SNØKRISE: Man får ikke veldig vinter-følelsen i Stordalen i Hordaland om dagen. I fjor var det godt over en meter snø på denne tiden. I år har både alpintbakken og langrennsløypene for lite snø.
SNØKRISE: Man får ikke veldig vinter-følelsen i Stordalen i Hordaland om dagen. I fjor var det godt over en meter snø på denne tiden. I år har både alpintbakken og langrennsløypene for lite snø. Foto: Bjørn Eikefet / Stordalen skisenter (webkamera)

Snømangel i vinterferien:

Her er det full snøkrise

Skisenter-leder: – Taper store penger på en sånn uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken har Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Buskerud vinterferie.

Det betyr nedover- eller bortoverski for mange.

Men der både skiføre og vær har vært svært bra på høyfjellet i Sør-Norge denne uken, står det noe dårligere til i litt vestligere og lavereliggende strøk.

Verst er det kanskje for Stordalen skisenter i Masfjorden i Hordaland.

Måtte stenge skisenter

Her har årets skisesong vært svært variabel, med flere stengninger på grunn av snømangel

Årets høydepunkt er vinterferien, men etter å ha forsøkt alt de maktet for å bedre forholdene, hadde de ikke noe annet valg enn å stenge hele anlegget.

– Vi hadde åpent lørdag til mandag, men det var nesten ikke folk på grunn av forholdene. Derfor har vi stengt frem til frem til helgen og vil ta en vurdering da, sier daglig leder Liv Øydis Trædal til TV 2

Hun forteller at at det nå ikke er mer snø å oppdrive. Med temperaturer opp mot sju grader i det siste, har snøsmeltingen gått raskt.

– Vi brukte mange timer i helgen på flytte på snø, men nå er det ikke mer snø å finne. Vi må bare håpe på mer snø, for da åpner vi igjen. Hvis ikke må vi stenge for i år, sukker hun.

STORM.NO: Sjekk været for der du bor her

– Taper store penger

Trædal har drevet skisenteret i tolv år, og sier hun aldri har opplevd en så skral snø-vinter. Vanligvis klarer de å holde åpent til over påske.

– Det er jo synd, for vi taper store penger på en sånn uke. Vi hadde laget til en stor plan for vinterferien med frivillige og alt. Men det er lite vi kan gjøre med været, sier hun til TV 2.

Også langrennsmulighetene i Stordalen er begredelige, noe Bjørn Eikefet, som er vertskap for Stordalen fjellstove, merker godt.

Han tok sammen med kona Laila over driften i sommer, men fortviler over «snøkrisen» som har rammet stedet deres første skisesong.

– I fjor var det over en meter snø på denne tiden, men nå er det omtrent bar mark. Det betyr dårligere omsetning, men vi klarer oss godt. Det er kjedelig og maks uflaks, men det er jo ikke noe vi kan få gjort noe med, annet enn å håpe på mer snø fremover, sier Eikefet til TV 2.

Sjekk status for ditt nærmeste skisenter på Fnugg.no.

Ti mann måtte spa snø for hånd

Daglig leder ved Eikedalen skisenter på Kvamskogen i Hordaland, Fredrik Tønjum, forteller at de har nok snø til at tre av åtte heiser går, men skulle gjerne hatt vesentlig mer snø.

– Vi klarer nok å holde det gående en stund til. Vi hadde ti mann ute og spadde for hånd i flere timer i går kveld for å få i stand traseen. Nå ser det ut som det blir kaldere, og da får vi i gang snøkanonene, sier han til TV 2.

På denne tiden i fjor var den offisielle snødybden på Kvamskoden 180 cm, nå er den bare 8 cm, viser tall fra StormGeo.

