Vin fra Hellas, Libanon, Marokko og Østfold.
Vin fra Hellas, Libanon, Marokko og Østfold.

Du trodde kanskje ikke de lagde god vin her

Mat fra Middelhavet er blitt populært i Norge, og flere små libanesiske og andre orientalske restauranter popper opp.

Etter hvert som vi nordmenn reiser mer, er vi også mer nysgjerrige på mat fra andre land. Det å kunne drømme seg tilbake til ferien gjennom et måltid er hverdagslykke. Og nordmenn har virkelig fått øynene opp for mat fra Middelhavet.

Liora Levi er både norsk og nordisk mester for vinkelnere, og vi utfordret henne til å finne fire viner og en alkoholfri variant som passer godt til middelhavsmat.

De røde vinene kjennetegnes ved kraftige frukt- og krydderaromaer og har litt tanniner. De gjør seg selvsagt godt sammen med lokalmat fra landene de kommer fra, men også generelt til gryter og kjøttretter.

Sommelier Liora Levi anbefaler vin fra Middelhavsland.
Sommelier Liora Levi anbefaler vin fra Middelhavsland. Foto: Lars M. Holand

Hellas

9869201 (bu) Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018, Santorini, Hellas, kr. 245,10

Syrlig og frisk nese med innslag av kjølig frukt. Delikat i munnen med noe kremet munnfølelse med toner av søt sitron, mineraler og epler. Lang finish. Flott til grønnsaksretter og salater, gjerne med pitabrød med hummus og tahine.

Marokko

4003801 (bu) Domaine de Sahari 2015, Marokko, kr. 136,-

Varm frukt på duft med innslag av krydder. Smaker av solbær, plommer og bjørnebær, med noe krydder og lær i finish. Tobakk og noe sjokolade. Flott tilbehør til tajine (marokkansk gryte) eller til mer norske varianter.

Vin fra Marokko, Afrika
Vin fra Marokko, Afrika

Libanon

8136501 (basis) Ch. Kefraya Les Bretèches 2016, Bekaa Valley, Libanon, kr. 150,-

Noe syrlig frukt på nesen med krydder og et hint av vanilje. Saftig og sødmefull frukt i munnen med solbær, plomme og bjørnebær. Kryddertoner og syrefrisk avslutning. Topp kjøttvin til veldig hyggelig pris.

Libanon

5892201 (basis) Musar Jeune 2016, Bekaa Valley, Libanon, kr 199,90

Aroma av blomster, mørke bær og vanilje. Saftig frukt i munnen mot plomme, solbær og kirsebær. Tørre tanniner med god struktur i avslutningen. Lam og couscous.

Eplemost fra Østfold.
Eplemost fra Østfold.

Alkoholfritt

(10078201) Dyre Gård Discovery Eplemost. Østfold, Norge, kr 75,90.

Fruktig og god eplemost fra Østfold.

Discovery Eplemost fra Dyre Gård er en frisk og økologisk eplemost laget på Discovery epler som både er aromatiske og smaksrike. Med den friske sødmen i mosten er dette et flott følge til retter hvor det brukes mye krydder.