Russlands ambassade i Stockholm.
Russlands ambassade i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT/NTB scanpix

– Russisk spion pågrepet i Sverige

Den spionmistenkte skal ha blitt vervet av russisk diplomat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) opplyser onsdag morgen at de pågrep en person tirsdag kveld, som er mistenkt for å spionere for russerne.

– Det dreier seg om en person som mistenkes for å ha blitt vervet som agent av en russisk etterretningsoffiser som har arbeidet under diplomatisk dekke i Sverige, sier Säpos kontraspionasjesjef Daniel Stenling i en pressemelding.

Personen ble pågrepet under et møte i den svenske hovedstaden tirsdag kveld, ifølge sikkerhetspolitiet.

Skal ha pågått siden 2017

Ytterligere én person ble pågrepet, men ble løslatt etter å ha vist til russisk diplomatisk immunitet, skriver Expressen. Pågripelsen skal ha skjedd i 19-tiden.

Säkerhetspolisen mistenker at den ulovlige etterretningsvirksomheten skal ha pågått minst siden 2017, men vil ifølge SVT ikke si om den pågrepne er svensk statsborger eller hvordan vedkommende ble vervet.

– Vi kan konstatere at de har hatt regelmessige møter, og kan også konstatere at de har gjort hva de kunne for å holde disse møtene skjult, sier Stenling til SVT.

Ifølge Expressen har svensk politi spanet på den spionmistenkte over tid, men valgt å vente med pågripelsen til de kunne ta vedkommende på fersk gjerning. Politiet slo til tirsdag kveld i Stockholm, da den spionmistenkte møtte en offiser fra den russiske etterretningstjenesten SVR for å overlevere opplysninger, skriver avisen.

Den spionmistenkte jobber innenfor høyteknologisk industri med opplysninger som er interessante for fremmede makters etterretningsvirksomhet, ifølge Säpo.

Statsminister Stefan Löfven og ledelsen i det svenske utenriksdepartementet er orientert om saken, ifølge Expressen.