EIKEDALEN: Daglig leder forteller at ti mann spadde snø for hånd fra under skitrekket til høyre og ut i løypa tirsdag kveld. Foto: Webkamera
EIKEDALEN: Daglig leder forteller at ti mann spadde snø for hånd fra under skitrekket til høyre og ut i løypa tirsdag kveld. Foto: Webkamera

Tønjum blir drømmende i stemmen når han tenker tilbake på fjorårets vinterferie med langt over en meter snø og praktfullt vær. Kontrasten til årets sesong er stor.

– Fjoråret var fantastisk. Denne vinterferien er ikke glemt allerede, men det er ikke langt unna. Vi har likevel hatt bra med folk i forhold til det begrensede tilbudet med opp mot 500 besøkende hver dag i vinterferien, men noe mindre i dag. Vi har et bra tilbud til de aller minste med to åpne barnebakker, sier han.

Også nærmeste «nabo» Furedalen må jobbe for å holde løypene intakt. Heldigvis har de produsert opp godt med kunstsnø, som de kan fordele ut over løypene. Begge trekkene går som normalt.

– Jeg er på vei bort til målepinnen nå, og her står det at det er 40 cm med natursnø nede i bakken. Løypene er etter forholdene bra, men med litt tynnere snødekke enkelte plasser, sier daglig leder Jan Guttorm Skeie til TV 2.

– Håper Storm treffer best

Kollegaen ved Eikedalen, Fredrik Tønjum, følger godt med på værvarselet og håper at Storm får rett i at noe av nedbøren som er ventet søndag, kan komme snø.

– Vi håper Storm har mer rett enn Yr og at det blir kaldere neste uke med snø fra søndagen. Det er ikke mye som skal til for å få åpnet seks heiser, sier Tønjum.

STORM.NO: Her kan du sammenligne Storm og Yr

Storm-meteorolog, Isak Slettebø, har imidlertid ikke veldig oppløftende nyheter å komme med.

– Det kan bli kjøligere med minusgrader om natten også i lavlandet i indre strøk av Vestlandet de neste par dagene, men når nedbøren kommer, vil temperaturene stige igjen, og snøgrensen vil nok ligge på mellom 500 og 1000 meter, med sludd fra et par hundre meter, sier Slettebø til TV 2.

– Det som er sikkert er at vi vil få et et mer lavtrykkspreget vær fra helgen av. Man kunne jo håpe at dette ville gi nedbør som snø i Sør-Norge, men det ser ut som lavtrykkene går litt for langt sør, fortsetter han.

Slik ser det ut på Furedalen alpintsenter onsdag morgen. I fjor lå det over en meter snø her. Foto: Furedalen alpintsenter
Slik ser det ut på Furedalen alpintsenter onsdag morgen. I fjor lå det over en meter snø her. Foto: Furedalen alpintsenter

– Skulle gjerne hatt en halvmeter til

Møre og Romsdal har også vinterferie denne uken, men også ved Sunnmørsalpene Skiarena merker de at snø-dekningen er noe skrinn.

– Vi har åpent og kjører «jibbecamp» med 180 påmeldte jenter og gutter i tre dager. Så er det vel sånn som alle andre skianlegg, at vi går å venter på mer snø. Vi kjører hovedtrekkene der vi har kunstsnø. Dessuten er «jibbeparken», som er det store blant ungdsommen, åpen, sier daglig leder Tore Utgård til TV 2.

Han forteller at langrennsløypene og hovedtrennene går som normalt, og at de har mellom 400 og 500 besøkende i dag.

Utgård drømmer om å få en halvmeter snø til.

– I løypene er det rundt en meter, men utenfor avhenger snødybden av hvor snøen har lagt seg. Vi skulle gjerne hatt en halvmeter til, men det er overhodet ingen krise. Vi er takknemlige for det vi har, avslutter Utgård.

Nesten 200 barn er påmeldt jibbecampen ved Sunnmørsalpene Skiarena i vinterferien. Foto: Sunnmørsalpene Skiarena
Nesten 200 barn er påmeldt jibbecampen ved Sunnmørsalpene Skiarena i vinterferien. Foto: Sunnmørsalpene Skiarena

.