Poltoranin tok to VM-bronser under VM i Val di Fiemme i 2013.
Poltoranin tok to VM-bronser under VM i Val di Fiemme i 2013. Foto: Pierre Teyssot

Tidligere VM-bronsevinner pågrepet i dopingrazziaen

Kasakhstans olympiske komité bekrefter at Aleksej Poltoranin er en av de pågrepne langrennsløperne etter gårsdagens politirazzia i VM-byen Seefeld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble onsdag pågrepet mistenkt for doping da politiet gjennomførte en razzia under ski-VM i Seefeld.

Kasakhstanske Poltoranin var blant utøverne som ikke stilte til start på gårsdagens 15 kilometer, og Kasakhstans olympiske komité bekrefter nå at den doble bronsemedaljevinneren fra VM i Val di Fiemme i 2013 er blant de pågrepne, melder AP. Poltoranin står også med 12 verdenscupseire.

– Vi skal forsvare vår utøver, sier talsperson for den olympiske komiteen Samal Nauryzova til AP.

Ryktene om at Poltoranin var blant de pågrepne begynte å gå da han ikke stilte til start onsdag, og Emil Iversen hadde dette å si om kasakhstaneren i går:

– Jeg har ikke noe inntrykk av ham utover at han har gått mange gode klassiskrenn. Jeg vil ikke uttale meg så mye det eventuelt er klart at han er tatt. Da kan du spørre meg igjen, så skal jeg komme med noen tydelige gloser, sa Iversen.

– Han har ikke hatt noe dårlig rykte

Didrik Tønseth synes det er vanskelig å uttale seg om de pågrepne utøverne.

– Vi vet at han som ble tatt med nål i armen er skyldig. De andre fire er vanskelig å uttale seg om, men de er huket inn. Jeg håper jeg aldri ser han med nålen i armen igjen. Så får vi se om de fire andre blir dømt. Men bort med dem, sier Tønseth.

– Poltoranin har ikke hatt et dårlig rykte, men noen skiskyttere ble tatt før sesongen startet. Der var visst nok kona til Poltoranin, sier han.

Aleksej Poltoranins kone, Olga Poltoranina, var en av ni kasakhstanske skiskyttere som ble suspendert av IBU i november.

Vidar Løfshus er ikke overrasket over at Poltoranin er huket inn.

– Han har jo en ganske kjent trener, så det er klart at det er mye som peker mot treneren. Han er en mann som har vært mye omtalt, sier Løfshus.

Poltoranin trenes av den tidligere estiske storløperen Andrus Veerpalu. Veerpalu ble utestengt i tre år etter funn av veksthormoner i prøver tatt i forkant av VM i Holmenkollen i 2011, men utestengelsen ble opphevet to år senere grunnet mangelfullt bevis.

– Jeg blir ikke bare forbannet, men også skuffet og lei meg.

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad mener at dersom Poltoranin har jukset er det noe som har pågått lenge.

– Poltoranin har vært en utøver som har prestert på et høyt nivå i klassisk. Han har gått litt på siden for seg selv med det private laget hvor Verpaalu har vært trener. Folk synes det er synd fordi dette er folk i toppen, og mange er kompiser og har et godt forhold til disse utøverne.

Hvis det viser seg at de har lurt oss hele veien mener jeg det ikke er noe tvil om at de har juksa hele tiden. De begynner ikke bare plutselig å jukse. Det er bare tull. Hvis det viser seg at han har juksa kommer jeg til å stryke alle hans resultater i min bok.

Skinstad mener likevel det er et viktig prinsipp at utøverne er uskyldige til det motsatte er bevist.

–​ Som i all annen juss er også Poltoranin uskyldig til det motsatte er bevist. Vi må nesten vente før vi konkluderer med noe. Hvis det viser seg at han er en av utøverne som har juksa har jeg bare en ting å si, få han bort. Dette setter alle hans prestasjoner i et annet lys.

– Hvilket forhold har du til Poltoranin?

– Poltoranin er en jeg er på hils med. Jeg har møtt han på flere treningssamlinger. Jeg kjenner et av de par andre som er tatt mye bedre. For eksempel Karel Tammjärv er en tidligere konkurrent. Dette er folk jeg har gått skirenn med.

Jeg blir ikke bare forbannet, men også skuffa og lei meg. Dette er folk jeg har sett i øynene, så viser det seg at de er juksemakere. Jeg er ordentlig skuffa.

Østerrike trekker stafettlaget

I tillegg til Poltoranin er østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke blant de pågrepne, ifølge flere medier. De to estiske løperne identifiseres som Kerel Tammjärv og Andreas Veerpalu av estiske Ohtuleht.

Den østerrikske avisen Kronen Zeitung skriver torsdag at hjemmenasjonen trekker stafettlaget sitt på herrenes stafett etter dopingavsløringene.

Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel sier at Hauke og Baldauf er ferdige i østerriksk skisport.

– De får ingen ny sjanse fra oss. Slike idioter, som lyver til lagkameratene sine, får ingen forståelse fra meg. Å få blodoverføring på hotellrommet? Det er skamløst. Hvor dumme er de? De forstår ikke hvilken skade de påfører oss. Vi ville by på et vakkert VM, ikke på skandaler. Vi ville gjøre reklame for sporten. De trykker lagkameratene sine ned i søla, tordner Schröcksnadel.