Skrei

  • Ca 800 g torsk/ skreifilet med skinn
  • Havsalt/grovt salt
  • Grovmalt pepper
  • Nøytral olje til steking

Blomkålpuré

  • 1 blomkål
  • 1-2 skiver sellerirot eller 1 persillerot
  • Vann + salt til koking
  • Ca. 1 dl fløte eller melk
  • 1-2 ss smør
  • Revet muskatnøtt
  • Salt og pepper

Soyasmør

  • 100-150 g smør
  • 2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 ss soyasaus
  • 1-2 ts finrevet frisk ingefær (kan sløyfes)
  • Finhakket persille
  • Granteplekjerner (kan sløyfes)

Skrap av «skjellene» på skinnet med en kniv (skrap fra halen og oppover).

Dryss kjøttsiden med salt og la den trekke i 10-15 min. Begynn med tilbehøret mens skreien ligger med saltet.

Etter 10-15 min, skyll av saltet på skreien, tørk godt med kjøkkenpapir. Del fileten i serveringsstykker.

Fortsett med resten av tilbehøret før skreien stekes.

Blomkålpuré

Del blomkål i buketter/biter og selleri/persillerot i små biter. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, tilsett fløte eller melk og mos med en stavmikser.

Smak til med smør, muskat, salt og pepper.

Soyasmør

Brun smøret i en liten panne/kasserolle til det blir lyst brunt (ikke brent). Bruk en skje og ta av skummet på toppen av smøret. Tilsett finhakket løk, hvitløk, eventuelt finrevet frisk ingefær og soyasaus.

Trekk pannen vekk fra platen, soyasmøret skal ikke koke.

Rett før servering tilsett finhakket persille og eventuelt granteplekjerner.

NB: Soyasmøret skal skille seg, ikke pisk det sammen.

Skrei

Varm olje i en stekepanne. Legg i skreien og stek ved litt over middels varme med skinnsiden ned i 8-10 min. Stek til skinnet slipper og kjøtt er blankt og begynner så vidt å flake seg. Steketid er avhengig av tykkelsen på skreibitene.