Endelig lyktes det for Sundby – tok sitt første individuelle VM-gull

Martin Johnsrud Sundby (34) tok sitt første individuelle VM-gull etter å ha avsluttet gnistrende på 15-kilometeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Vidar Løfshus' elleville sekundering i vinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så mye følelser i idrett. Det var en spesiell følelse, sier Sundby til NRK mens han står i gledestårer like etter løpet.

– Jeg har håpet at dette skulle skje før. Jeg har jobbet ekstremt hardt for at det skulle skje tidligere, så kommer det i år, liksom. Det er jo helt sykt. Jeg skjønner ingenting. Jeg er tom for ord, fortsetter Sundby.

Sundby har prøvd, og prøvd og prøvd. Fem ganger tidligere har han vært på pallen i et individuelt VM-renn. Tre ganger har han blitt nummer to. Heller ikke i OL har han gått til topps alene.

Så kom gullet i en sesong der han ikke har vunnet i verdenscupen.

Sundby disponerte løpet sitt bra. 34-åringen ledet faktisk ikke ved en eneste mellomtid, men var bare 1,5 sekunder bak Aleksandr Bessmertnykh ved 13 kilometer. At det var et potensielt gulløp, hadde gått ham hus forbi.

Én kilometer før målstreken stod landslagets sportssjef for å viderebringe budskapet. Og han sparte ikke på kruttet.

– Jeg var helt sikker på at jeg gikk for tredjeplass. Det trodde jeg til 14 kilometer, til det klikket for Vidar Løfshus i bakken. Så hører jeg ham skrike at jeg leder. Da går jeg fullstendig i panikkmodus. Den siste bakken før mål er helt svart, jeg husker ingenting, beskriver en ekstatisk Sundby overfor TV 2.

PS: Se den elleville sekunderingen i vinduet øverst!

Slik hylles han

Lagkameratene står i kø for å hylle Røa-løperen.

– Jeg unner ham det gullet så jævlig. Han har fått mye pepper for at han ikke har tatt gull, men han har vunnet så mange skirenn og tatt så mange mesterskapsmedaljer. Han har gjort så mye for norsk herrelangrenn at det nesten ikke finnes ord. Det finnes ikke mange maken av ham. Han er et stort idol for meg, og har vært det i mange år, sier Emil Iversen til TV 2.

– Han har vært litt faren i gjengen. Han har satt standarden på trening, og vist at det skal utrolig store mengder og tøff trening til for å nå toppen. Vi har dratt veldig mye nytte og lærdom av han. Det er utrolig kjekt at Martin står igjen som seiersherre, følger Sjur Røthe opp.

Lagkameratene beskriver Sundby som en som stiller knallharde krav på trening. Den oppfatningen deles av landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Vinner du gull, er det uansett fortjent. Det som gjør det ekstremt gledelig med tanke på Martin, er den definerende skikkelsen han har vært for treningsmentaliteten. Han snur enhver stein for å bli bedre. Han har vært utrolig viktig for det herrer allround har vært i mange, mange år, slår Nossum fast.

Selv er Røa-løperen krystallklar: Er man ikke knallhard, kommer man ikke langt. Han er glad for å høre at lagkameratene unner ham gullet.

– Når de sier det, betyr det mye. I år har de dratt meg frem. Tidligere år har jeg dratt dem frem. Jeg er utrolig ydmyk for at jeg har fått lov å bli dratt frem av dem. At de unner meg det, er godt å kjenne på, sier Sundby.

Påskeføre

Med temperaturer over ti grader i Seefeld, var herrenes klassisk intervallstart preget av påskeføre. Britiske Andrew Young vakte oppsikt ved å gå kun ikledd startnummeret.

Der Aleksandr Bolsjunov, Didrik Tønseth, Emil Iversen og Iivo Niskanen valgte å gå tidlig, valgte Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe det motsatte.

Tønseth gikk raskest blant dem som startet tidlig. Trønderen var seks sekunder bak storfavoritten Bolsjunov ved fem kilometer, men fikk opp dampen og hadde ti sekunder å gå på til russeren knappe fire kilometer senere. I mål var Tønseth hele 34 sekunder foran Bolsjunov.

Bak dem var Iivo Niskanen, Aleksandr Bessmertnykh og Martin Johnsrud Sundby de eneste som så ut til å kunne sette en stopper for Tønseths første individuelle gull.

Kjempeavslutning av Sundby

Niskanen, som var ni sekunder bak Tønseth ved 12,5 kilometer, avsluttet gnistrende. Den regjerende verdensmesteren var 3,9 sekunder foran i mål.

– Det er en liten sprekk. Når du taper så mye er det sprekk, kommenterte Petter Northug om Tønseths løp i TV2.nos Camp Seefeld-sending.

Bak finnen gikk Bessmertnykh og Sundby enda raskere. Russeren var 16 sekunder foran Niskanen ved 12,5 kilometer, mens Sundby hadde ti sekunder å gå på.

I mål var Bessmertnykh 17,5 sekunder foran Niskanen. Sundby avsluttet knallsterkt, og hentet de seks sekundene han var bak ved 12,5 kilometer. I mål var han 2,9 sekunder foran.

I TV2.nos Camp Seefeld-sending ble den nybakte verdensmesteren hyllet.

– Den her var fortjent. Han har vært så nærme. Han gikk et perfekt løp. Litt anonymt i starten. På dette føret gjelder det å gå fort på slutten, sa Petter Northug.​

Bessmertnykh tok sølvet, mens Niskanen tok bronsen. Tønseth ble nummer fem, Røthe nummer sju og Iversen nummer ti.