DOPINGMISTANKER: Det har vært en razzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrike bor under VM. To østerrikske utøvere skal være tatt inn til avhør.
DOPINGMISTANKER: Det har vært en razzia i VM-byen Seefeld ved Hotel Bergland der Østerrike bor under VM. To østerrikske utøvere skal være tatt inn til avhør. Foto: Hagen, Fredrik

Dopingrazzia i VM-byen Seefeld – ni personer tatt inn til avhør

– En sorgens dag, sier Trond Nystad i det østerrikske skiforbundet til TV 2.

Den tyske ARD-journalisten og dopingeksperten Hajo Seppelt skriver på Twitter at politiet har gjennomført dopingrazziaer mot flere lag i forbindelse med VM i Seefeld.

Profilert løper mistenkt

Ifølge ARD skal det ha blitt gjennomført en razzia i utkanten av VM-området, og politiet har også aksjoner mot flere steder i Tyskland, blant annet i Erfurt.

Østerriksk politi opplyser i en pressemelding at ni personer er bragt inn til avhør etter en koordinert aksjon - blant dem er fem utøvere. To skal være fra Østerrike, to fra Estland og én fra Kasakhstan. Det skal ha blitt gjennomført 16 husransakelser etter undersøkelser over flere måneder.

Østerrikske Krone Zeitung hevder å vite at det er snakk om blant andre Dominik Baldauf (26) og Max Hauke (26), som ikke var å finne på start da han i utgangspunktet skulle gått ut med startnummer 23 på onsdagens 15-kilometer.

Baldauf og Hauke gikk inn til sjetteplass på lagsprinten under VM i Seefeld denne uken.

Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv var ikke å se da de etter planen skulle startet på sin 15 kilometer onsdag. Det var heller ikke Aleksej Poltoranin, som har to VM-bronser på CV-en og er regnet som en av de beste klassikerløperne de siste sesongene.

Aleksej Poltoranin (t.h.) tok bronse bak Johan Olsson og Dario Cologna på femmila under VM i Val di Diemme i 2013.
Aleksej Poltoranin (t.h.) tok bronse bak Johan Olsson og Dario Cologna på femmila under VM i Val di Diemme i 2013. Foto: Pierre Teyssot

– Jeg finner ikke ord

Trond Nystad jobber i det østerrikske skiforbundet og er trener for rekruttlandslaget. Han bekrefter at to utøvere fra Østerrike er tatt inn til avhør, men at han ikke vet hvem.

Trond Nystad jobbet som landslagtrener for de norske herrene i en årrekke. Nå er han ansatt i det østerrikske forbundet.
Trond Nystad jobbet som landslagtrener for de norske herrene i en årrekke. Nå er han ansatt i det østerrikske forbundet. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg har snakket med de som har vært på hotellet, og det har vært besøk av politi på det østerrikske hotellet. Det skal være to utøvere fra langrenn som har vært i avhør, men jeg har ikke fått noe mer nøyaktig informasjon, sier Nystad til TV 2.

Nordmannen presiserer at han vet veldig lite om saken på nåværende tidspunkt, men sier at det er trist dersom opplysningene om doping stemmer.

– Jeg finner ikke ord for det. Fullstendig trist. Jeg har alltid kjempet for en ren idrett. Hvis det er tilfelle at østerrikske utøvere har jukset, er det bare trist for idretten og Østerrike. Det er en sorgens dag, sier Nystad.

– Det blir aldri business as usual. Når man hører noe sånt, lurer man hva faen man holder på med. Det er tungt å fortsette å teste ski. Min jobb er å teste klassiske ski. Motivasjonen er ikke på topp for å fortsett dunke på og teste ski når man hører noe sånt. Men jeg vet ikke hvem det er. De utøverne som ikke har gjort noe må vi gi en sjanse til å få gode ski, men det er ikke lett.

– Har du merket noe i perioden du har jobbet der?

– Nei, overhodet ikke. Jeg har sikkert vært naiv og tenkt at alt var i orden. At de lærte av den siste episoden med Dürr. Jeg trodde de skjønte at det var trening og tålmodighet som skulle til. Jeg har prøvd å fortelle de at de må trene mer, de må trene mer fornuftig og slik man trener i Skandinavia. Hvis det er tilfelle at noen har jukset, er det skuffende. Da tenker man at man har kastet bort tiden og vært forferdelig naiv.

– Er du ferdig i Østerrike hvis dette stemmer?

