Slik kan Trumps taktikk skape press på Kim Jong-un

Trump har skapt stor fallhøyde, noe som kan påvirke Kim Jong-un, mener PRIO-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har ikke vært en fiasko, men heller ingen suksess, sier seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk utenrikspolitisk institutt til TV 2.

Torsdag fikk toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un en brå slutt. Det ble ikke inngått noen avtale. Nord-Korea og USA kom ikke til enighet om en atom-nedrustningsavtale.

– De nådde ikke ambisjonen, og formodentlig reiste Kim hjem i skuffelse og med viss bitterhet, men det jobbes fortsatt. Trump beskriver forholdet som på en måte intakt og godt, sier Lodgaard til TV 2.

Det kom ingen felles uttalelse fra Trump og Kim, og de avlyste en planlagt lunsj.

– Har ryggen fri

Donald Trump Trump sier han trakk seg fra samtalene fordi det ikke ble enighet om sanksjoner og atomvåpen.

USAs president ga likevel uttrykk for optimisme og sa han tror USA og Nord-Korea vil bli enige på et senere tidspunkt. I tillegg skal Nord-Koreas leder ha lovet å ikke gjenoppta testing av atomvåpen og raketter.

– De som ikke har tro på en diplomatisk løsning, kan innkassere en halv seier. Trump har imidlertid ryggen fri i forhold til de som fryktet at han ville love for mye, sier Sverre Lodgaard.

NUPI-forskeren mener at dette først og fremst er det som nå har skjedd en skuffelse for Sør-Koreas president Moon Jae-in.

– Han er avhengig av fremgang i forholdet mellom USA og Nord-Korea, for å kunne gjennomføre en del av samarbeidstiltakene mellom nord og sør, som inntil videre er stilt i bero fordi sanksjonene kommer i veien, forklarer Lodgaard.

– Skapt stor fallhøyde

Forsker Kristian Berg Harpviken ved PRIO peker på at Trump under pressekonferansen sa at to ting kom ut av møtet med Kim.

– Han sier ganske klart at Kim har forpliktet seg til å ikke teste missiler eller atomsprengladninger, og sier i tillegg at president Kim har tillatt inspeksjoner. Det har jo ikke vært inspeksjoner av nordkoreanske atomanlegg de siste årene, sier han.

Harpviken mener at Trump dermed har skapt en stor fallhøyde for seg selv, noe som også kan påvirke Nord-Koreas leder.

– Gjennom å skape seg fallhøyde, utøver han også et visst press på president Kim, fordi Kim vet at hvis dette sprekker, så sprekker antakelig hele forhandlingsprosessen. Trump er Nord-Koreas beste sjanse til å få gjenetablert relasjonen til samfunnet utenfor, sier Kristian Berg Harpviken til TV 2.

Det som var en muntlig avtale mellom Trump og Kim, ble gjort mer forpliktende av Trump på grunn av måten han presenterte dette på under pressekonferansen, mener Harpviken. Han sier at forklaringen på at det ikke har vært tester de siste ukene og månedene, er todelt:

– Det ene er at Nord-Korea vet at hvis de gjennomfører tester midt i en forhandlingsprosess, vil ting gå av sporet. Det andre er det som president Kim konsentrerte seg om i fjorårets nyttårstale, der han kunngjorde for det nordkoreanske folk at Nord-Korea har et solid atomvåpenarsenal – nok til å beskytte Nord-Korea. Grunnen til at Kim kan sitte og snakke med president Trump, er at de nå kan føle seg trygge på at de har en tilstrekkelig nukleær kapasitet til å garantere egen sikkerhet, sier PRIO-forskeren til TV 2.

– Varmt forhold

Amerikanske medier bruker uttrykk som «sammenbrudd» og «kollaps» om den plutselige avslutningen av toppmøtet.

– Dette er utvilsomt et tilbakeskritt, sier den svenske Nord-Korea-analytikeren Niklas Swanström til nyhetsbyrået TT.

Men Trump er tilsynelatende fortsatt optimist og sier han tror USA og Nord-Korea vil bli enige på et senere tidspunkt. Presidenten sier han og Kim har et varmt forhold og at han håper og tror det fortsetter slik.

– Vi liker hverandre rett og slett, sa den amerikanske presidenten på pressekonferansen.

– Ikke hastverk

Under åpningen av toppmøtet onsdag sa både Trump og Kim at de trodde det ville bli en suksess. I forkant var det blitt spekulert på om de ville komme med en felles erklæring om en formell avslutning av Korea-krigen.

Selv om krigshandlingene opphørte i 1953, ble ingen offisiell fredsavtale undertegnet av landene som deltok i konflikten.

Da Trump og Kim møttes igjen torsdag, var imidlertid tonen noe annerledes. Trump sa han ikke hadde hastverk med å komme i mål.

– Det som er viktig, er at vi oppnår den rettet avtalen, sa han.

Også Kim svarte på noen spørsmål fra vestlige journalister – trolig for første gang noensinne. Den nordkoreanske lederen sa han «instinktivt» følte at møtets andre dag ville lede til et godt resultat.

Forlot bygningen

Noen timer senere var det klart at avslutningen ikke ble som ventet. Både Trump og Kim forlot bygningen med møtelokalene etter at den felles lunsjen var avlyst.

I Sør-Korea falt både børsen og valutakursen da det ble klart at toppmøtet i Hanoi ble mindre vellykket enn mange hadde håpet. Også i flere andre asiatiske land sank aksjekursene.

Regjeringen i Sør-Korea sier i en uttalelse at det er skuffende at USA og Nord-Korea ikke ble enige. Likevel mener sørkoreanske myndigheter at det ble gjort framskritt i samtalene i Hanoi.

Møtet i Vietnams hovedstad var andre gang Trump og Kim traff hverandre. Deres første toppmøte ble holdt i Singapore i fjor.

USA forsøker å overtale Nord-Korea til atomnedrustning i bytte mot opphevelse av økonomisk sanksjoner. Men forhandlingene mellom landene har blant annet vært preget av ulik forståelse av begrepet «atomnedrustning på Koreahalvøya».

På pressekonferansen torsdag sa Trump at Kim har en annen forståelse av begrepet enn det USA har.

– Men den ligger mye nærmere enn for et år siden, sa presidenten.

(TV 2/NTB)