Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

Dopingskandalen kommer som et sjokk for Norges tidligere landslagstrener Trond Nystad. Nystad er sjef for rekruttlandslaget til Østerrike. Etter dagens hendelser gir han seg «høyst sannsynlig» i Det østerrikske skiforbundet - dersom politiets etterforskning viser at løpere på laget har dopet seg.

– Det er ikke sånn at jeg har så veldig lyst til å gå på jobb i morgen når sånne ting skjer. Mine dager i det østerrikske skiforbundet er nok talte, sier han til TV 2.

Nystad visste ingenting om dramatikken som foregikk i kulissene.

– Det var fint å stå opp om morgenen, men dagen ble fort ødelagt. Jeg fikk en telefon mens jeg testet ski. Det kom som lyn fra klar himmel. Det er trist og helt håpløst. Vi er alle skuffet og forstår ikke helt hva som har skjedd, sier han.

Østerrikske Krone Zeitung hevder å vite at det er snakk om blant andre Dominik Baldauf (26) og Max Hauke (26), som ikke var å finne på start da han i utgangspunktet skulle gått ut med startnummer 23 på onsdagens 15-kilometer.

Nystad kjenner Hauke godt.

– Max Hauke bor i samme by som jeg bor i. Vi har hatt mange gode samtaler om trening, og jeg har aldri hatt noen grunn til å tro at han har jukset med noe. I dag kom beskjeden om at han har jukset. Det er helt forferdelig, sier Nystad.

Han føler seg sviktet av utøverne.

– Det er bare trist. Vi står opp tidlig om morgenen for å teste ski. Vi prøver å file på detaljer og jobber med teknikk. Vi stiller opp overalt for at de skal gå noen sekunder raskere. Alt blir bare meningsløst, sier Nystad.

Langrennstreneren håper at politiet vil få frem alle fakta i saken.

– Vi håper at det skal bli oppklart alt sammen. Hvis det er noen bakmenn at de også skal bli tatt. Vi har hørt fra politiet at det er en tysk ring som har drevet med dette en stund. Ingen fra forbundet er involvert. Vi håper politiet etterforsker saken godt. Hvis det er noen flere som er involvert, skal de også straffes.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus pratet lenge med Nystad på stadionet.

– Jeg synes veldig synd på ham. Trond informerte meg om saken i morges, sier Løfshus.

– Doping er et udyr som forfølger internasjonal idrett, og denne gangen var det langrenn som ble rammet. Jeg vet ikke all fakta, men det er ikke tvil om at det har skjedd en veldig stygg sak. Det ser ut som flere nasjoner er involvert, sier han.

– En løper ble tatt på fersken med nål i armen?

– Det høres nesten for godt ut til å være sant. Hvor dum går det an å bli. Jeg kan ikke fatte og begripe at noen tar slike sjanser, sier Løfshus.