GÅR ANKERETAPPEN: Therese Johaug har tatt to av to mulige VM-gull i Seefeld, og skal nå opp mot Stina Nilsson på siste etappe i morgendagens stafett. .
GÅR ANKERETAPPEN: Therese Johaug har tatt to av to mulige VM-gull i Seefeld, og skal nå opp mot Stina Nilsson på siste etappe i morgendagens stafett. . Foto: Pedersen, Terje

Johaug blir ankerkvinne:
– Både gleder og gruer meg

TV 2s ekspert liker det overrraskende valget på ankeretappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Therese var overraskende positiv til å gå fjerde etappe. Vi tror våre sjanser til å vinne er best med denne oppstillingen, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til NTB.

1. etappe: Heidi Weng
2. etappe: Ingvild Flugstad Østberg
3. etappe: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
4. etappe: Therese Johaug

– Gleder og gruer meg

Dette er første gang Johaug er ankerkvinne i et mesterskap.

– Det blir spennende. Jeg både gleder og gruer meg til å få den jobben. Jeg skal kjempe med nebb og klør for å gjøre en best mulig jobb i morgen, sier Johaug til TV 2.

– Det er alltid spennende med siste-etapper. Det er ulike scenarier som kan oppstå, men jeg skal gjøre det beste ut av de mulighetene jeg får, fortsetter hun.

TV 2s ekspert liker at Johaug er plassert sist.

– Det var et litt overraskende og tøft uttak, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad i TV2.nos Camp Seefeld-sending.

– Ingvild Flugstad Østberg føler seg tydeligvis tryggere på en andreetappe enn på en sisteetappe, og får etappen vi trodde Therese Johaug skulle ha, fortsetter han.

Johaug har hatt et fenomenalt mesterskap hittil. Hun vant i suveren stil på 15-kilometeren med skibytte, mens hun fikk kamp av Frida Karlsson da hun vant 10-kilometeren.

– Svenskene vet at de vinner spurten

På stafetten skal skistjernen fra Dalsbygda opp mot den svenske supersprinteren Stina Nilsson.

– Hvis de to går ut sammen, blir det hardkjør. Man kan tenke at det motiverer de svenske jentene, for de vet at de vinner den spurten, konstaterer Skinstad.

– De satser på å komme alene til mål, det er helt åpenbart. De satser på minimum å holde følge frem til sisteetappen. Forhåpentligvis ønsker de nok å gå i fra allerede før. De norske jentene er veldig mye bedre når de får gjøre akkurat som de vil, styre rennene selv og gå så fort de klarer uten stress. Slipper de av gårde allerede på første- eller andreetappe, er det «no turning back», følger TV 2s langrennsekspert opp.

Svenskene er antageligvis blitt tatt på sengen av Norges avgjørelse.

Da de tok ut sitt lag tidligere i dag, var det i rekkefølgen Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

Tanken var at Karlsson skulle matche Johaug på andreetappen.

– Vi tror at en viss norsk løper kommer til å dra opp farten på andre, men Frida er i fantastisk form og jeg tror at Therese kjenner bedre til henne nå enn før mesterskapet, sa svenskenes landslagssjef, Rikard Grip, til Expressen.

– Satser på en mer positiv opplevelse for Heidi

Også Østberg har hatt et bra mesterskap. Hun tok sølv på skiathlon, og bronse på 10-kilometeren og lagsprinten.

For Jacobsen og Weng har det lugget mer. Jacobsen gikk en sterk 15-kilometer der hun endte på fjerdeplass, men var langt bak på 10-kilometeren og endte på tiende. Weng kom på henholdsvis sjuende- og 19. plass i samme renn.

– Vi begynner med Heidi Weng. Det var litt spenning om det skulle være henne eller Maiken Caspersen Falla som skulle gå. De satser tydeligvis på at Heidi skal ha en mer positiv opplevelse enn på 10-kilometeren, sier Skinstad.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror jeg er et fornuftig valg på tredjeetappe. Hun er mye bedre på tredje enn på siste, der jeg ikke synes hun har en god spurt, følger han opp.

Landslagstreneren bekrefter at det stod mellom Falla og Weng på første etappe. Ole Morten Iversen forklarer avgjørelsen slik:

– Der har vi egentlig ikke noen gode argumenter for at det ble Heidi. Det ble magefølelsen som avgjorde.

Stafetten er i morgen.