– Så langt har jeg ikke tenkt ennå, men det er nok nærliggende. Jeg håper utøvere har såpass bjeller at de tør å si fra hvem som har hjulpet dem og står bak dette faenskapet. Det er helt meningsløst at det skal være en sånn kultur. Hvis dette er tilfelle så håper jeg de ruller opp hele driten.

Nulltoleranse for doping

Det østerrikske skiforbundet (ÖSV) er sjokkert over dopingskandalen. På sine nettsider takker de myndighetene for avdekkingen av dopingnettverket.

– Ingenting er mer avskyelig enn å bruke ulovlige ytelsesfremmende metoder for å oppnå bedre resultater. Jeg blir sint av at det ser ut som idrettsutøvere ikke har lært noe fra fortiden. Vi har nulltoleranse for doping, skriver ÖSVs president Peter Schröksnadel.

Schröksnadel skriver videre at tiltak bør settes i gang i forbundet etter avdekkingen av skandalen. Hva som skjer med de arresterte utøverne er fortsatt ukjent for ÖSV-presidenten. Ansvaret for det blir overlatt til myndighetene.

– Ifølge undersøkelsene er det ingen indikasjoner på at noen av trenerne i ÖSV er involvert i dette dopingtilfellet. Jeg vil likevel anbefale ledelsen å omorganisere langrennssporten i ÖSV fullstendig etter denne sesongen, fastlår Schröksnadel.

– Vi kan ikke garantere at alle følger reglene. Idrettsutøverne er selv ansvarlig for sine handlinger, også konsekvensene. Utøvere som doper seg blir selvfølgelig utestengt fra ÖSV med umiddelbar virkning. De juridiske konsekvensene vil bli håndtert av myndighetene.

– Må være fullstendig lobotomert

I TV 2s Camp Seefeld ​var ekspertene rystet over opplysningene om at to østerrikere er mistenkt.

– Foreløpig er det kun ryktebasert, så får vi se hva som blir det siste. Men stemmer det at to utøvere fra Østerrike har dopet seg inn mot mesterskapet på hjemmebane, da de skulle vise seg frem med en positiv side med folkefest på hjemmebane 20 år etter et mildt sagt kontroversielt VM på hjemmebane, som ble etterfulgt av dopingavsløringer på egne og andre utøvere, så er det bare å gratulere. De må være fullstendig lobotomert, sier TV 2-ekspert Petter Skinstad, og slår fast:

– Iblant så merker jeg at jeg blir ordentlig forbanna. Jeg kjenner dem, men fra et utøverperspektiv kan du ikke gå rundt og tenke at folk har dopet seg. Nå blir det opp til FIS og WADA og den møljen der med tanke på hva som skjer videre, sier han.

Petter Northug er ikke overrasket over det som har skjedd i Seefeld.

– Jeg vet at det dukker opp uansett. Uansett idrett, så er det mange som vil ta snarveier, og spesielt i utholdenhetsidretter. Jeg er ikke sjokkert, men jæklig skuffet over at to østerrikere er tatt inn til avhør, sier han.​​

Norge fikk ikke besøk

Politiet har varslet at de vil avholde en pressekonferanse onsdag kl. 15 for å opplyse mer om saken. Aksjonen i Erfurt er ifølge Seppelt rettet mot en idrettslege med tilknytning til eliteutøvere blant annet i nordiske grener.

Bakgrunnen for onsdagens aksjoner skal være mistanker om doping etter funn gjort de siste dagene.

I den norske leiren har man ikke fått besøk av politiet.

– Det har ikke vært noen på vårt hotell, opplyser Norges landslagslege Øystein Andersen til TV 2.

ANERKJENT JOURNALIST: Hajo Seppelt var med å på avdekke doping i Russland i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.
ANERKJENT JOURNALIST: Hajo Seppelt var med å på avdekke doping i Russland i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

Pressekontakt for det svenske landslaget, Katarina Medveczky, sier til Expressen at heller ikke de er blitt utsatt for razzia onsdag.

Dürr-informasjon

Seppelt melder at informasjonen som har fått politiet til å handle trolig stammer fra en dokumentar på ARD hvor den tidligere EPO-dømte østerrikeren Johannes Dürr uttaler seg.

Dürr stilte denne uken også opp i et stort intervju med svenske Expressen og fortalte hvor enkelt det er å dope seg.

– Det finnes enorme smutthull i antidopingsystemet. Enorme smutthull. At en test gir grønt lys, betyr absolutt ikke at løperen ikke er dopet. Systemet er ødelagt, sier Dürr.

Seppelt har i en årrekke jobbet med å avdekke dopingbruk i idretten, og var med på å avsløre det utstrakte jukset i Russland i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.