått svært mye nytt sikkerhetsutstyr, som blant annet adaptiv cruisekontroll. Mye av dette utstyret bruker sensorer, radarer og kameraer, plasser rundt om på bilen. Det er både smart og behagelig for sjåførene, men dette er også utstyr som kan koste store summer å reparere når noe går galt.

Betyr det at du bør styre unna? Det finnes naturligvis ikke noen fasit på det spørsmålet, hver enkelt må vurdere hva som er riktig for en selv. Men når dette utstyret finnes og er så smart som det er, synes jeg det blir litt bakstreversk å styre unna.

Den adaptive cruisekontrollen er også effektiv for å unngå kollisjoner. Det kan jo absolutt være godt å ha med seg, både til øvelseskjøring og når poden etter hvert skal ut med bilen på egenhånd.

Jeg håper dette var til hjelp, lykke til med både bilkjøp og øvelseskjøring!

LES MER: Nytt utstyr kan doble verkstedregningen din

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: – Vi sliter med å skaffe nok dieselbiler

Se video: Her oppdager bilen at det snart smeller