UNDERSØKELSER: En kvinnelig elev var nær ved å bli drept da hun ble knivstukket en rekke ganger inne på skolens område.
UNDERSØKELSER: En kvinnelig elev var nær ved å bli drept da hun ble knivstukket en rekke ganger inne på skolens område. Foto: NTB Scanpix

20-åring dømt til ni års fengsel etter knivstikking på skole

20-åringen slipper forvaring etter å ha forsøkt å drepe en 16 år gammel jente på St. Hallvard videregående skole i Lier i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo tingrett ble 20-åringen dømt til ni års forvaring. Onsdag kom dommen fra borgarting lagmannsrett. Der har dommerne konkludert med at han skal dømmes til ni års fengsel, og dermed slipper mannen forvaring.

– Vi er fornøyde med at forvaringsstraffen fra tingretten nå er borte. Jeg trenger tid til å diskutere med min klient, men kan ikke på nåværende tidspunkt se at det vil bli aktuelt å anke dommen, sier mannens forsvarer Petter Bonde til TV 2.

Hendelsen fant sted mandag 4. september i 2017. Ved 11-tiden forsøkte 20-åringen å knivstikke en kvinnelig elev gjentatte ganger i ansiktet, overkroppen og magen. Det 16 år gamle offeret ble påført åtte knivstikk i ryggen og nakken, ett stikk i brystet, ett i magen og flere stikk i ansiktet og armene.

Politiet mener at hun ville mistet livet dersom hun ikke hadde fått medisinsk hjelp raskt.

I retten erkjente 20-åringen å ha begått forholdene han anklages for.

Voldtektsanmeldelse kan ha vært motivet

Den dømte 20-åringen og jenta skal ifølge dommen ha hatt et forhold før hendelsen. Etter hver som forholdet utviklet seg skal han ha blitt mer og mer aggressiv og truende. Når hun ikke oppførte seg som han ville, skal han ved flere anledninger ha drapstruet henne og bedt henne begå selvmord.

Før knivangrepet ønsket jenta å avslutte forholdet, og anmeldte flere av truslene et par måneder før angrepet fant sted.

Da jenta ble innkalt til avhør, skal det deretter ha kommet frem at hun ved en anledning opplevde seg voldtatt av mannen. Dette førte til en voldtektsanmeldelse som retten mener kan være bakgrunnen for angrepet.

«Lagmannsretten kan ikke utelukke at det var dette som opprinnelig var bakgrunnen for at NN oppsøkte NN på skolen den 4. september 2017. Han har selv forklart at han ville snakke med henne og få henne til å trekke det han oppfattet som en voldtektsanklage, og han var også redd for at hun skulle spre det hun hadde fått vite om hans families bakgrunn.» står det i dommen.

«Ønsket å drepe»

Retten er ikke i tvil om at han ønsket å ta livet av jenta, og viser til at han skal ha snakket med en kompis dagen i forveien om hjelp til å drepe et menneske.

Da han oppsøkte skolen hadde han pakket kniven som ble drapsvåpenet i en sekk. Det oppsto først en konfrontasjon mellom jenta og 20-åringen, før han ble bedt av to elever fra skolen om å forlate området.

Mannen skal deretter ha oppsøkt jenta på nytt, og påført henne totalt 17 knivstikk. Retten ser på det som skjerpende at han ikke stoppet før kniven knakk.