DOPINGRAZZIA: Dieter Csefan og Hansjoerg Mayr fra politiet i Østerrike møtte pressen tirsdag for å fortelle om dopingrazziaen i VM i Seefeld. (Photo by Johann GRODER / various sources / AFP) / Austria OUT
DOPINGRAZZIA: Dieter Csefan og Hansjoerg Mayr fra politiet i Østerrike møtte pressen tirsdag for å fortelle om dopingrazziaen i VM i Seefeld. (Photo by Johann GRODER / various sources / AFP) / Austria OUT Foto: Johann Groder

VM-utøver tatt på fersken mens han fikk blodoverføring

Utøver skal ha blitt tatt på fersken med nål i armen, opplyser politiet i Østerrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag kom informasjonen om at det har vært dopingrazzia i VM-byen Seefeld.

Under en pressekonferanse i Innsbruck, som ble avholdt samtidig med at Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VM-gull på 15 kilometer klassisk, fortalte Dieter Csefan og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi at aksjonen ble gjennomført etter omfattende etterforskning og spaning.

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsket en tysk medisiner. Vi fikk indikasjoner på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessig besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverføring, ble det opplyst.

Politiet bekreftet også informasjonen om at det er pågrepet fem utøvere, der to er fra Østerrike, to fra Estland og én fra Kasakhstan.

Det er foreløpig ikke snakk om flere nasjoner enn de som allerede er nevnt, opplyser politiet.

Østerrikske Krone Zeitung hevder å vite at det er snakk om blant andre Dominik Baldauf (26) og Max Hauke (26), som ikke var å finne på start da han i utgangspunktet skulle gått ut med startnummer 23 på onsdagens 15-kilometer.

Aksjonerte mot 17 steder

Tysk og østerriksk politi har i flere måneder etterforsket mistanker mot en gruppe med base i Erfurt som i flere år skal ha hjulpet eliteutøvere med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

Mark Schmidt i Erfurt, tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner, skal være hovedmann bak dopingjukset. Han og en av hans hjelpere ble pågrepet i onsdagens aksjoner.

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell. Overfor ORF bekreftet langrennssjef Markus Gandler opplysninger i Kronen Zeitung om at det dreier seg om Dominik Baldauf og Max Hauke, som søndag endte på 6.-plass i lagsprinten Norge vant.

Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv var heller ikke å se da de etter planen skulle startet på sin 15 kilometer onsdag.

Det var heller ikke Aleksej Poltoranin, som har to VM-bronser på CV-en og er regnet som en av de beste klassikerløperne de siste sesongene.

Offisielt er det ikke bekreftet at disse utøverne uteble fordi de er pågrepet.

Raido Rankel fra Estland forteller til TV 2 at han gikk på skiene til Poltoranin, men at de utøverne som var tatt bodde på et annet hotell enn dem.

– Er ikke til å tro

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim (77) er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av en dopingbombe. Politiet tok utøvere på fersk gjerning.

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro, sier Lereim til NTB.

Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemakere i nesten 50 år.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

En organisert kriminell gruppe

Politiet melder at det handler om en organisert kriminell virksomhet, der flere av VM-utøverne har vært overvåket døgnet rundt.

– Hvor alvorlig anser dere dette?

– Som jeg har sagt tidligere er det fra vårt ståsted snakk om en organisert, kriminell gruppe som i flere år har vært knyttet til doping, sier Csefan.

– Vi har mange beviser, så må vi se nå hvor mange atleter vi klarer å identifisere med disse bevisene, sier politiet.

Dette sier Det internasjonale skiforbundet:

Det internasjonale skiforbundet (FIS) kom senere tirsdag med en pressemelding rundt dopingsituasjonen.

– I lys av dagens hendelser arbeider FIS tett med politiet i Østerrike og vil følge opp sakene, og foreta de nødvendige tiltakene i samsvar med det internasjonale skiforbundet- og verdens anti-doping-regler, skriver forbundet.

DOPINGRAZZIA: Her var politiet på plass uten for det østerrikske laget sitt hotell da de sjekket hotellrom etter mistanke om doping. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
DOPINGRAZZIA: Her var politiet på plass uten for det østerrikske laget sitt hotell da de sjekket hotellrom etter mistanke om doping. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT Foto: Georg Hochmuth

– Helt uforståelig

Den østerrikske langrennsløperen Luis Stadlober sier det hele kom som et sjokk for ham.

– Dette er et stort sjokk. Det var en razzia på vårt hotell, jeg hørte ikke da det skjedde, men så politiet da de var på vei ut. Jeg må si at med den historien vi har, så er det helt uforståelig at noe som dette skulle skje nå, sier Stadlober til TV 2.

– Jeg hørte bare 30 minutter før start at noen av mine kolleger ikke skulle starte. Det har vært en trist dag, fortsetter østerrikeren.

Røthe: – Utrolig at slikt skjer under et mesterskap

Like etter målgang på onsdagens 15 kilometer ble Sjur Røthe informert om hvem som var tatt inn til avhøre i forbindelse med dopingrazziaen i VM.

– Det er første gang jeg hører navnene. Jeg skulle reise til stadion i dag og fikk bare med meg overskriftene om at det hadde vært razzia i byn. Utrolig kjedelig å høre, og utrolig at slikt skjer under et mesterskap. Jeg må oppdatere meg litt mer, før jeg kan uttale meg for mye, sier Røthe.

Ni personer tatt inn til avhør

Tidligere tirsdag informerte den tyske ARD-journalisten at det skal ha blitt gjennomført en razzia i utkanten av VM-området, og at politiet har hatt aksjoner mot flere steder i Tyskland.

Senere opplyste Østerriksk politi at ni personer var bragt inn til avhør. Blant dem fem utøvere, to fra Østerrike, to fra Estland og én fra Kasakhstan.

Den norske leiren hadde ikke fått besøk av politiet.

Bakgrunnen for onsdagens aksjoner skal ha vært mistanke om doping etter funn gjort de siste dagene.