Raja i strupen på kjendisadvokat:

– Det kan virke som han har mistet det

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Abid Raja skjønner ikke hva Brynjar Meling vil oppnå med å spille av klipp fra «Fire stjerners middag» og andre TV-opptredener som politikeren har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag 24. september skal islamisten Mohyeldeen Mohammad ha sendt tre tekstmeldinger til den profilerte Venstre-politikeren Abid Raja.

I SMS-ene sjikaneres Raja grovt. Han omtales blant annet som «et skittent svin» før Mohammed skriver «Må Allah gi deg uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden».

Tre dager senere spilte islamisten inn en åtte minutter lang video på Youtube. I filmen spilles det av en IS-inspirert hymne og påtalemyndigheten mener at Mohammed utpeker Abid Raja som et legitimt mål for drap. I Oslo tingrett i november ble Mohyeldeen Mohammad dømt til fengsel i to år og seks måneder for truslene. Han har hele tiden nektet straffskyld.

TILTALT: Islamisten Mohyeldeen Mohammad anklages for å ha kommet med grove trusler mot Abid Raja. (Foto: Youtube)
TILTALT: Islamisten Mohyeldeen Mohammad anklages for å ha kommet med grove trusler mot Abid Raja. (Foto: Youtube)

Legger frem TV-klipp

Denne uken begynte ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Onsdag vitnet Abid Raja. Overfor TV 2 sier politikeren og den tidligere forsvarsadvokaten at han lot seg prege av truslene fra Mohammed.

– Jeg tok mine forholdsregler i tiden etterpå. SMS-ene han sendte var sjikanerende og ubehagelige, men videoen var det mest oppsiktsvekkende. Der opplever jeg at han opphøyer seg til en islamistisk leder som oppfordrer andre til å ta meg, sier Raja.

Hvor skremt Raja ble i kjølvannet av truslene, er et sentralt tema i ankesaken. Mohyeldeen Mohammads forsvarer, Brynjar Meling, har lagt frem flere klipp fra TV-opptredener Raja har gjort.

FORSVARER: Brynjar Melng representerer Mohyeldeen Mohammad. Han mener at TV-klippene er relevante bevis i straffesaken.
FORSVARER: Brynjar Melng representerer Mohyeldeen Mohammad. Han mener at TV-klippene er relevante bevis i straffesaken. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Det gjelder blant annet deltakelse i «Asbjørns julekalender», «Fire stjerners middag», «Mandagsklubben» og «Debatten».

– Har han mistet det?

Meling mener dette dokumenterer at Raja ikke ble så skremt som han gir uttrykk for.

– I november og desember satt Abid Raja i tingretten og forklarte hvordan han hadde vært engstelig og innrettet livet etter at dette skjedde. Da er det et poeng å vise hvordan han noen måneder senere satt og harselerte med islamister i et TV-program, sier Meling med henvisning til en sekvens i «Mandagsklubben», der Raja vitser om flere kjente norske islamister.

MANDAGSKLUBBEN: Syv måneder etter truslene fra Mohyeldeen Mohammed vitset Abid Raja med norske ekstremister i TV-programmet «Mandagsklubben». (Foto: TV Norge)
MANDAGSKLUBBEN: Syv måneder etter truslene fra Mohyeldeen Mohammed vitset Abid Raja med norske ekstremister i TV-programmet «Mandagsklubben». (Foto: TV Norge)

Deltakelsen i «Fire stjerners middag» og «Asbjørns julekalender» skjedde lenge før Raja mottok truslene. Opptredenen i «Mandagsklubben» fant sted syv måneder etter at han ble truet.

– Jeg forstår ikke hva Meling ønsker å oppnå med dette. Det kan virke som han har mistet det, sier Raja til TV 2.

– Det er mange som mener at vi politikere må tåle mye mer enn andre, men jeg ble ikke folkevalgt for å bli truet og hetset. Jeg gjør dette fordi jeg ønsker å representere våre velgere og å gjøre en forskjell, fortsetter Venstre-politikeren.

– Han må tåle dette

Brynjar Meling sier at han ikke tror på at Raja reagerer på filmene som dokumenteres i retten.

– Jeg tror han forstår veldig godt hvorfor vi gjør dette.

– Hvorfor legger du frem klipp fra tiden før truslene kom?

– Det handler om å vise om at han harselert med muslimske hodeplagg også før truslene. Det handler om å vise en kontinuitet, sier Meling.

– Raja sier du har «mistet det», hva er din kommentar til det?

– Det er symptomatisk for Rajas måte å uttale seg på. Han må tåle at andre ytrer seg mot han, sier Meling.