KONTROLL? Dersom du sitter med stor forbruksgjeld, er tiden inne for å ta kontroll over økonomien din.
KONTROLL? Dersom du sitter med stor forbruksgjeld, er tiden inne for å ta kontroll over økonomien din. Foto: TV 2

Derfor haster det å rydde opp i gjelden din

Et operativt gjeldsregister nærmer seg med stormskritt. Det betyr at du har dårlig tid med å ordne opp i forbruksgjelden din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn har i dag en samlet forbruksgjeld på over 110 milliarder kroner, og veksten er voldsom. Derfor har regjeringen sett seg nødt til å ta grep.

– Tidligere har vi ikke hatt noen base for usikrede lån. Men nå vil bankene få mulighet til å sjekke om folk har forbruksgjeld, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

– Veldig velkomment

Når man skal ta opp lån hos en bank, kommer det gjerne spørsmål om hvor stor forbruksgjeld man har. De fleste svarer ærlig, men ikke alle.

– Med et gjeldsregister må samtlige forbrukslån-aktører innrapportere alle kreditter. Da får bankene full oversikt før de gir ut lån, sier Tvetenstrand.

I tillegg til at kunder med forbruksgjeld vil få begrensede lånemuligheter, vil også bankene få et større ansvar om å undersøke personen de låner ut til.

– Gjeldsregisteret er veldig velkomment, og vil fungere godt sammen med de nye strengere forskriftene for forbrukslån. Samtidig kunne de nye reglene gjerne vært enda strengere, sier forbrukerøkonomen.

Du kan lese om de nye forskriftene for forbrukslån på regjeringens hjemmesider her.

Tre registre

Arbeidet med å få på plass et gjeldsregister har vart i mange år. De fleste har vært enige om at det bør eksistere, men ikke om hvordan det skal fungere.

I 2013 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre et offentlig gjeldsregister, før planene ble stoppet av den nye regjeringen. Nå, flere år senere, er det endelig klart for et operativt gjeldsregister. Faktisk vil så mange som tre private registre snart være tilgjengelige.

Evry, som er Norges største IT-selskap, var først om å søke konsesjon til å opprette et gjeldsregister. Kort tid etter søkte også Finans Norge, som er hovedorganisasjonen for den norske finansnæringen. I midten av 2018 ble det klart at begge selskapene fikk bevilling.

Senere har også dataleverandøren Experian fått konsesjon.

– Man ønsker konkurranse om tjenestene, og derfor kan flere aktører få konsesjon, forklarer Egil Årrestad, som er daglig leder for Evrys selskap Gjeldsregisteret AS.

Bankene har fått frist om at innrapportering til registrene må ha begynt innen 1. juli, som altså blir den endelige datoen for når registrene skal være fullt operative.

I gang rundt påske

Selv om den endelige fristen for bankene er 1. juli, vil registrene være oppe og stå før den tid. Årrestad sier Evry allerede er klare for å motta informasjon.

– Men bankene og deres systemleverandører trenger tid til å tilpasse seg, og registeret vil derfor ikke være helt komplett før til sommeren. Innledningsvis vil vi begynne med minst fem til ti banker, og vi ser for oss å være i gang rundt påsketider. Deretter vil de andre bankene legges inn fortløpende, sier Årrestad.

Daglig leder i Evry-eide Gjeldsregisteret AS. Foto: Evry
Daglig leder i Evry-eide Gjeldsregisteret AS. Foto: Evry

I tillegg til at banker og enkelte offentlige virksomheter får tilgang til registeret, skal privatpersoner gratis kunne undersøke sin egen gjeld.

– I første omgang vil det kun være usikret gjeld som inkluderes i registeret, men i loven åpnes det for senere utvidelse. Myndighetene har foreløpig ikke sagt noe om når det eventuelt skjer, sier Årrestad.

Spørretjeneste

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge forteller at også deres register er klart for bruk. Mens Evry lager et register hvor alle dataene til enhver tid er lagret, har Finans Norge valgt en annen metode.

– De som har rett til det, kan logge seg på og be om koblingen mellom fødselsnummeret og gjeld. En slik spørretjeneste gir alle svarene uten at vi trenger å samle sentralt hos oss, sier Staavi.

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. Foto: Finans Norge
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. Foto: Finans Norge

Han mener det er på høy tid med et gjeldsregister, og gleder seg til det kommer på plass. Ifølge Staavi vil færre havne i en situasjon med mer usikret kreditt enn de klarer å bære.

– Vi mener dette må være første skritt mot et gjeldsregister der all gjeld er inkludert. Jeg tror ikke det vil være så vanskelig å utvide til det, sier Staavi.

Rydd opp i gjelden din

Nå som gjeldsregisteret snart er operativt, vil det være veldig lurt av deg å ordne opp i all forbruksgjeld så fort som mulig.

Dersom du for eksempel skal søke om boliglån, men samtidig har stor forbruksgjeld, vil du slite med å overtale bankene. Om kort tid vil de ha full oversikt over hvor ofte du har dratt kredittkortet.

Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank
Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank

– Det er flere som kommer til å merke dette ganske godt. Det er veldig viktig å få ryddet opp nå, og sette opp en ordentlig nedbetalingsplan for å bli kvitt forbruksgjelden, sier Tvetenstrand i Danske Bank.

Les også: Jan Ove (53) jubler over gjeldsregister: – Gjelden er en utrolig farlig felle

Mange tar opp forbrukslån uten tanke for hvor mye det krever å betale tilbake. En felle som da er lett å gå i, er å betale ned gjelden med et nytt forbrukslån – en metode som oftest vil gjøre situasjonen verre.

Med et gjeldsregister vil dette bli vanskeligere, og du blir nødt til å starte å nedbetale gjelden. Det gjør du lurt i å begynne med allerede nå.