Valget til de norske løperne om å starte så sent som mulig i onsdagens 15 kilometer kan være avgjørende for Norges medaljesjanse.
Valget til de norske løperne om å starte så sent som mulig i onsdagens 15 kilometer kan være avgjørende for Norges medaljesjanse. Foto: Pedersen, Terje

Norges valg kan avgjøre medaljekampen

De norske langrennsguttene går i samme spor som jentene etter tirsdagens suksess og velger å starte så sent som mulig på 15 kilometeren.

Følg herrenes 15-kilometer i Camp Seefeld fra kl. 13.00 her!

Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe valgte så sene startnummer som mulig før onsdagens 15 kilometer klassisk. Gullfavorittene Iivo Niskanen og Aleksander Bolsjunov valgte derimot å gå så tidlig som mulig.

– Det kvarteret vil ikke ha all verdens å si, men de som starter tidligere vil neppe ha dårligere føre, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

Skinstad mener likevel de norske løperne kan ha fordeler ved å velge sene startnummer.

– Fordelen ved å gå bak og få sekunderinger og den siste jagingen mot mål, kan veie opp mot ulempen med litt løsere forhold i sporene. De norske løperne som starter sent får en spennende rygg. Reisen deres mot VM-medalje kan dermed bli litt lettere.

Den siste tiden har det vært vårtemperaturer i Seefeld med sol og ti plussgrader. Dette er noe som den norske smørerne har fått kjenne på tidligere, og det blir heller ikke enklere i dag mener Skinstad.

– Å smøre gode ski er vanskelig. En ting er at det er klisterføre og kokvarmt i sola, men det er og mye skygge i løypa. Det er to forskjellige fører i ett og samme skirenn. Lilla tørrvoksføre i skyggen og rødt klisterføre i de varmeste partiene. Her gjelder det å finne en gylden middelvei. Man må regne med litt dårlig glid eller litt bakglatte ski.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

– Er det en fordel å veie lite i dag?

– Ja, du skal ikke se bort i fra at det å være en liten og lett løper som Sjur Røthe, Didrik Tønseth og Martin Sundby ikke er en ulempe på dette føret.

– De to største favorittene, Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov, er så kapasitetsterke at de kunne gått løpet i myr for den saks skyld. De hadde vært helt rå og veldig vanskelig å slå uansett, fastslår TV 2-eksperten.

Aleksander Bolsjunov har startnummer 42 og Iivo Niskanen starter som nummer 46. Didrik Tønseth har nummer 44 og Emil Iversen 52. Martin Johnsrud Sundby starter som nummer 68 og Sjur Røthe som 70.