Toppmøte avsluttet – ingen avtale inngått

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un avsluttes tidligere enn ventet. Det hvite hus melder at de ikke har inngått noen avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Trump og Kim har forlatt møtelokalet i Vietnams hovedstad Hanoi, melder nyhetsbyrået AFP.

De signerte ikke noen felles uttalelse.

– Møtene i Hanoi er avsluttet, og ingen avtale har blitt inngått. USA og Nord-Korea vil holde nye møter i fremtiden, skriver Det hvite hus.

– Møtene mellom Donald Trump og Kim Jong Un har hatt gode og konstruktive møter i Hanoi. De diskuterte nedrustningen av atomvåpen og økonomiske spørsmål. Ingen avtaler ble inngått, sier Det hvite hus.

Etter planen skulle Trump ha holdt en pressekonferanse klokken 16 lokal tid. Men den er flyttet til klokken 14, opplyser Sarah Sanders, pressetalsperson i Det hvite hus.

Rundt klokken 8.15 norsk tid startet Trump en pressekonferanse, der han omtalte forholdet mellom ham og Nord-Koreas leder som «veldig sterkt».

Ifølge Trump har møtet med Kim Jong-un vært produktivt, selv om de ikke kom frem til noen avtale. Donald Trump sier at Nord-Korea ønsket at alle sanksjonene ble fjernet, og at USA ikke kunne gå med på det.

– Vi var ikke villige til å gjøre det, fortsatte presidenten.

– Noen ganger må du bare gå, og dette var en av gangene, sa Trump.

USAs president ga likevel uttrykk for optimisme og sa han tror USA og Nord-Korea vil bli enige på et senere tidspunkt. I tillegg skal Nord-Koreas leder ha lovet å ikke gjenoppta testing av atomvåpen og raketter.

Ikke kommet til enighet

Møtene som startet i går har nå blitt avsluttet mye tidligere enn ventet. Det hvite hus bekrefter i en uttalelse at Nord-Korea og USA ikke har kommet til enighet hva gjelder en mulig atom-nedrustningsavtale, men at nye møter vil bli holdt i fremtiden.

Det ble også spekulert i at en formell slutt for Korea-krigen skulle diskuteres. Om det har vært samtaler rundt dette vites ikke.

Hun hadde ikke noe ny informasjon om en planlagt signering av en felles erklæring – som etter planen skulle vært holdt klokken 14. Også BBC melder at det er uklart om det blir noen felles uttalelse.

– For høye forventninger

Tidligere talsperson for statsdepartmentet, John Kirby, sier til CNN at samtalene må ha brutt sammen på ett eller annet tidspunkt.

– Det kan ha vært for høye forventninger på begge sider. Det er skuffende at det ikke ble inngått noen avtale, men det krever også styrke å forlate samtalene på denne måten, sier Kirby.

Han mener det er bra at ikke president Trump inngår en avtale kun for å inngå en avtale.

(©NTB/TV 2)